Amerikalı askerin çaldığı tablo Almanya’ya iade edildi

Bir Amerikalı asker tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında çalınıp ABD'ye götürülen 300 yıllık tablo, Almanya'ya iade ediliyor.Ressam Lauterer'in eseri, Chicago'da gerçekleştirilen törenle Alman Konsolosluğu'na teslim edildi. Eser, Münih'teki Alte Pinakothek'te sergilenecek.

Kültür Sanat 21 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Bir sanat eseri daha ait olduğu topraklara döndü. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’yı işgal eden ABD ordusundan bir askerin çaldığı 300 yıllık tablo yeniden ülkesinde. 18. yüzyılın barok ressamlarından Johann Franz Nepomuk Lauterer’in İtalyan kırsalını gösteren pastoral parçanın sergilendiği tablo Münih’teki Bavyera Devlet Resim Koleksiyonu’na kayıtlıydı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgeye asayişi sağlamak için gönderilen Amerikalı askerlerden biri tabloyu müzeden çalmıştı.

Almanya’dan çalınan onlarca tablodan yalnızca biri

Aslında bu o dönemde sıklıkla rastlanan bir durumdu. Savaşın tarafı olan ülkelerden pek çok tarihi eser farklı yerlere götürülmüştü. Bu konuda akla ilk gelen örnek de Troya hazineleri. Troya Antik Kenti’nden çalınıp Almanya’ya götürülen hazineler Sovyet ordusu Berlin’e girdikten sonra bu kez de Moskova’ya taşınmıştı. Bavyera Devlet Resim Koleksiyonu’na ait tablonun başına gelen de tam olarak bu oldu. 300 yıllık tablo bölgede görevli bir asker tarafından çalınıp ABD’ye götürüldü.

Onlarca yıl boyunca kayıtlarda kayıp olarak yer alan tablonun çalındığı 2012’de belirlenebilmişti. Aradan geçen 11 yıl sonunda ise Chicago’da yaşayan bir kişi, geçen yıl amcasının İkinci Dünya Savaşı’nda görev yaptıktan sonra ABD’ye getirdiği (belki de çaldığı) tablonun varlığını duyurmasıyla 300 yıllık eser ortaya çıktı. Müzenin Hollanda ve Almanya barok resimlerinin baş küratörü Bernd Ebert’e göre bu ikili yakında Münih’teki Alte Pinakothek’te İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez birlikte sergilenecek.

Naziler tarafından öldürülen Fritz Grünbaum'un 10 milyon dolarlık koleksiyonu ailesine iade edildiNaziler tarafından öldürülen Fritz Grünbaum’un 10 milyon dolarlık koleksiyonu ailesine iade edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.