Beyoncé’den Tina Turner’a: Olmasaydın olmazdık
Fransa'da bir okul gezisinde öğrencilerin Louvre Müzesi'ndeki Giuseppe Cesari imzalı Rönesans tablosundan rahatsız olması, Fransa'da çıplaklık ve sansür tartışmalarını alevlendirdi. Veliler şikayetçi oldu, milli eğitim bakanı öğrencileri kınadı.
Paris’teki bir okul gezisi, ülkede sansür tartışmasını alevlendirdi. 11 yaşındaki öğrencileri kapsayan Jacques Cartier okulunun, Louvre Müzesi gezisi sırasında bir Rönesans tablosundan bazı öğrencilerin rahatsızlık duyması üzerine veliler geziyi gerçekleştiren öğretmenden şikayetçi oldu. Söz konusu tablo ise Giuseppe Cesari’nin 1603 tarihli ‘Diana ve Actaeon’ resmiydi. Öğrencilerin, öğretmenlerin islamofobik açıklamalarda bulunduğunu da iddia etmesiyle durum farklı bir hal aldı. Okul yönetimi ise islamofobik ifadelere yönelik iddiaları reddederken aileler yaşananlara tepki gösterdi. Lakin bu olay o kadar büyüdü ki hem Fransız hem de dünya basınında yankı uyandırdı.
Yaşanan tartışmanın ardından 11 Aralık’ta Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, okulu ziyaret etti ve 7 Aralık’taki Louvre gezisi sırasında ziyarete gölge düşüren öğrencileri kınandı. Cesari’nin tablosunu öğrencilerine anlatan öğretmenle dayanışma amacıyla okul personeli bu hafta başında çalışmayı reddetti. Okul personeli, velilerin tavrını iftira olarak tanımlarken bunu laikliğe yönelik bir saldırı olarak da tanımladı. Giuseppe Cesari’nin avcı Actaeon’un tanrıça Diana ve etrafındaki banyo perilerine müdahalesini tasvir eden eseri, Rönesans döneminin en bilinen yapıtları arasında yer alıyor.
Bu, 2023 yılında uluslararası manşetlere taşınan tartışmaların ilki de değil. 2023’ün başlarında Florida’da bir okul müdürünün Michelangelo’nun Rönesans başyapıtı çıplak ‘Davut’ heykelini göstermesi üzerine tepki çekmişti. Velilerin tepkisi karşısında okul yönetiminin yanında durmaması üzerine istifa eden memurun başına gelenler, sanat tarihinin sınıflarda nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda hararetli bir tartışmaya yol açmıştı. Bu olayın ardından Florida Eğitim Bakanlığı ‘Davut’ heykelinin “sanatsal nir değer” olduğunu ilan etmişti.