Sanayi ve KOBİ’lere gece yarısı kötü haber: Doğalgaza yüzde 20 zam, elektriğin de eli kulağında…
Özel okul fiyatları 600 bin liralara, zam oranı yüzde 150’lere çıktı. Velilerin tepkisi üzerine Bakan Tekin, “Okulları uyardık” dedi. Seçimler yüzünden ücretlerin kısıtlandığını söyleyen TÖZOK Başkanı ise “Uyarılmaya ihtiyacımız yok” dedi.
Öte yandan özel okul velileri ve öğretmenleri taleplerini 10Haber’e anlattı. Tartışmaya sebep olan okul fiyatları ve fiyatları belirleyen yönetmeliğe dair detaylar da haberimizde.
Çocuklarını özel okullara göndermek isteyen ya da eğitime özel okullarda devam eden öğrenci velileri için tartışmalı ‘fiyat belirleme dönemi’ geldi. 1,5 milyondan fazla öğrencinin eğitim gördüğü özel okullarda Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’yle yüzde 56.89’luk tavan zam belirledi. Ancak bu zam tavanı ara sınıflara geçişlerde geçerli. ‘Kademe geçişi’ olarak belirtilen 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıfa başlayacak öğrencilerin yıllık ücretlerinde bu tavan geçerli değil. Kademe geçişlerinde ücret veli ile okul arasındaki sözleşme hükümlerine göre belirleniyor. Yani okulların eli daha serbest.
Özel okullar tâbi oldukları kanuna göre öğrenim ücreti ve diğer ücretleri her yıl ocak ayından itibaren en geç mayıs ayının sonuna kadar ilan etmek zorunda. Bunların yanı sıra yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetlerin karşılığında alacakları ücretleri de mayıs sonuna kadar tespit ediyor.
Son iki gündür Bilfen Koleji adlı bir özel okulun 2023-2024 eğitim-öğretim yılıyla 2024-2025 ücretlerinin kıyaslandığı bir görsel sosyal medyada çok tartışıldı. Okulun ilkokul birinci sınıf için bir önceki dönem kayıt ücreti 202 bin 500 lira, yemek parası ise 29 bin 100 lira. Önümüzdeki yıl için ise kayıt ücreti 485 bin 800, yemek 96 bin lira. Toplamda bu yıl 231 bin 600 lira olan ücret önümüzdeki yıl 581 bin 800’e çıkıyor.
Bu dolar bazında yüzde 58, Türk Lirası cinsinden de yüzde 150,9 zamma denk geliyor. Önümüzdeki yıl bir günlük yemek parası ise 568 liraya geliyor.
Çoğunlukla orta gelir grubundan ailelerin 8 yıl dişlerini sıkmak ve karşılığında çocuklarının LGS’de başarı sağlayıp nitelikli devlet liselerini kazanmasını umarak tercih ettikleri okullardan biri olan Bilfen, işte az önce söylediğimiz ‘kademe geçişi’ne aşırı zam uyguluyor. Özel okullar ilkokula başlama sınıfı olan 1. sınıf, ortaokula başlama sınıfı olan 5. sınıf ve liseye başlama sınıfı olan 9. sınıflarda fiyatları Milli Eğitim Bakanlığı tarifesine uyma zorunluğu olmadan belirleyebiliyor.
Ama bir sosyal medya kullanıcısının belgelerini yayınlamasıyla ortaya çıkan Bilfen’in bu yeni fiyatları yoğun biçimde tartışılıyor. Sonunda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de tartışmayla ilgili konuştu.
Bakan Tekin ara sınıflardaki zam oranını MEB’in belirlediğini hatırlattı. Devamında kademe geçişlerindeki ücretlerle ilgili Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde bağlayıcı bir hüküm bulunmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Aslında kamuoyunu rahatsız eden kısım oradaki ücretler. Onları da biz özel okul temsilcileriyle oturup geçtiğimiz hafta konuştuk. Dün yine özel okul temsilcileri ve Hazine ve Maliye Bakanı’mız görüştü, biz de kendileriyle görüştük. Bu konuda kendileriyle fikir alışverişine devam edeceğiz, kendilerini uyarıyoruz biz de bu konularda. Ama dediğim gibi yani ara sınıflarla ilgili yönetmelik hükümlerine tabiler. Ama başlangıç sınıflarıyla ilgili fiyat belirleme yetkileri özel okullarda.”
