Akıllı telefon rekabeti: Samsung, Apple’ı kıl payı geçti

Küresel akıllı telefon pazarında yılın ilk çeyreğinde lider Samsung oldu. Samsung 60.6 milyon adetlik satışla Apple’ı geride bıraktı. Samsung'u yeni modeli lider yaptı.

Ekonomi 8 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yeni modeli Samsung'u lider yaptı.

Akıllı telefon pazarında Apple ile Samsung arasındaki liderlik savaşının yılın ilk çeyreğindeki galibi Güney Koreli şirket oldu. Samsung yüzde 7 daralan küresl akıllı telefon pazarında ulaştığı 60 milyon 600 binlik satış rakamıyla Apple’ı burun farkıyla da da olsa geride bıraktı. Apple aynı dönemde 58 milyon akıllı telefon sattı. Samsung’un kıl payı liderliğinde 1200 dolar fiyatlı yeni Galaxy S23 modelinin etkili olduğu öngörülüyor.

Apple ile Samsung arasındaki yarışta liderlik şirketlerin piyasa çıkarttıkları yeni ürünlere göre sık sık el değiştiriyor. Apple’ın yeni ürünlerinin lansmanını sabit olarak yılın son, Samsung’un ise ilk çeyreğinde yaptığını belirten uzmanlar liderliğin yeni ürünle el değiştirdiğini ifade ediyor. Geçen yıl iPhone14 ve 14Pro’yu piyasaya çıkartan Apple liderliği büyük bir farkla ele geçirirken bu dönem itibarıyla sıranın Samsung’a geldiği görülüyor.

Samsung Japonya’da marka adını değiştirdiSamsung Japonya’da marka adını değiştirdi

Pazar araştırma şirketi Canalys’in hazırladığı rapora göre Galaxy S23, akıllı telefon pazarının yıllık bazda yüzde 12 daraldığı bir dönemde Samsung’u satışlarını en büyük üç üretici arasında yılın ilk çeyreğinde geçen çeyreğe göre arttıran tek şirket yaptı.

Canalys’e göre ilk çeyrekte küresel pazarın yüzde 22’sini elinde bulunduran Samsung ilk, Apple ise yüzde 21’lik payla ikinci sırada yer alıyor. iPhone 14 serisinin satışları bir önceki çeyreğe göre azalmakla birlikte Apple en iyi ilk üç ayını yaşadı.

Geçen çeyrekte yatay büyümesini sürdüren Xiaomi yüzde 11’liuk pazar payıyla üçüncü, BBK Electronics ‘in markaları Oppo ve Vivo sırasıyla yüzde 10’luk ve yüzde 8’lik payla diğer sıraları paylaştılar. Son üç şirket de özellikle düşük fiyatlı akıllı telefon alanında Asya ve Avrupa’daki önemli pazarlarda ciddi ağırlığa sahip bulunuyor.

Canalys küresel akıllı telefon pazarının 5G’ye geçiş ve katlanabilirlik gibi önemli yaratıcı tasarımlar sayesinde büyüyeceğine inanıyor. Bu arada Oppo’nun katlanabilir modeli Find N2 Flip’i fiyat bakımından daha erişilebilir hale getirdiği görülürken, Samsurng’un ise bu yılki lansmanlarında Galaxy Z Flip 5 ve Z Fold 5’in tasarımı değiştirilmiş modellerini piyasa sunacağı ifade ediliyor.

Samsung, çipe Türkiye'nin milli gelirinin dörtte birini yatıracakSamsung, çipe Türkiye’nin milli gelirinin dörtte birini yatıracak

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.