Bakımevindeki ölümde Adli Tıp çalışanları yalanladı: ‘Hastalık değil yanık’
Emekli öğretmen Mukaddes Işık tanıştığı 'kriptoculara' güvendi, 2020'de evini satıp birikimini yatırdı. 440 bin TL'yi elden teslim eden Işık vaat edilen kazancın ucunu bile göremedi. Dahası 'dolandırıldım' dediği için hakkında hakaret davası açıldı.
İzmir’de yaşayan 58 yaşındaki Mukaddes Işık 2020’de ‘parlayan yatırım aracı’ kripto parayla tanıştı. Emekli Işık sosyal medya üzerinden iletişim kurduğu Hikmet K.’yle sohbet ederken onun kripto para yatırımcılığı yaptığını öğrendi.
2020’de başlayan kripto para yatırım çılgınlığına Hikmet K. vasıtasıyla giren Işık önce birikimini, ardından da bankadan çektiği 140 bin TL’lik krediyi yatırdı.
Işık tanıştığı kişinin “Çok güzel kâr elde edeceğiz. Güzel coinler var” cümlelerine inanıyor, emekli maaşıyla geçinme zorluğunu elde edeceği yeni kazançla aşmayı hayal ediyordu.
Hikmet K. bu süre içinde Işık’ı sık sık arayıp yatırımları hakkında konuşuyor, bilgi veriyordu…
Üç ay sonra Mayıs 2020’de Işık’ın telefonu çaldı. Arayan yine Hikmet K.’ydi. Yeni bir kripto projesi olduğunu, yüksek kâr elde edeceğini söyledi. Üstelik projenin Türkiye direktörü İzmir’de yaşıyordu.
Hikmet K.’ye güvendi Işık; parasını yatıracaktı fakat daha çok para verirsen daha çok kazanırsın dendi.
Emekli maaşıyla geçinemeyen Işık ek iş yapmak, ek para kazanmak zorundaydı. Kolay kazanç herkes gibi ona da cazip geldi. Düşündü. Birikimi ve krediyle aldığı evini satışa çıkardı. Üstelik 300 bin TL’ye sattığı evin kredisini hala öderken.
Parayı havaleyle Hikmet K’nin onu yönlendirdiği projenin Türkiye direktörü Engin Güzelsoy’a göndermek istedi. Güzelsoy “Prensip olarak hesabıma para kabul etmiyorum. Çeşme’deyim. Elden teslim edin” dedi.
Güzelsoy şüphelense de, toplu taşımayla üç saat yol gitti, Güzelsoy’la buluştu, 300 bin TL’yi elden verdi. Evine döndü
O projenin internet sitesinde kendisine bir hesap açıldı. Işık’ın kabul ettiği sözleşmede 1,100 gün şartı vardı.
Evini satmıştı ya Işık; yeni ev sahibi aynı hafta onu evinden çıkardı.
Neyse, yeni eve taşınma telaşı bitince bahsedilen kripto projesi hakkında internette arama yaptı. Birçok forumda şirket hakkında olumsuz yorumlar olduğunu görünce hesabındaki paraları çekmek istedi ama başaramadı.
Onu bu işe sokan Hikmet K’yi aradı Işık, yaşadıklarını anlattı, çözüm istedi. Fakat yardımcı olmadı Hikmet K.
Emekli öğretmen Işık’ın endişeli bekleyişi sürerken, Engin Güzelsoy yatırım yapanlarla bir toplantı yaptı. Işık toplantıda yatırımları hakkında bilgi vermeye çalışan Güzelsoy’a “Bu konuları geç, paralarımıza ne oldu? Onları anlat” dedi. Güzelsoy’un cevabı “Bana hakaret ediyorsun” oldu.
Sonrasında Işık, bazı forumlarda, Engin Güzelsoy tarafından dolandırıldığını anlattı. Üstelik yalnız da değildi. Başka kişiler de aynı dertten yakınıyordu.
Işık, soluğu savcılıkta aldı bunun üzerine, söz konusu proje ve yöneticileri hakkında şikayette bulundu. Projenin yöneticileri de o sırada başka bir adliyede Işık’ın kendilerine hakaret ettiğine dair suç duyurusu yapmakla meşguldü.
Aradan yıllar geçmişti, ama Işık biriken parasını bir türlü çekememişti. Şikayetçi olunca projenin internet sitesine girmesi de engellendi, donduruldu.
Özeti şu: Emekli Işık, geçimin gittikçe zorlaştığını düşünüp çare ararken girdiği kripto borsasında tam 440 bin TL kaybetti. “Emekli maaşım evimin kirasına anca yetiyor” diyor şimdi ve parasını alabilmek için adalet mücadelesi veriyor hâlâ.