TÖZOK Raporu: Maliyet farkı ile ücret farkı arasındaki fark yüzde 100’ün üzerinde
Türkiye Özel Okullar Derneği ise, tartışma yaratan özel okul fiyatlarına ilişkin geçen hafta bir rapor yayımladı. Raporda okulların maliyet artışları ile zam oranları kıyaslandı. Raporda özel okul maliyet göstergelerinin 5 yıllık maliyet artışının yüzde 440,5, son 2 yıllık maliyet artışının yüzde 232,32 olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Raporda maliyet artışı ile özel okul ücretlerindeki artışın karşılaştırılmasıyla ilgili, “Özel okul maliyet artışlarının, özel okul öğrenim ücretleri artış oranları karşılaştırılması sonucu özellikle son 2 yıl içerisinde maliyet artışları ile ücret artışları arasındaki fark ortalama %106,8 civarındadır.” denildi.
2023’te maliyet artışının yüzde 102,1 olduğu kaydedilen raporda zam oranının yüzde 65 ile maliyet oranının altında kaldığı belirtildi.
Yapılan analizde, 2024-2025 yılı tahmini ücret artışıyla ilgili ise şu ifadelere yer verildi:
“2024 yılı için açıklanan asgari ücret artış oranı, memur zam oranı dikkate alınarak; maliyet sepetindeki diğer maliyet kalemleri 2023 yılında ki gibi gerçekleşeceği düşünülerek 2024 yılı tahmini yapılmıştır. 2018 yılından itibaren maliyet artış ve ücret artış oranı arasındaki pozitif ve negatif değişim dikkate alınarak hesaplandığında 2024-2025 eğitim öğretim yılında ücret artış oranı en az %105,6 olarak öngörülmüştür. Son 6 yıllık artış oranları arasındaki farkın sıfır olması için %115.4 oranında artış yapılmalı, son 3 yıllık artış oranları arasındaki farkın sıfır olması için %150.9 artış yapılmalıdır.”
Öte yandan özel okullarda KDV, pandemi döneminde yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Yeni vergi düzenlemesiyle bu oran yüzde 8’den yüzde 10 yükseldi.
Özel okullardaki zam tartışmasıyla ilgili 10Haber’e bilgi veren Özel Okul Velileri Platformu önerilerini şöyle anlattı:
“Kalıcı çözüm gözdağı vermekle, ‘uyarıyoruz’ demekle olmaz. Özel okullar yönetmeliğinde ‘Ek hizmetlerden talep eden veli faydalanır’ deniyor. Fakat okullarda bu hizmetler velilere dayatılıyor. Senelik ücretlerde tavan zam uygulaması olduğu için bunlara fahiş zam yapıyorlar. Yönetmelikte veliye bunlar dayatıldığında ne tür bir ceza uygulanacağına ilişkin bir madde yok. O yüzden o maddenin ‘Ek hizmetler kayıt koşulu olarak sunulamaz. Aksi takdirde şu ceza verilir’ şeklinde değiştirilmesi gerekiyor. Yemek istemiyorum diyen velilere ‘O zaman alın çocuğunuzu’ deniyor. Bakanlık destek olmak istiyorsa bunu düzenlemeli.
Servis hizmeti için de UKOME fiyatlarının üstünde ücret alınamayacağı yönetmeliğe mutlaka eklenmelidir.
Kademe geçişlerinde devam eden öğrenciler için bir önceki yılın eğitim sözleşmesinde yer alan meblağa; dışardan gelen öğrenci için ise; bir önceki yılın liste fiyatına en fazla tavan zam oranı kadar artış uygulanır kuralı yönetmeliğe eklenmelidir.
Okullar zamlarla ilgili öğretmen maaşlarını sürekli öne sürüyorlar ancak yüzde 80’i asgari ücret veriyor öğretmenlerine. 2014’te kaldırılan öğretmenlere taban maaş hakkı yeniden getirilmeli, özel okulların eğitim kalitesini düşüren asgari ücretin yaygın öğretmen maaşı olarak uygulanması durumu değiştirilmelidir.”
