Suudi Arabistan Veliaht Prensi: İsrail’le normalleşmeye her gün daha da yaklaşıyoruz

Suudi Arabistan Veliah Prensi Muhammed bin Selman, İsrail'le ilişkiler konusunda normalleşmeye doğru gidişi değerlendirirken, Filistin meselesinin hâlâ ABD aracılığında yürütülen müzakerelerin çok önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Dünya 22 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İsrail’le ilişkilerde normalleşmeye her geçen gün daha da yaklaştıklarını açıklayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD’de Fox News’a verdiği mülakatta Filistin meselesinin hâlâ ABD aracılığında yürütülen müzakerelerde çok önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden’ın BM Genel Kurulu sırasındaki buluşmasında iki lider de İsrail ve Suudi Arabistan arasında ilk kez diplomatik ilişkiler kurulmasını sağlayacak bir uzlaşma zemini konusunda olumlu konuşurken İsrail’den yapılan resmi açıklamada, New York’taki toplantının çoğunlukla İsrail ile Suudi Arabistan arasında, Arap-İsrail çatışmasının sona ermesine büyük katkıda bulunabilecek tarihi bir barış anlaşmasına varmanın yollarının ele alındığı ifade edildi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de bir çerçeve anlaşmasının gelecek yılın başında yapılabileceğini söyledi.

Çoğu Arap ülkesi gibi Filistinlilerle dayanışma göstererek İsrail’i tanımayı reddeden ve kendisini Orta Doğu ve İslam dünyasında lider olarak gören Suudi Arabistan, olası bir normalleşme durumuna zemin olması için ABD’den büyük askeri destek, kendi sivil nükleer programını oluşturmada işbirliği ve İsrail’den Filistinlilere önemli tavizler vermesini istiyor.

‘İran’ın olursa biz de mecbur alacağız’

Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi İran’ın sonunda nükleer silah üretme olasılığı için Bin Selman,”Herhangi bir ülkenin nükleer silah elde etmesinden endişe duyuyoruz” derken, kendilerinin de böyle bir durumda nükleer silah almak durumunda olacaklarını söyledi. Bin Selman, “Nükleer silah kullanan herhangi bir ülke, dünyanın geri kalanına savaş açmış demektir” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferiSuudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferi22

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.