İsrail-Hamas savaşının ABD’deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldü

ABD'de 6 yaşındaki Filistin asıllı bir çocuk, hiç haberdar olmadığı İsrail-Hamas savaşının kurbanı oldu. Anne Hanaan ve oğlu Wadea, daha önce hiçbir sorun yaşamadıkları ev sahipleri Czuba'nın bıçaklı saldırısına uğradı. 26 bıçak darbesi alan Wadea ölürken, anne saldırıdan ağır yaralı olarak çıktı.

Dünya 17 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Öldürülen 6 yaşındaki Wadea.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın etkileri dünyaya yansımaya devam ediyor. Savaşı televizyonlardan ve dünya liderlerinin açıklamalarıyla takip eden dünyada yeni bir endişe doğdu: İslamofobi ve antisemitizmde artış. Bunun ilk yansımalarından biri de ABD’de yaşayan Filistinli aile oldu.

Saldırıyı gerçekleştiren ev sahibi.

Illinois eyaleti yetkililerine göre Chicago’daki bir ev sahibi, kiracısı olan ailenin 6 yaşındaki çocuğu Wadea Al-Fayoume’u bıçaklayarak öldürdü, çocuğun annesi Hanaan Shahin ise bu bıçaklı saldırıdan ağır şekilde yaralanarak çıktı. Ev sahibinin saldırı sebebi ise yetkililere göre ailenin Müslüman olması.

Czuba yetkililere ifade vermemiş ancak dedektifler, anne ve oğulun ‘Müslüman olmaları ve Hamas ile İsrail arasında Orta Doğu’da devam eden çatışma’ nedeniyle hedef alındığını düşünüyor. Zira aile Filistinliymiş. Wadea’nın annesi 12, babası da dokuz yıl önce Batı Şeria’daki bir köyden ABD’ye taşınmış, 6 yaşındaki çocuk ABD’de doğmuş. 

Anne Hanaan, ev sahibinin saldırısına uğradığını bizzat kendisi 911’i arayarak polislere ihbar etmiş. Polisler olay yerine vardıklarında Czuba’yı saldırının gerçekleştiği evin garaj yolunun yakınında yerde otururken bulmuş. Anne ve oğul ise yatak odasında birden fazla bıçak yarası almış halde bulundu. Yetkililer, çocuğun 26 kez bıçaklandığını bildirdi.

Ev sahibiyle daha önce hiç sorun yaşamamışlar

Aile iki yıldır evin giriş katında yaşıyormuş ve Czuba ile daha önce hiç büyük bir sorun yaşamamışlar. Shahin’in eşine yazdığı mesaja göre, Czuba önce kapılarını çalmış. Kadın kapıyı açar açmaz da boğazını sıkarak, “Müslümanlar ölmeli” diye bağırmış, ardından da bıçağını çıkarmış.

Cinayet ve nefret suçu işlemekten tutuklanan 71 yaşındaki Joseph M. Czuba’nın birinci derece cinayet, birinci dereceden cinayete teşebbüs, iki nefret suçu ve ağırlaştırılmış darpla suçlanacağı belirtiliyor. Ayrıca Czuba’ya federal olarak nefret suçu da yöneltilebilir.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre saldırı karşısında ‘şaşkına dönen’ ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden aileye başsağlığı diledi. Biden, bu ‘korkunç nefret eyleminin ABD’de yeri olmadığını’ ve ‘ülkenin temel değerlerine ters olduğunu’ söyledi. Yapılan açıklamada, “ABD’liler olarak bir araya gelmeli, İslamofobiyi ve her türlü bağnazlıkla nefreti reddetmeliyiz. Nefret karşısında sessiz kalmayacağımı defalarca söyledim. Açık ve net olmalıyız. ABD’de nefret eylemlerine yer yok” dedi.

Hakkında hiçbir şey bilmediği savaşın kurbanı oldu

ABD Başsavcısı Merrick Garland, “Bu olay, ülkemizdeki Müslüman, Arap ve Filistin toplulukların nefret suçuna uğramaktan korkmalarını artırmaktan başka bir şeye yaramayacak. Adalet Bakanlığı, ülkedeki her bir vatandaşın güvenliğini ve insani haklarını korumaya odaklanmıştır” diye belirtti.

Illinois Valisi JB Pritzker ise, “Bağnazlık uğruna altı yaşındaki bir çocuğun canını almak kötülükten başka bir şey değildir. Müslüman, Yahudi ve Filistinli komşularımız da dahil olmak üzere her bir Illinois sakini böyle bir kötülükten uzak yaşamayı hak ediyor” dedi. Chicago’da ‘küçük Filistin’ olarak da adlandırılan bu bölgede çok sayıda Arap restoranı ve dükkanı bulunuyor.

Filistin kökenli ABD’li Demokrat Illinois eyalet temsilcisi Abdülnasır Raşid, “Bu olay Filistinlilerin insan değilmiş gibi gösterilmesiyle doğrudan bağlantılı” dedi. Savaşın ilk günlerinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’yi tam kuşatmaya alarak elektrik, su ve gıdayı kesmeyi, “İnsan kılıklı hayvanlarla mücadele ediyoruz. Ona göre hareket etmeliyiz” diyerek haklı çıkarmaya çalışmıştı.

İkinci Nakba: Ekmek yok, su yok, çok kritik değilse ameliyat yok, işte Gazze'deki durumİkinci Nakba: Ekmek yok, su yok, çok kritik değilse ameliyat yok, işte Gazze’deki durum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.