5 bin 199 kahraman bakkal süpermarkete yenildi

Her geçen yıl sayıları artan zincir marketler karşısında bakkallar daha fazla kepenk indirmeye başladı. 2022 yılında 3 bin 518 bakkal kapanırken 2023'te bu sayı yüzde 47.78 oranında artarak 5 bin 199'a çıktı.

Ekonomi 25 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yeni ekonomi modelinin uygulamaya konduğu 2022 yılından itibaren kapanan toplam bakkal sayısı 8 bin 717 oldu.

Artan enflasyon nedeniyle alım gücü düşerken zincir marketlerin ilçelere kadar girmesi kapanan bakkal sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurulan-kapanan şirket istatistiklerine göre 2022 yılında 3 bin 518 bakkal kapanırken 2023’te bu sayı yüzde 47.78 oranında artarak 5 bin 199’a çıktı. Yeni ekonomi modelinin uygulamaya konduğu 2022 yılından itibaren kapanan toplam bakkal sayısı 8 bin 717 oldu. Sektör temsilcileri artan kira bedelleri ve yükselen faturalar nedeniyle bakkal ve marketlerin zorlandığını ifade ediyor.
Bakkalların vergiler, SGK primleri, ruhsat masraflarının yanı sıra kesilen cezalar nedeniyle de işlerinin zorlandığını söyleyen sektör temsilcileri artık direnme güçleri almayan esnafın kapısına kilit vurduğunu belirtiyor.

Dışarıdan bakkal, içeride yok yokDışarıdan bakkal, içeride yok yok

En büyük sorun AVM ve zincir marketler

(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bakkalların içinde bulunduğu durum ile ilgili “415 esnaf meslek kolu içinde değişen ve artan rekabet ortamında derdi günden güne büyüyen meslek kolu bakkallıktır. En önemli sorunlarından biri AVM ve zincir marketler ile yapılan mücadeledir. Buna paralel olarak alkol satışındaki saat sınırlaması ve yaptırımlarıdır” dedi. Esnafın zincir marketlerle başa çıkamadığını vurgulayan Palandöken’e göre “Küçücük ilçelerde 15 tane zincir market var. Bu zincir marketler mahalle aralarına kadar girerek esnafı zor duruma sokuyor.”

Kredi kartı komisyon oranları düşürülmeli

Bankaların esnafın üzerindeki kredi kartı komisyon ücreti yükünü hafifletmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Orta Vadeli Ekonomi Politikasıyla birlikte enflasyonun düşmesi için alınan tedbirler kapsamında bankaların iş yerleri için uyguladığı kredi kartı komisyon oranları yüzde 0.74’ten yüzde 4’lerin üzerine kadar çıktı. Bu da hem esnafa hem de vatandaşa zarar. Çünkü esnaf artık kesintiler yüzünden kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemiyor. Vatandaşta da nakit sıkıntısı var. Esnafın veresiye defterleri yeniden açıldı. Esnafımız veresiye defteri ile adeta vatandaşın faizsiz bankası konumunda. Ancak fiyatlar günlük değiştiği için esnafımız sattığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi kartı komisyon oranlarını düşürmeli” dedi.

İstanbullu bakkalların veresiye listesinde ilk üç: Ekmek, yumurta, sigaraİstanbullu bakkalların veresiye listesinde ilk üç: Ekmek, yumurta, sigara

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.