İsrail: Şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelini bulduk

İsrail Gazze'de şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelini bulduğunu söylüyor. Orduya göre yerin 50 metre altında, dört kilometre uzunluğundaki tünel Hamas liderlerinden Yahya Sinvar'ın kardeşi tarafından yapıldı.

Dünya 18 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da şimdiye kadar keşfedilen en büyük Hamas tünelinde incelemelerde bulundu. Fotoğraf: İsrail Savunma Bakanlığı

İsrail ordusu uluslararası baskı giderek artarken Gazze’deki Hamas tünellerini aramaya devam ediyor. Hamas’ın yıllar içinde örümcek ağı gibi ördüğü bu tüneller İsrail için en büyük tehlike. Zira İsrailli askerler Gazze üstünde kontrolü sağlasa bile Hamas savaşçıları karış karış bildikleri tünellerde faaliyete devam ediyor. Analistler İsrailli askerleri yeraltında neyle karşılaşacaklarını bilmedikleri tünele göndermenin pek akıl kârı olmadığını söylüyor.

İşte bu noktada İsrail tünellere su pompalamak, hava bombardımanı gibi yöntemlerle Hamas savaşçılarını tünellerden çıkmaya zorluyor. İsrail ordusu dünkü açıklamasında Gazze’de dört kilometre uzunluğunda bir tünel ortaya çıkardıklarını duyurdu. Bu şimdiye kadar ordunun ortaya çıkardığı en büyük Hamas tüneli.

Ordu birkaç hafta önce “güvenliği sağlanan” tünelin büyük bir araç geçebilecek kadar geniş olduğunu, yerin 50 metre altına kadar ulaştığını ve elektrik, havalandırma ve iletişim sistemleriyle donatıldığını söylüyor. Tünel İsrail’e kadar uzanmasa da İsrail’in kuzeyde Gazze’yle sınırı olan ve şu anda kapalı haldeki Erez Kapısı’na 400 metre kala bitiyor. Erez 7 Ekim’deki sürpriz saldırı sırasında basılan yerler arasındaydı.

İsrail’e göre bu tünel Hamas’ın “stratejik altyapısı”nın bir parçasıydı. Ordu tarafından yayınlanan iki buçuk dakikalık videoda tünelin detayları gösteriliyor. Tünelin Hamas birliklerince İsrail ordusuyla çatışmak için kullanıldığı belirtiliyor. Hatta İsrail önceki haftalarda tünelde bazı Hamas savaşçılarının öldürüldüğünü söyledi.

Hamas’ın tünelin yapılışını göstermek için kayda aldığı iddia edilen görüntülerde tünele giren büyük bir araç görülüyor. Bu videoların gerçekten Hamas tarafından mı çekildiği bilinmiyor. Ordu tünel sisteminin Hamas liderlerinden Yahya Sinvar’ın kardeşi Muhammed Sinvar’ın projesi olduğunu iddia etti. Ne var ki bu iddiaya herhangi bir dayanak sunulmadı. İsrailli askerler işgal faaliyetlerini son birkaç haftadır Yahya Sinvar’ın evinin bulunduğu Han Yunus’ta yoğunlaştırdı, çünkü Sinvar’ın Han Yunus’ta olduğunu düşünüyorlar.

Ordu Gazze Şeridi boyunca yüzlerce tünel girişi bulduklarını söylüyor. Hamas Gazze’nin altında 500 kilometre uzunluğunda bir tünel inşa ettiğini açıklamıştı, ancak bunun doğru olup olmadığı bilinmiyor.

Bu tüneller hem Mısır’dan Gazze’ye kaçak mal geçirmek, İsrail’e düzenlenecek saldırıların planlamasını Tel Aviv’in gözlerinden uzak bir şekilde yapmak, roket ve mühimmat depolamak için ve Hamas’ın komuta-kontrol merkezleri olarak kullanılıyor. 7 Ekim saldırısı sırasında alıkonan bazı rehineler bu tünellere götürüldüklerini ve örümcek ağına benzeyen bu yapıda saatlerce yürüdüklerini anlatıyor. Dolayısıyla söz konusu tünellerde hâlâ bazı rehineler olduğu düşünülüyor.

İsrail Hamas tünellerine su pompalamaya başlamışİsrail Hamas tünellerine su pompalamaya başlamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.