Yoksulluktan refaha uzanan yol: Vietnam nasıl dünyanın parlayan yıldızı oldu?
Apple'ın iMessage uygulamasının kodlarını McDonalds'ın liseli kasiyeri kırdı. Kasiyer kodları bir internet sitesinde yayınlayınca iMessage'a uyumlu Beeper Mini adlı uygulama geliştirildi. Apple uygulamayı engelleyince taraflar davalık oldu.
Dünyanın en değerli şirketi Apple’ın başı iMessage uygulamasının kodlarını kırmayı başaran 16 yaşındaki lise öğrencisiyle dertte. New York Times gazetesi Pennsylvania, Bethlehem’de yaşayan ve Saucon Valley Lisesi’nde öğrenim gören 16 yaşındaki James Gill’in üç trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olan teknoloji devi Apple’ın başını ağrıttığı ilginç olayın ayrıntılarını aktardı.
Eğitimi devam ederken McDonalds’da 11 dolar saat ücretiyle kasiyerlik yapan Gill, Apple’ın iPhone telefonlar için yaklaşık 10 yıl önce geliştirdiği ve gizliliğine büyük önem verdiği iMessage uygulamasının kodlarını çözmek için çalıştı.
Gill uzun uğraşlar sonucu Apple’ın özel uygulamasının tüm kodlarını kırmayı başardı ve daha sonra iMessage’ların android tabanlı telefonlarda da kullanılması için kodlama hazırlayarak geçen haziranda internet sitesi GitHub üzerinden yayınladı.
Teknoloji şirketi Beeper’in kurucularından Eric Migicovsky, GitHub’daki programı görünce liseli gence saati 100 dolardan iş teklif etti. James Gill teklifi kabul ederek şirkette çalışmaya başladı.
Migicovsky’in şirketi Gill’in büyük katkısıyla iMessage uygulamasının android tabanlı telefonlarda kullanmasını sağlayan Beeper Mini’yi aralık ayı başında hizmete sundu. Apple, iMessage uygulamasını yeni eklentilerle sadece iPhone telefonlarda kullanılması amacıyla güncellese de Beeper Mini her defasında kodları yeniden bularak faaliyetini sürdürdü.
Beeper Mini, Apple için hızla baş ağrısı haline geldi ve şirketin mesajlaşma sisteminde büyük delik açtı. Apple uygulamayı güvenlik ve gizlilik riski yarattığı gerekçesiyle engelleme kararı aldı. Apple’ın aralıksız devam eden tepkisi Beeper Mini’nin çalışmak için alternatif yollar bulmasıyla karşılıklı düelloya dönüştü.
Apple gelişmelerin ardından Beeper’ı dava etti. Bu mücadele ABD Senatosu’nun antitröst alt komitesinin de dikkatini çekti. Komitenin liderleri Adalet Bakanlığı’na mektup yazarak Apple’ın rekabeti engellediği yönündeki endişelerini dile getirdiler.
Teknoloji pazar araştırma şirketi Counterpoint Research’e göre rakip akıllı telefon üreticileri iMessage’ın Apple’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki akıllı telefon pazar payını 2018’de yüzde 41’den yüzde 50’nin üzerine çıkarmasına yardımcı olduğunu belirtiyorlar.