Futbolun hali ne olacak?

19 Aralık 2023
Mehmet Büyükekşi'nin 'Görmedim, duymadım, konuşmadım' politikası iflas etti.

Derbi maçında bile ilk beş dakikanın sonunda 5-5 beraberlik olmadığı veya sahada her an bir iç savaş patlatacak gerginlik bulunmadığı takdirde futboldan sıkılabilen bir kişi olarak tahmin ederseniz ki TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) katiyen takip etmediğim kurumlar listemde ikinci sırada. birinci sırada ise şu an CHP bulunuyor.

***

ama bu meraksızlığıma rağmen sosyal medyada TFF başkanı Mehmet  Büyükekşi’nin hakeme yumruk olayı hakkında düşünceleri sorulduğunda ‘Bu ülkeyi bölemeyecekler. Bayrak inmeyecek, ezanlar susmayacak, bunu herkes bilsin’ cevabı verdiğini okuyunca merakım elimde olmadan arttı ve bana o güne kadar yapmayı hayatta düşünmeyeceğim kadar anlamsız gelen bir şeyi yaptım ve YouTube’dan adamın basın toplantısını baştan sona izledim.

***

açıkçası baştan böyle bir cevabın verilmiş olabileceğini düşünmüştüm. çünkü örneğin bir fenomene çırılçıplak duştan tam çıkarkenki fotoğrafını neden Instagrama koyduğunu sorduğunuzda cevap olarak ‘Bayrak inmeyecek. ezanlar susmayacak’ cevabı alabildiğiniz ve bunun çoğunluk tarafından anlamlı bulunabildiği bir ülkede hemen her şey mümkündü artık.

***

dedim ya baştan sona büyük acı çekerek dinledim basın toplantısını ama maalesef bu söylendiği iddia edilen cümleyi duyamadım. maalesef diyorum çünkü bu laf Mehmet Büyükekşi’ye, yeni tanımış olmama rağmen, çok da yakışırdı diye düşünüyordum.

***

bu laf dediğim gibi maalesef konuşmada yoktu. ama bir o kadar saçma ve  TFF’yi post-modern bir kurum olarak damgalamamıza yol açacak tuhaflıkta başka şeyler söylendi o basın toplantısında. 

***

basın toplantısında bir türlü net cevaplanmadığından yumruk olayı tekrar sorulduğunda TFF başkanı bence hayatta katiyen düşünülmeyecek ve rasyonel hiçbir insanın katiyen yapmayacağı bir şey yaptı ve buna Fransa sağlık sisteminin ne kadar kötü olduğunu anlatarak cevap verdi. böylece  hepimizin kaçınılmaz biçimde öğrendiğine göre TFF başkanı Fransa’da ameliyat olmuş ve oradaki sistemin bizdeki en kötü hastanelerden bile kötü olduğunu görmüş.

bunun bizdeki yumruk olayının yarattığı şoku azaltmasının beklendiği gibi bir izlenim edinsem de bunu nasıl yapacağımı bilemedim. TFF başkanı da açıklamadı ve konu ortada kaldı.

bu ‘bayraklar inmez ezanlar susmaz’ söyleminin sağlık sistemindeki bir versiyonuydu bence.

***

sonra bir ara hakemin o yumruğu Türkiye’de yemiş olmakla ne kadar da şanslı olduğunu söylemek istiyor olabilir mi diye düşündüm. Öyle ya hakem o yumruğu Fransa’da yemiş olsaydı o sağlık sisteminde tedavi edilmesi mümkün olmayabilirdi diye düşünmüş olabilir dedim kendi kendime. Ama bu yorum TFF başkanının çok iyi niyetli bir yorumu olacaktı.

***

Onun konuya tamamen anlamsız cevaplar vermedeki ustalığına bakarken bir post modern performans sanatçısı ile mi  karşı karşıyayız acaba dedim kendi kendime. Hani yeni performans sanatçıları var ya sanatlarından hiçbir şey anlamasanız da sadece yaptıklarının saçmalığından dolayı beğenmek zorunda kalıyorsunuz. ben de TFF başkanını bu yüzden belki takdir edebilirim diye bekledim ama bu da olamadı.

***

özet olarak gördüğüm kadarıyla TFF başkanlığında acil değişim yapılmadan Türkiye’de futbolun halinin pek iyi olacağını pek düşünmüyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.