Ve hasret bitiyor: Manu Chao çok sevdiği İstanbul’da konser verecek
31 Ocak 2008'de Davutpaşa'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin yaralandığı maytap ve havai fişek atölyesi patlamasıyla ilgili davada karar çıktı. Mahkeme iki sanığa 10'ar ay, diğer iki sanığa ise ayrı ayrı 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
O patlamayı hatırlayan var mıdır? Çok oldu çünkü. Tam 15 yıl.
31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da beş katlı bir binanın üçüncü katındaki ruhsatsız maytap ve havai fişek atölyesinde patlama olmuş, bina çökmüş, altında işçiler kalmıştı. Beş katlı binanın üçüncü katında bir maytap ve havai fişek atölyesi, üstelik kaçak, üstelik ruhsatsız, üstelik hiç denetlenmemiş.
Çığlıkları hatırlayan var mıdır peki?
Patlamada cayır cayır yanan işçilerin olay yerine giden televizyon kameralarının mikrofonlarını, gazetecilerin kulaklarını dolduran çığlıklarını, yangın hâlâ sürerken patlamanın olduğu yere gelip içerideki yakınları için feryat edenlerin çığlıklarını, polisin o feryat edenleri geri püskürtmek için yaptığı müdahale sırasında canı yananların çığlıklarını ya da?
Onları da hatırlayan var mıdır?
Tam 21 kişi öldü içeride o çığlıkları atanlardan. Yanarak, ezilerek öldüler. Ölenlerden biri de atölyenin patronuydu. 115 kişi de yaralandı patlamada. Şimdi kaç kişi, nasıl yaşıyor onlardan, bilinmez.
Davutpaşa’da Topkapı sanayi sitesi diye bir yerdeydi atölye. Zeytinburnu belediyesinin yetki alanı içindeydi.
Patron Selçuk Başlar da patlamada öldüğü için geriye Zeytinburnu belediyesinin ilgili ve yetkilileri kalmıştı yargılanacak. Basının baskısı, kamuoyunun öfkesi sonucunda onlara açıldı dava. Çünkü o ruhsatsız atölyenin koca sanayi sitesinin ortasında maytap ve havai fişek üretmesine göz yummuş, denetlememişlerdi.
Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama altı yıl sürdü. Mahkeme dört sanığa ceza verdi: En ağırı “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 7 yıl altı ay.
Ama Yargıtay bu cezayı da yüksek buldu, kararı bozdu. “Görevi kötüye kullanmadan bir daha yargılayın” dedi, yargıladı Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın dediğini yaptı: En ağır ceza bir yıl sekiz aya indi. İki sanığa ise sadece 10 ay ceza verildi. 21 kişinin ölümüyle ilgili davada 10 ay hapis. Üstelik bütün cezaları da erteledi mahkeme. Yargıtay da kararı onadı.
Ölenlerin yakınları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu bunun üzerine ve AYM 2022’de, patlamadan 14 yıl sonra “yaşam hakkı ihlali var bu davada” dedi, sanıkların yeniden yargılanmasını istedi. Ölenlerin yakınları olan başvuruculara da bir milyon 200 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin “yargılamayı yeniden yapın” hükmünün gereği dün yerine getirildi. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi eskiden verdiği hükmü bütün sanıklar için tekrarladı. Tek fark, sanıklar hakkında verilen cezaların bu kez ertelenmemesiydi…
Bu 15 yıllık yargılamayı hatırlayalım şimdi.
İstanbul Zeytinburnu’na bağlı Davutpaşa’da 31 Ocak 2008’de meydana gelen ruhsatsız maytap atölyesindeki patlamayla ilgili davada dün yine bir karar günüydü.
21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 2004’ten patlama tarihine kadar Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü yapan Rüstem Tekin geldi sadece. Tutuksuzdu zaten, geldi. Müştekiler ve tarafların avukatları da salondaydı. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü olan tutuksuz sanık Hatice Küçükakyüz gelmediği gibi, neden gelmeyeceğini de bildirmedi.
Son sözü soruldu Rüstem Tekin’e, bir tek o vardı çünkü duruşmada sanık olarak. “Suçsuzum” dedi Tekin, “Vefat eden vatandaşlara Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum ama suçlu olduğumu düşünmüyorum, beraatimi istiyorum.”
Mahkeme Zeytinburnu Belediyesi’nde 2004-2007 arasında İmar ve Şehircilik Müdürü olan sanık Şevket Yıldırım ve bu görevi 2007’den patlama tarihi 31 Ocak 2008’e kadar üstlenen Hatice Küçükakyüz’ün “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan birer yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklara oy çokluğuyla indirim uygulandı, ceza 10’ar aya indirildi.
Patlamanın olduğu 31 Ocak 2008’e kadar Zeytinburnu Belediyesi’nde Zabıta Müdürü olan sanık Feruz Kutsal’la 2004’ten patlamanın olduğu güne kadar aynı belediyede Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü yapan Rüstem Tekin’in “görevi kötüye kullanma” suçundan önce ikişer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti mahkeme; sanıklara oy çokluğuyla indirim uygulandı, cezaları birer yıl sekiz aya düşürüldü.
Ama bu kez ertelenmedi cezalar. Mahkeme başkanı da uygulanan indirim takdirine muhalefet şerhi koydu.
Müşteki avukatlarından Özlem Özkan duruşmadan sonra “Bugün verilen karar mahkemenin altı sene önce, Yargıtay’ın bozma kararından sonra 2017’de verdiği kararın aynısı. Çok daha yüksek ceza verilmesini savunuyorduk. Fakat mahkeme bir önceki kararında aynen devam etti. Bu karara da itiraz edeceğiz” dedi.
31 Ocak 2008’deki patlamanın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 10 sanık hakkında dava açmıştı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama sonunda 14 Temmuz 2014 tarihinde karar vermiş, o kararı da Yargıtay 12. Ceza Dairesi bozmuştu. Yargıtay “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen sanıklar Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal’ın “görevi kötüye kullanma suçu”ndan yargılanmasını istemişti.
Yargıtay’ın bu kararıyla ilk derece mahkemesine dönen dosyada 2017’de yeniden karar verilmişti. Mahkeme sanıklardan Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz’ü “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan birer hapis cezasına çarptırmıştı. Sonra da cezayı 10’ar aya düşürerek hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı. Sanıklardan Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal ise ‘görevi kötüye kullanma” suçundan ikişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza da 1 yıl 8 aya düşürülmüş, bu hükümlerin açıklanmasının da geri bırakılmasına karar verilmişti.