Beklenen sıcak para gelmedi, döviz girişi için yeni hamle

İstediği sıcak parayı dışarıdan bulamayan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, döviz girişini teşvik etmek için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurtdışındaki faaliyetlerine sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını yüzde 80'e çıkardıklarını açıkladı.

Ekonomi 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yurtdışına hizmet olarak sunulan mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri ile eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnası yüzde 80'e çıkarıldı.

Göreve geldiği haziran ayından bu yana 52 bin kilometrenin üzerinde yol giderek başta Körfez ülkeleri olmak üzere, ABD, İngiltere, Fransa ve Fas’ta finans kuruluşları olmak üzere birçok yatırımcıya yeni dönemi anlatan ancak bir türlü aradığı sıcak para ve yatırımı bulamayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yeni bir formül geldi. Şimşek, ülkeye döviz getirilmesini teşvik etmek üzere gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurtdışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını artıracaklarını belirterek, “Elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını, kazancın Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80’e çıkarıyoruz” dedi.

Kâr payının tümünün ülkeye getirilmesi şartı aranacak

Şimşek, dövizin ülkeye getirilmesini teşvik edecek uygulamanın detaylarına ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

“Yurtdışına hizmet olarak sunulan mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri işleme, çağrı hizmetleri ile eğitim ve sağlık faaliyetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnasını, kazancın Türkiye’ye getirilmesi şartıyla yüzde 80’e çıkarıyoruz. Böylece kurumlar vergisi mükelleflerimizin vergi yükünü bu kazançlar için yüzde 5’e düşürüyoruz.”

Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, yurtdışından elde edilen kâr paylarının tamamının Türkiye’ye getirilmesi şartıyla bu kazançların yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden istisna edeceklerini de ifade etti.

‘Başarılı olması zor’

Bu uygulamanın daha önceki hükümetlerin de dönem dönem denediğini ancak pek de başarıya ulaştığı söylenemeyen bir yöntem olduğunu belirten bazı sosyal medya kullanıcıları, “Böylece birçok şirket yine oturduğu yerden para kazanacak, vatandaşlar ise her adımda vergi ödemeye devam edecek. Yine vergi adaletini bozacak bir uygulama” yorumunu yaptılar.

Şimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat ettiŞimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat etti

 

Yakın zamanda Meclis gündeminde

Uygulanan ekonomi programıyla daha dengeli, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini vurgulayan Şimşek, programla, fiyat istikrarını kalıcı tesis etmenin, yatırımları, istihdamı, üretimi, ihracatı ve rekabet ortamını desteklemenin, cari işlemler dengesini iyileştirmenin ve bütçeyi sürdürülebilir ve sağlıklı kaynaklarla finanse etmenin, öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Şimşek, bu çerçevede, para, maliye ve gelirler politikasını eş güdüm içinde yürütecek üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformları hayata geçireceklerine işaret ederek, vergi alanında da Orta Vadeli Program’da belirttikleri politikalara yönelik çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Bu çalışmaların bir kısmını önceliklendirdiklerini ve konunun yakın zamanda Meclis gündemine geleceği bilgisini veren Şimşek, şöyle konuştu:

“Paketle ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla ihracatın desteklenmesi ve ülkemize döviz girişini teşvik edecek düzenlemeler öngörüyoruz. Ülkemize döviz getirilmesini teşvik etmek üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerimizin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracağız. İhracatın desteklenmesi amacıyla imalatçı ve tedarikçi ihracatçıların faaliyetlerine ilişkin kazançlara 5 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulayacağız. Uygulama, imalatçı veya tedarikçi kurumların, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetleri için geçerli olacak.”

Şimşek’e göre Türkiye'ye güven geri geldi, bu da sermaye getirecekŞimşek’e göre Türkiye’ye güven geri geldi, bu da sermaye getirecek

Şimşek: Programımıza yurtdışından güçlü destek varŞimşek: Programımıza yurtdışından güçlü destek var

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.