ABD’de öldürücü soğuklar: En az 90 can kaybı

Tehlikeli soğuklar ABD'yi etkisi altına almaya devam ederken şimdiye kadar ülke genelinde ağır kış koşullarıyla bağlantılı 92 ölüm vakası teyit edildi. En az 100 bin kişiye ise elektrik hizmeti verilemiyor.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD'de kar fırtınası etkisini artırarak devam ediyor. / Fotoğraf: AA

ABD’de aşırı soğuklar ve kar fırtınaları etkisini hızla artırmaya devam ederken ülkede sert kış koşullarından ötürü can kayıpları görülmeye başladı. Tennessee Sağlık Bakanlığı hava koşullarına bağlı 25 ölüm vakasını teyit ederken Oregon’da arabaların üstüne ağaç devrilmesiyle ölen üç yetişkin dahil en az 16 kişi hayatını kaybetti. CBS News’in bildirdiğine göre araçtaki bir bebek hayatta kaldı. Illinois, Pennsylvania, Mississippi, Washington, Kentucky, Wisconsin, New York ve New Jersey’de de birden çok ölümlü vaka rapor edildi.

Bazı ölümlerin hava koşullarıyla ilgili olduğunu doğrulamak için ise soruşturma devam ediyor. Bu ölümler arasında Kentucky’de beş araçlı zincirleme kazada ölen bir kişi ve Illinois’de ikisi trafik kazası sonucu olmak üzere dört ölüm vakası var. Bazı eyaletler trafiğe çıkacak sürücüleri dondurucu soğuklarda yollarda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Mississippi yetkilileri sakinlerden “yollardaki siyah buza karşı dikkatli olmalarını ve sadece gerektiğinde araç kullanmalarını” istedi. Eyalet pazar günü hava koşullarına bağlı üç ölüm daha bildirerek 14 Ocak’tan bu yana Mississippi’deki toplam ölüm sayısını 11 olarak açıkladı.

Tehlikeli hava koşulları ABD genelinde bu hafta sonu da devam etti. On milyonlarca insan cumartesi günü acı soğuklar ve ortalamanın altında seyreden olağanüstü sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı. Ülkenin doğusu da bu hafta tehlikeli rüzgarlar ve Kuzey Florida’ya kadar uzanan sert donma uyarılarıyla bu sezonun en soğuk günlerini yaşayacak.

Meteoroloji Servisi’nden trafiğe çıkacaklara uyarı

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi’ne (NWS) göre bu hafta içi gece boyunca ülkenin büyük bir bölümünde araç kullanmak tehlikeli. Dondurucu soğukların Teksas ve New Mexico bölgesini, Mississippi Vadisi’nin orta kesimlerini, Ohio Vadisi’nin bazı kısımlarını etkileyeceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar soğuk havalarda güvende kalmak için dışarı çıkmayı gerektirecek durumlarda kat kat giyinilmesini, ısıtıcı gibi cihazları kullanırken dikkatli olmayı ve hipotermi gibi ciddi durum belirtilerine karşı tetikte olmayı tavsiye ediyor.

En az 100 bin kişi elektrikten yoksun

Batı Yakası’nda Oregon eyaleti ölümcül kar fırtınalarının bölgeyi vurması ve 45 binden fazla sakini elektriksiz bırakmasının ardından olağanüstü hal (OHAL) koşullarını uygulamaya devam ediyor. Tennessee eyaletindeki 10 milyon kişiden de elektrik kesintilerini önlemek için enerji tasarrufu yapmaları istendi.

Ülkede Pennsylvania, California, New Mexico ve Indiana’da da elektrik kesintileri rapor edildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle elektrik hizmeti verilemeyen nüfus en az 100 bin olarak açıklandı.

Uzmanlardan sel uyarısı

Uzmanlar sert kış koşullarının önümüzdeki hafta başına kadar devam etmesinin beklendiğini söylüyor.

The Weather Channel kanalının meteoroloji uzmanı Molly McCollum cumartesi günü bu hafta içi yapılacak seyahatlerin tehlikeli olabileceği uyarısı yaptı. McCollum’a göre bazı bölgelerde hafta ortasına kadar ısınma eğiliminin bir çözülme etkisi yaratması bekleniyor.

The Weather Channel’ın tahminine göre sıcak hava ve yağmur birleşerek Ortabatı ve Kuzeydoğu’da sel riski doğurabilir.

İklim krizi Karadeniz'de: Rize'deki afetler ikiye katlandıİklim krizi Karadeniz’de: Rize’deki afetler ikiye katlandı

Türkiye soğuk bir haftaya giriyor: Yükseklerde kar varTürkiye soğuk bir haftaya giriyor: Yükseklerde kar var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.