MİT TIR’ları davasında savcı Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül için ceza istedi

Yargıtay'da bozulan MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması davası yeniden görülüyor. Savcı Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül için 3 yıl 4 aya kadar hapis cezası istedi.

Gündem 1 Aralık 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Fethullah Gülen’in lideri olduğu FETÖ/ PDY Silahlı Terör Örgütü’nün yöneticilerinden Emre Uslu’nun talimatıyla 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay, Kırıkhan’da ve 19 Ocak 2014’te Adana, Ceyhan’da MİT sorumluluğundaki TIR’ların silah kullanmak suretiyle ve MİT mensuplarına darp ve şiddet uygulanarak durdurulduğunu, TIR’daki malzemelerin devletin iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde aranmak istendiğini hatırlattı.

“Yayın yasağına rağmen FETÖ mensuplarınca görüntüler ifşa edildi”

Mütalaada durdurulan TIR’lardaki malzemelerin kamera kaydı ve fotoğraf çekiminin örgüt mensuplarınca yapıldığı, dönemin soruşturma makamları ve kolluk görevlilerinden başka kimsenin görüntülere ulaşma yetkisinin bulunmadığı belirtilerek Adana Sulh Ceza Hakimliği’nce 14 Ocak 2014’te yayın yasağı konduğu vurgulandı. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29 Mayıs 2014 tarihinde haber içeriklerine erişimin engellenmesini hükmettiği, yayın yasağına rağmen FETÖ/PDY mensuplarının ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamındaki görüntüleri yayınlayıp ifşa ettiği söylendi.

“Sanık tarafından yayınlanan haber basın hürriyeti kapsamında bulunmuyor”

Basın Kanunu’nun 3. maddesine göre basın özgürlüğünün sınırsız olmadığı, milli güvenlik, kamu düzeni, toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceğinin öngörüldüğü ifade edilen mütalaada sanık tarafından yayınlanan haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında olmadığı söylendi. Mütalaada TIR’ların durdurulması sürecindeki yargı ve kolluk görevlilerinin daha sonra tutuklandığı, bu durumun basın yayın organlarında çokça yayınlandığı, operasyonun FETÖ/ PDY faaliyeti olduğunun dile getirildiği, operasyonun FETÖ/ PDY tarafından yapıldığına vakıf olmamanın hayatın olağan akışına aykırı olduğu da belirtildi.

Savcı ceza talep etti

Mütalaada adli soruşturma yürütülüyor görüntüsü altında söz konusu faaliyetin Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini uluslararası terörle ilişkilendirip görevini kısmen veya tamamen yapamaz hale getirme, Türkiye’yi teröre destek veren ülkelerden olduğu imajını yaratma ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılatma, haberin 7 Haziran 2015 seçimlerinden önce yayınlanmasıyla hükümeti yıpratarak seçimleri kaybetmesini amaçlama kastıyla hareket eden FETÖ/ PDY Terör Örgütü faaliyeti olduğu kaydedildi. Sanığın devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ/ PDY örgütünün nihai amaç ve stratejisi doğrultusunda hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde yayınlayarak “Terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediği iddiasıyla 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mütalaaya karşı savunma için süre isteyen sanık ve avukatlarına süre veren mahkeme duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Erdem Gül “Bir tek kelime söyleyeceğim, gazetecilik suç değildir” dedi.

MİT TIR’ları davasında Yargıtay cezaları onadıMİT TIR’ları davasında Yargıtay cezaları onadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.