Yeşim’in ölümünde ‘son mesaj’ gelişmesi: Bekliyorum
Rus devlet sanatçısı Aleksander Samsonov, 1922'de Yunan askerlerince çıkarılan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Büyük Manisa Yangını'nı anlatan dev bir panorama eser hazırlıyor. Eser, kente inşa edilen müzede sergilenecek.
Yunan ordusunun yaptığı katliam 100 yıl sonra devasa bir tabloyla belleklere kazınıyor. 1922’de işgal altındaki Manisa’da Türk ordusu önünde geri çekilen Yunan askerlerince başlatılan ve kentteki binaların yüzde 90’ının yanmasına neden olan hadise tarihe Büyük Manisa Yangını olarak geçmişti. Üç gün boyunca kentte devam eden yangında binlerce masum insan hayatını kaybetmişti. Antalya’da yaşayan 64 yaşındaki Rus asıllı ressam Aleksander Samsonov, bu korkunç olayı ölümsüzleştirecek devasa bir esere imza atıyor. Eser, 7,5 metre yüksekliğinde ve 46 metre uzunluğunda.
Yaklaşık 1,5 yıldır kentte kurulan atölyesinde bu devasa eser üzerinde çalışan ressam Aleksander Samsonov çalışmasını tamamlamak üzere. Ön kısmında yağlı boya tablosuna 3 boyutlu bir görünüm kazandıran ses ve görsel efektleri içeren diorama (gerçek veya kurgu bir olayın ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) çalışmasının yer aldığı eser, inşası devam eden Manisa Kurtuluş Müzesi’nde sergilenecek.
Alexander Samsonov, Türkiye’deki ilk eserinin Anıtkabir’de yaptığı ‘Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları’ konulu çalışması olduğunu söyledi. Türkiye’de birçok esere imza attığını belirten Samsonov, “İstanbul Harbiye Müzesi’nde, Manisa’da Çanakkale Şehitleri Müzesi’nde, Özel Harekat Dairesi’nde askeri operasyonlarla ilgili çeşitli eserler hazırladım. Gaziantep Panorama 25 Aralık Müzesi’nde ise Türkiye’nin ve dünyanın en büyük yağlı boya panorama çalışmalarından birini yaptım” dedi.
‘Yanmış Manisa’ ismini verdiği eserine ise yaklaşık 1,5 yıl önce başladığını dile getiren Samsonov, çalışmanın büyük kısmının keten tuval üzerinde yağlı boya tekniğiyle yapıldığını aktaran ressam Aleksander Samsonov sözlerine şöyle devam etti: “7,5 metre yüksekliğinde ve 46 metre uzunluğundaki keten üzerine yağlı boya çalışması hazırlıyorum. Çizim ve boyamaları tek başıma yapıyorum. Eserim savaş sonrası Manisa ve İzmir çevresindeki olayları konu ediyor. Yunan ordusuna yenilgiye uğradıktan sonra İzmir ve Ege kıyılarına doğru çekilirken yol üzerindeki yerleri yakıp yıkmaları emredilmiş. Kentte büyük trajediler yaşanmış. Çeşitli kaynaklar yardımıyla 3 gün süren yangını resmettik. Bu süre içerisinde binlerce insan öldürülmüş ve şehrin yüzde 90’ı yakılıp, yıkılmış. Bu acıları yansıtmaya, çizmeye çalıştım”
Amacının Kurtuluş Müzesi’ne gelen ziyaretçilerin Manisa Yangını’nda yaşananları hissetmesini istediğini söyleyen ressam Aleksander Samsunov, devasa eseri hazırlamadan önce uzun bir süre araştırma yaptığını ve o döneme ait tüm resmi kaynakları taradığını ifade etti. Dev tuvalin bir kısmında yanan evlerin, Yunan askerlerinin, yangından kaçan insanların ve hayatını kaybeden insanlarla yakınlarının resmedildiğini anlatan Ressam Samsonov, bir kısmında ise Türk askerinin kente gelişi, kentin yeniden inşasını temsilen de Manisa Sultan Cami ile Manisa Muradiye Cami’nin yer aldığını söyledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Mimar Sinan Bulvarı üzerinde yaptırılan Manisa Kurtuluş Müzesi, 1918 ile 1923 yılları arasında merkezi otoriteden bağımsız büyüyen sivil halk hareketini anlatan bir hafıza mekanı olarak tasarlandı. 2 bin 519 metrekare kapalı alan ve 535 metrekarelik açık alana sahip müzenin haziran ayında açılması planlanıyor.