Gazze’de 2023’ün son günü böyleydi: 100 ölü, İsrail askerlerinin bir kısmını geri çekiyor

Gazze Şeridi'nde 2023'ün son günü İsrail'in hava saldırıları ve topçu ateşleriyle geçti. Hem kuzeyden hem de güneyden saldıran İsrail en az 100 kişinin ölümüne sebep oldu. Ordu sözcüsü Hagari askerlerin bir kısmının geri çekildiğini söyledi.

Dünya 1 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İsrail ve Filistinli direniş güçleri arasında üç aydır devam eden savaş yeni yıla girerken tablo şöyleydi: Savaşın yakın zamanda biteceğine dair hiçbir belirti yok ve Gazze’de pazar günü boyunca en az 100 kişi öldürüldü.

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail ordusunun kontrolü ele geçirdiğini iddia ettiği kuzeyde şiddetli çatışmaların devam ettiğini, gece boyu ağır bombardımana tutulan Gazze Merkez’de yaklaşık 48 kişinin öldüğünü açıkladı. Gazze Merkez’in batısındaki El Aksa Üniversitesi’ne düzenlenen başka bir saldırıda ise 20 kişinin öldüğü bildirildi.

İsrail’in şu an özellikle hedef aldığı yerler arasında şeridin merkezindeki aşırı kalabalık ve temel gereksinimlere ulaşmakta zorlanan Nuseyrat, Megazi ve Bureyc var. Bu bölgedeki bombardımanda yaklaşık 35 kişi hayatını kaybetti. Zavayda’ya yapılan saldırıda akrabalarını kaybeden Hüseyin Siam Amerikan haber ajansı AP’ye “Masum insanlardı. İsrail savaş uçakları bütün aileyi bombaladı” dedi.

2.3 milyonluk nüfusa sahip şeridin yüzde 85’i savaşın başından bu yana evlerinden oldu. Daha önce İsrail ordusu tarafından güvenli bölge diye zorla güneye sürülen Filistinliler İsrail’in işgali tüm bölgeye genişletmesiyle hem havadan hem de karadan yoğun saldırıya uğradı.

Askerlerin bir kısmı Gazze’den çekiliyormuş

Saldırılar böyle son hızla devam ederken İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari pazar günü İsrail’in “savaşı akıllıca yönetmek” amacıyla baz güçlerini Gazze’den çektiğini söyledi. Ancak harekâtın büyüklüğü hakkında açıklama yapmadı ve savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair bir sinyal vermedi.

İsrail medyası ise binlerce askerin oluşturduğu beş tugayın geri çekileceğini bildirdi, ancak bunun normal rotasyon mu olduğu yoksa savaşta yeni aşamaya mı geçildiği henüz bilinmiyor. Savaşın üçüncü aşamasında İsrail birliklerinin orantısız saldırılardan ziyade daha hedefli saldırılar düzenlemesi bekleniyor. Hagari bazı yedek askerlerin savaş ekonomisine destek olmak amacıyla sivil hayata döneceğini açıkladı.

Netanyahu’ya göre İsrail ordusu Gazze’de ‘benzersiz ahlak örneği’ gösteriyormuş

İsrail ateşkes için uluslararası toplumdan gelen yoğun baskılara rağmen savaşın son hızla devam edeceği mesajını vermeye devam ediyor. Ama savaşın başından beri dillendirdiği “Hamas’ı yok etme” düsturundan uzaklaştığı görülüyor. Hamas’ın üst düzey liderleri ele geçirilmediği gibi Hamas İsrail’e füze atma kabiliyetini korumaya devam ediyor. Örneğin yeni yıla girerken İsrail’i füze saldırısına tuttu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail’in Gazze’deki faaliyetlerinde “benzeri görülmemiş bir ahlak örneği” sergilediğini söyleyerek Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’na İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığı gerekçesiyle başvurmasına tepki gösterdi.

“İntikam” diye başlayan savaşta yaklaşık 21 bin 800 kişi hayatını kaybederken 55 bin kişi yaralandı. Gazze’deki konutların yaklaşık yarısı bombardımanlar ve kara çatışmaları nedeniyle harabeye döndü. Yeni tahminlere göre Gazze nüfusunun dörtte biri bu bir yıl içinde hijyen sorunları, sağlık sisteminin çökmesi ve çaresiz ailelerin kışı çadırlarda ve derme çatma barınaklarda geçirmesi nedeniyle, insani koşullarda yaşasalar önlenebilecek hastalıklardan ölebileceğini gösteriyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı pazar günü Kıbrıs’tan Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için deniz koridoru planının uygulamaya konması için gemi geçişine izin vermeye hazır olduklarını söyledi. Bu koridor önerisi ilk olarak kasım ayında dile getirilmiş, ay başında İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen Güney Kıbrıs’a giderek planın detaylarını Kıbrıslı yetkililerle görüşmüştü.

İsrail Sinvar'ın 'saklandığı yer'i vurdu, Biden İsrail'e silah satmak için yine kongreyi baypas ettiİsrail Sinvar’ın ‘saklandığı yer’i vurdu, Biden İsrail’e silah satmak için yine kongreyi baypas etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.