Türkiye Özel Okullar Derneği(TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ise 10Haber’e yaptığı açıklamada “Bu zamları belirleyen yönetmelik daha önce iki kez değişti. Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer döneminde de ‘seçim’ falan diyerek 2022 yılında enflasyon yüzde 80 iken bize yüzde 36’lık bir regülasyon yapıldı. Bu bize sıkıntı getirdi. 2023 yılında devlet kendine yüzde 124 değerleme yaptı, bize yüzde 65’le başka bir sınır getirildi. İki senedir ‘seçim süreci, idare edin’ lafları bizi mahvetti. Bakan Bey bizi neden uyaracak. Zaten kanun var, istesek de belirlenen oranın üzerinde fiyat giremiyoruz. Bizim uyarılmaya ihtiyacımız yok” dedi.
Özel okulların en önemli gider kaleminin öğretmen maaşları olduğunu belirten Öztürk, “Maaşlar 2021’den beri altı kat arttı. Bizim okul ücretlerimiz sınırlamalarla 2,2 kat artabildi. Binin üzerinde okul kapandı bu şekilde. Biz bakanlığımıza TÜİK verileri üzerinden hesaplama yaptık ve zammın yüzde 100 olması gerektiğini belirttik. Bakanlık biz hak verdi ama seçim dönemi olduğunu belirttiler. Bizim öğretmenlerimizle iş barışımız bozuldu. Öğretmenimize hak ettiği artışı yapamıyoruz. Bugün bir malla ilgili üç hafta sonrasına fiyat alamıyorsunuz. Biz ise 15 ay sonrasına fiyat belirliyoruz ve bunu güncelleyemiyoruz. Ara zamlar kısıtlanınca başlangıç fiyatlarında ister istemez balans yapmak adına okul ücretleri artırılıyor. Aslında burada velilerimizin de, öğretmenlerimizin de yapması gereken bu işin sorumlusu olan devletten istemesi. Özel okulları aşağı çekerek bir çözüme ulaşamayız. KDV yüzde 10’a çıktı, kurumlar vergisi yüzde 20’den 25’e çıktı. Bir örnek vereyim; Resmi okulda brüt 48 bin lira alan bir öğretmenin eline 39 bin lira geçiyor. Bizde ise net 29 bin lira düşüyor. İş veren katkı farkı ve sigorta farkı var. Bunu devlet düzeltse öğretmenlerimiz de mutlu olur. Burada muhatap devlet, okullar değil. Zaten okullar kapanıyor” diye konuştu.
Zam tartışmasında okulların “en önemli maliyet kalemimiz” dediği öğretmenler ise bu söylemi kabul etmiyor. 10Haber’e konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, öğretmenlerin durumunu şöyle anlattı:
“Yeni dönem fiyatları 600 bin liralara ulaştı. Bu gündemdeki okul mesela en iyi ihtimalle öğretmenine 25 bin liradan fazla maaş vermeyeceğini biz çok iyi biliyoruz. Öğretmene verilen ücretin en önemli gider olarak sunulmasını biz akıl dışı olarak görüyoruz. Bunu açıklayabiliyorlarsa biz kendileriyle görüşmeye hazırız. 81 ilde kampüs açan okullar var. Bunlar öğretmenlere 20-21 bin lira maaş veriyorlar. Velilerden en yüksek ücretleri talep eden okullar öğretmenlerine bu paraları reva görüyor. Bir de bu zincir okulların merdiven altı dediği okullar var. Tabelalarında Milli Eğitim Bakanlığı logosu olan bu okullarda öğretmenler asgari ücretin altında çalışıyor. Bu zamların bahanesi öğretmen maaşları olamaz. Bizim taban maaş uygulamamız kaldırıldı, bunun geri getirilmesini istiyoruz. Çalışma saatlerimiz 65 saati buluyor.”
