Akla zarar bir tartışma: ABD ıslak imza mı istedi?

İletişim Başkanlığı, CHP’nin “ABD, Resmi Gazete’de yayınlanan TBMM’nin İsveç kararına güvenmedi ve ıslak imzalı aslını görmek istedi” iddiasını yalanladı ve ABD’nin NATO’da tüm belgelerin orjinalini saklama görevi olduğunu belirtti.

Siyaset 28 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin son akla ziyan tartışması, Amerika’nın Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvenmediği için, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylandığına dair orijinal ıslak imzalı belgeleri isteyip istemediği etrafında dönüyor. CHP’nin geçmişte Washington ve Tel Aviv gibi önemli merkezlerde büyükelçilik yapmış, Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde uzun yıllar Dışişleri Sözcülüğü görevini yürütmüş milletvekili Namık Tan’a göre, ABD Türkiye’ye güvenmediği için bu belgelerin ıslak imzalı orijinallerini görmeden F-16 satışı için gereken yazıyı yazmadı. Onu yalanlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına göre ise belgelerin gönderilmesi normal, ‘Çünkü prosedür böyle.’

Tartışma CHP milletvekili, emekli büyükelçi Namık Tan’ın dün sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla başladı. Tan X üzerinden yaptığı paylaşımda “İsveç’in NATO üyeliğini; TBMM kararıyla, Cumhurbaşkanı onayıyla, Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istedi. Uçakla New York’a koşturulan imzalı belge Kongre’ye ulaşınca, F16 satışının önündeki engel kalktı” yazdı.

Bu paylaşım sosyal medyada alıp başını yürüdü, dün gün boyu pek çok kişi tarafından görüldü, üzerinde yoğun bir tartışma ve tepki yaşandı.

Bunun üzerine İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Tan’ın iddialarını yalanlayarak,  “Amerika Birleşik Devletleri’nin 200’den fazla çok taraflı anlaşmada depozitör ülke konumunda olduğu için anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de aldığını” söyledi.

‘Asılsız iddialara itibar etmeyiniz’

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tam metninde şöyle denildi:

“İsveç’in NATO üyeliği kararı ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ‘TBMM kararı, Cumhurbaşkanı onayı ve ⁠Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi ıslak imzalı kararın aslını görmek istedi’ iddiası doğru değildir.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Antlaşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Kuzey Atlantik Anlaşması (NATO’nun kurucu anlaşması) dahil olmak üzere 200’den fazla çok taraflı anlaşmada depozitör (belgeleri saklayan) ülke konumundadır.

ABD, depozitör ülke sıfatıyla “orijinal” anlaşma metinlerini saklamakta ve uygun şekilde imzalanmalarını kolaylaştırmaktadır. Depozitör ülke, aynı zamanda anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de almaktadır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır.

Karar metni yukarıda da açıkça belirtilen gerekçelerle depozitör ülke olan ABD’ye iletilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.”

İsveç onayının etkisi: Kanada Türkiye'ye İHA malzemeleri satışını yeniden başlatıyorİsveç onayının etkisi: Kanada Türkiye’ye İHA malzemeleri satışını yeniden başlatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.