‘Başkası aday olmalıydı’ dedi, adaylığını açıkladı: ABD başkanlık yarışında bir Türk

ABD'de Türk kökenli gazeteci Cenk Uygur, 'aday olmamalıydım' deyip, 2024 başkanlık seçimlerine adaylığını açıkladı.

Dünya 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2024 yılında yapılacak olan başkanlık yarışı yaklaşıyor. Sandık yarışına doğru giden ABD’de bir kişi daha Başkanlık için aday adaylığını açıkladı. Yarışa katılacağını açıklayan kişi, Türk kökenli Amerikan vatandaşı Cenk Uygur.

ABD’de ‘Genç Türkler’ programıyla bilinen Uygur, Demokrat Parti’den aday adayı olduğunu duyurdu.

İnternetten yayın yapan ‘Genç Türkler’ (The Young Turks) adlı televizyon programının kurucusu Uygur, açıklamasını da programından yaptı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, Cumhuriyetçi eski ABD Başkanı Donald trump’ın gerisinde kaldığını söyleyerek 80 yaşındaki Biden’a ‘meydan okuduğunu’ belirtti ve 2024 başkanlık seçimlerinde Demokratlar için yarışacağını açıkladı.

‘Ben aday olmamalıydım…’

Biden politikalarının başarısız olduğunu ifade eden Uygur, “bir şeyler değişmezse seçimleri Trump kazanacak” ifadesini kullanıp ‘değişimin gerekli’ olduğunu söyledi. Demokrat Parti adayının belirleneceği ön seçimlere 4 ay gibi kısa bir süre kala açıklamalarını yapan Uygur, “Ben aday olmamalıydım, başkası olmalıydı ancak ne yazık ki başkası olmadı” dedi.

Başkan olabilmek için ‘doğuştan’ ABD vatandaşı olmanın gerektiği ABD’de Uygur’un önünde bu konuda engel çıkması neredeyse kesin, ancak kendisi bu görüşü paylaşmıyor. İstanbul’da doğan küçük yaşlarda ABD’ye göç eden ve vatandaş olan Uygur, bunun başkan olmak için önünde bir engel olmayacağını düşünüyor.

Uygur’a göre sonradan ABD vatandaşı olan kişiler de Başkan olabilir. Buna gerekçe olarak ise Uygur, Anayasa’nın 5. ek maddesini gösteriyor Bu maddeye göre uyruğa geçmiş (uyrukluk verilmiş) herkes, Birleşik Devletler vatandaşı sayılıyor.  Ancak yine de başkanlık olabilmek için ‘doğuştan’ vatandaş olmak gerektiği biliniyor. Uygur ise bu kapsamda verebileceği hukuk mücadelesini kazanacağına inanıyor.

Cenk Uygur kimdir?

1970 yılında İstanbul’da doğan Uygur, 8 yaşında ailesiyle ABD’ye göç etti. 2002’de kurduğu Genç Türkler adlı programıyla Uygur, farklı formatlarda yayın yaptı. Uygur, 2019’da Temsilciler Meclisi üyesi olmak için California’dan yarıştı ancak ön seçimleri kazanamadı.

Demokrat Partiden adaylığını duyuranlar

ABD’de Demokrat Parti’den Biden’ın yanı sıra yazar Marianne Williamson ve Robert F. Kennedy Jr aday olduğunu duyurmuştu. Kennedy Jr, bu hafta Demokrat parti aday adaylığından vazgeçerek, seçimlerde bağımsız yarışacağını açıklamıştı.

'Cadı Avı' demişti: Trump ikinci kez sanık sandalyesinde‘Cadı Avı’ demişti: Trump ikinci kez sanık sandalyesinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.