Tartışmaya sebep olan 2024-2025 yılı bazı özel okul ücretleri şöyle:
AKA Koleji – Bahçelievler Kampüsü 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Bahçeşehir Koleji Kurtköy Kampüsü 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
5 Yaş – Eğitim 97.900 TL- Genel Gider 29.700 TL – Yemek 70.400TL – Toplam 198.000 TL – KMH
1.ve 5.Sınıf – Eğitim 137.500 TL- Genel Gider 23.100 TL – Yemek 70.400 TL – Toplam 231.000 TL – KMH
Bahçeşehir Koleji Ataşehir Kampüsü 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
1.ve 5. Sınıf – Eğitim 214.500TL- Genel Gider 23.100 TL – Yemek 70.400 TL – Toplam 308000 TL – KMH
Bilfen Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Bilfen Acarkent Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 381.300 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Acıbadem Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 345.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Ankara Beysukent Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 295.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Atakent / Bahçeşehir Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 295.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Ataşehir Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 345.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Bursa Bademli Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 250.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen İzmir Güzelbahçe / İstanbul Tuzla Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 295.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Ümraniye Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020 Doğumlu -Eğitim- 268.000 TL +KDV
2021 Doğumlu -Eğitim- 250.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Etiler Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 354.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Ankara Çayyolu Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 345.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Çukurambar – Oran İlkokulu – 7 Taksit
1.Sınıf 458.750 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Göktürk Anaokulu – 10 Taksit
2019-2020-2021 Doğumlu -Eğitim- 354.000 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Bursa – İskenderun İlkokulu – 7 Taksit
1.Sınıf 315.800TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen İzmir Güzelbahçe İlkokulu – 7 Taksit
1.Sınıf 458.750 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Bahçeşehir – Maslak – Ataşehir – Çamlıca İlkokulu – 7 Taksit
1.Sınıf 485.800 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilfen Kurtköy- Sancaktepe – Yenişehir İlkokulu – 7 Taksit
1.Sınıf 458.750 TL +KDV
Yemek : 96.000 TL +KDV
Bilkent Okulları – Beylikdüzü 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Hazırlık sınıfından 1. sınıfa geçen öğrenciler için
1.Sınıf ücreti 205.000 TL +KDV
Bilnet Okulları – Çamlıca 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
1.Sınıf Eğitim – 274.450 TL – Yemek – 105.600 TL
BJK Kabataş Vakfı Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Anaokulu 3-4-5 Yaş – Eğitim 385.000 TL – Yemek – 54.000TL – KDV Dahil
İlkokul 3-4-5 Yaş – Eğitim 440.000 TL – Yemek – 54.000TL- KDV Dahil
Ortaokul 3-4-5 Yaş – Eğitim 440.000 TL – Yemek – 54.000TL- KDV Dahil
Çevre Koleji 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
1.Sınıf Eğitim : 463.637 TL +KDV Yemek: 79.090 TL +KDV Toplam: 597.000TL
5.Sınıf Eğitim : 463.637 TL +KDV Yemek: 79.090 TL +KDV Toplam: 597.000TL
Anasınıfı: Eğitim: 322.000TL KDV 32.200 TL Destek Eğitim: 8.500 TL KDV 850TL
Toplam Ücret: 363.550TL
Fide Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
4- 5 Yaş – Eğitim : 370.000 TL+ KDV Yemek: 70.000TL + KDV=484.000TL
İlkokul -Ortaokul – Eğitim : 462.000 TL+ KDV Yemek: 70.000TL + KDV=539.000TL
İDE Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
TÜZYEV Mozaik Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Anaokulu 3-4-5 Yaş – Eğitim + Yemek – 192.000 TL -12 Şubat’a kadar – Sonra 205.000 TL
İlkokul 1. Sınıf – Eğitim + Yemek – 237.000 TL -12 Şubat’a kadar – Sonra 250.000 TL
İlkokul 2.3.4. Sınıf – Eğitim + Yemek – 227.000 TL -12 Şubat’a kadar – Sonra 240.000 TL
Ortaokul 5-6-7-8. Sınıf – Eğitim + Yemek – 233.000 TL -12 Şubat’a kadar -Sonra 245.000 TL
YÖM Okulları 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Yeni Kayıt Ücretleridir.
Anaokulu – Eğitim 269.000 TL + Yemek 50.400 TL- Toplam 320.296 TL
İlkokul – Eğitim 307.368 TL+ Yemek 50.400 TL- Toplam 357.764 TL
Ortaokul – Eğitim 333.548 TL+ Yemek 50.400 TL- Toplam 383.948 TL
Okyanus Koleji – Halkalı Şubesi – 2024-2025 Eğitim Öğretin Yılı Ücretleri
Anasınıfından geçen öğrenciler için
1.Sınıf Eğitim : 132.000 TL+ Yemek – 45.000 TL Toplam: 175.000 – 8 Taksit