Acaba yeni bir güç mü doğuyor?
Reformlarıyla öne çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman bu kez de Müslüman olmayan diplomatlara alkollü içecek satın alma izni vererek ülkede bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.
Turizm ve spor girişimleriyle son dönemde adından sıkça bahsettiren Suudi Arabistan’ın fiili yöneticisi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın gayrimüslim diplomatlara hizmet verecek ilk alkol satış mağazasını açmaya hazırlandığı bildirildi.
Reuters’ın özel haberine göre ajansa konuşan bir kaynak hizmet kapsamında müşterilerin bir mobil uygulama aracılığıyla kayıt yaptırması, Dışişleri Bakanlığı’ndan izin kodu alması ve satın alımlarda aylık kotalara uyması gerekeceği belirtildi.
Exclusive: Saudi Arabia prepares to open first alcohol store for diplomats https://t.co/MRqgMMd1xu pic.twitter.com/S8NbRY4NPI
— Reuters (@Reuters) January 24, 2024
Bu adım Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın öncülüğünde, İslam’da alkolün yasak olması nedeniyle aşırı muhafazakar Müslüman ülkeyi turizm ve ticarete açma çabalarında dönüm noktası niteliği taşıyor. Bu Suudilerin petrol sonrası bir ekonomi inşa etmeye yönelik ve “Vizyon 2030” olarak da bilinen daha geniş planların da bir parçası.
Ayrıca planda yeni mağazanın büyükelçiliklerin ve diplomatların ikamet ettiği, gayrimüslim olmayanların girmesinin “kesinlikle yasak” olduğu Riyad’ın Diplomatik Mahallesi’nde yer aldığı belirtildi. Reuters’a konuşan kaynak mağazanın önümüzdeki haftalarda açılmasının beklendiğini söyledi. Diğer gayrimüslim gurbetçilerin mağazaya erişimi olup olmayacağı başlarda belli değildi, plan sonradan netleşti.
Suudi Arabistan’da milyonlarca gurbetçi yaşıyor ancak çoğu Asya ve Mısır’dan gelen Müslüman işçiler.
Suudi Arabistan’da alkol tüketimi karşıtı yüzlerce kırbaçla, sınır dışı edilmeyle, para cezasıyla veya hapisle cezalandırılabilecek katı yasalar var. Reformların bir parçası olarak kırbaçlamanın yerini büyük ölçüde hapis cezası aldı. Alkol yalnızca diplomatik kargoyla veya karaborsada satılıyor.
Suudi hükümetinden konuya ilişkin henüz açıklama gelmezken devlet kontrolündeki medya bu hafta hükümetin diplomatik sevkiyat yoluyla alkol ithalatına yeni kısıtlamalar getirdiğini ve bunun da yeni mağazaya talebi artırabileceğini yazdı.
Arab News gazetesinin pazar günkü haberine göre yeni düzenleme Suudi Arabistan’daki gayrimüslim ülke büyükelçilikleri tarafından alınan özel ürün ve alkollü içeceklerin “yasadışı değişimine” karşı ithalatı da engelleyecek.
Onlarca yıldır nispeten reformlara kapalı olan Suudi Arabistan son yıllarda kadın ve erkekleri kamusal alanda ayırmak ve kadınların siyah çarşaf veya ferace giymesi zorunluluğu gibi katı sosyal kuralları gevşetiyor.
Prens Muhammed bin Selman’ın iktidar üzerindeki sıkı hakimiyetine ülkeyi dini olmayan turizme açma, konserler düzenleme ve kadınların araba kullanmasına izin vermenin yanı sıra muhaliflere ve siyasi rakiplere baskıları da içeren değişiklikler eşlik etti.
Vizyon 2030 gelişmekte olan yerel endüstrileri ve lojistik merkezlerini de içeriyor ve bu da Suudi Arabistan vatandaşları için istihdam anlamına geliyor.
İslam’a göre alkol haram olsa da Suudi Arabistan 1952’ye kadar krallık sınırların içerisinde alkol ürünleri bulunmasına tolerans gösteriyordu. Bu tutum Prens Mishari bin Abdulaziz El Sudd’un 1951’de Cidde’de kendisine başka bir içki doldurmayı reddettiği için dönemin İngiltere Başkonsolosu Cyril Ousman’ı vurmasıyla değişti. Bir yıl sonra Kral Abdulaziz alkolün tamamen yasaklanmasını emretti ve Mishari cinayetten tutuklandı.