Erdoğan, Hrant Dink davasına müdahil oldu
Vatandaşı dövizden caydırmak için bankadaki dövizinden ve hisse senedinden kazanç elde edenlerin ödeyeceği verginin yüzde 40’a kadar çıkarılacağı belirtiliyor. Bugün itibarıyla hisse senedi kazancına vergi uygulanmıyor.
Bankada döviz hesabı açma ve Hazine’nin dövizli kağıtlarından almak son dönemlerde önemli bir tasarruf aracı haline gelirken, döviz ve hisse senedinden kazanç elde edenlerin ödeyeceği verginin yüzde 40’a kadar çıkarılması ihtimali belirdi.
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre AKP’li milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu yeni torba yasa teklifiyle dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadan kazanılan paralara uygulanan vergi oranlarını yüzde 40’a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yetki veriliyor. Erdoğan’ın mevcut yetkisi bu oranı yüzde 30’a kadar arttırabiliyor.
Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize talebini kısmak için bankalara zorunlu karşılıkları artırma dahil bir dizi ek yükler getirmişti.
Torba teklifin 12’nci maddesiyle yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond veya dolarlı borçlanma senetleri) sağlanan getiriler ile bankalara döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40’a kadar vergi alınması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi öngörülüyor. Mevcut artırma yetkisi şu anda yüzde 30’la sınırlı ve vergi yükü yüzde 25’e kadar çıktı.
Kanun yürürlüğe girdikten sonra yetki tam kullanılırsa Hazine’nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini almak ve bankalara döviz yerine TL hesabı açmak daha avantajlı hale gelecek.
Torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’nın, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15’e kadar artırma yetkisinin, ‘yüzde 40’a kadar’ şeklinde yükseltilmesi öngörülüyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihi, ihraç edenler, hesabın açılış tarihi ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi halen artış değil indirim yönünde kullanılıyor. Ancak bugün Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin alım satımından elde edilen kazanca 0 stopaj uygulanıyor.
Burada da amacın yatırımcıyı uzun vadeli yatırıma teşvik etmek olduğu anlaşılıyor. Borsada alınan bir kağıdı hızla alıp satmaktan eğer bir kazanç doğarsa bu kazanç gelir vergisine, yani stopaja tabi. Ama uzun süreli yatırımlar sonunda elde edilen kazançtan vergi alınmıyor.
Başta futbolcular olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara düşük oranlı gelir vergisi uygulaması normalde bu yılın sonunda bitiyordu. Ancak torba yasa teklifiyle bu süre 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı’na ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi veriliyor. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından halen yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 gelir vergisi alınıyor.
Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre de sosyal medyası X üzerinde yaptığı açıklamayla düzenlemeyi değerlendirerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın yetkisi fonlar ve döviz ürünlerde 1 katına kadar ve borsada yüzde 15’ine kadar artırmaktı. Artırdı mı? Hayır”
Tüm gazeteler CB’ye verilen vergiyi artırma oranı yetkisini
Borsa ve döviz ürünlerine 40% vergi geliyor diye duyuruyorArkadaşlar, daha önce CB’nin yetkisi fonlar ve Döviz ürünlerde 1 katına kadar ve Borsada 15% ine kadar artırmaktı
Artırıldı mı?
Hayır
Şimdi, daha ortada böyle…— İris Cibre 🐦 (@iriscibre) November 28, 2023