O eserlerin yapıldığı ev artık kültür merkezi

Türk resminin büyük isimlerinden Feyhaman Duran'ın evi Kültür ve Sanat Evi oldu. Ressamın 1962'de İstanbul Üniversitesi'ne bağışladığı ev restorasyonun ardından ziyaretçilere açıldı.

Kültür Sanat 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Feyhaman Duran'ın Kültür ve Sanat Evi'ne dönüştürülen evi, ressamın tablolarını resmettiği yer olma özelliği de taşıyor.

Türk resim sanatında portre çizimleriyle tanınan Feyhaman Duran’ın İstanbul’un Süleymaniye semtindeki evi kültür merkezi oldu. 1962’de İstanbul Üniversitesine bağışlanan ev restorasyonun ardından kapılarını ziyaretçilere açtı. Aralarında Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü gibi tarihi isimlerin portrelerinin de olduğu onlarca tabloya imza atan ressam eserlerinin büyük bölümünü bu evde resmetmişti. Tarihi ev Osmanlı’nın son dönemlerinde Duran’ın da dedesi Hattat Yahya Hilmi Efendi’ tarafından yaptırılmıştı.

Feyhaman Duran’ın İstanbul Süleymaniye’deki evi.

Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’nin açılışını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci,  İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, sanat tarihçisi Prof. Dr. Gül İrepoğlu ve sanatçı Günseli Kato birlikte yaptılar. Tarihi ev her salı ve perşembe randevuyla ziyaretçi kabul edecek. İstanbul Üniversitesi bünyesindeki bu yeni kültür ve sanat evi sanat çalışma ve araştırmalarına katkı sağlamayı da amaçlıyor.

Feyhaman Duran en ünlü Mustafa Kemal Atatürk tablolarından birine imza atmıştı. Portre, İstiklal Caddesi'ndeki İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde sergileniyor.

Eda Dindar: Bu portre resimleri günümüz için birer belge niteliğinde

Feyhaman Duran’ın Türk resmindeki yeri ve ömrünü geçirdiği Süleymaniye’deki tarih evi sanat tarihçisi ve İstanbul Kültür Üniversitesi araştırma görevlisi Eda Dindar’a sorduk. 14 Kuşağı ressamları arasında ayrıcalıklı yeri olan ressam hakkında Eda Dindar şunları söyledi: “Feyhaman Duran hattat ve şairlerle dolu bir ailenin mensubu olarak aldığı geleneksel eğitimin yanında çağdaşı pek çok ressam gibi resim eğitimini Paris’te tamamlamıştı. Paris’te aldığı eğitim empresyonist tarzda resimler yapabilmesinin önünü açmıştı. Duran hayatı boyunca sanatçı kişiliğinde barındırdığı bu düaliteyi başarıyla sentezlemişti. Özellikle portre resimleriyle Türk resim sanatına farklı bir duruş getirmeyi başarmıştı. Bu portre resimleri birer belge niteliği taşıması açısından da oldukça kıymetli. Sanatçının hayattayken içindeki tüm eşya ve eserlerle birlikte İstanbul Üniversitesi’ne bağışladığı evin sanatseverlerle buluşması sevindirici bir haber. Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’nin Türk resim sanatında pek örneğini görmediğimiz sanatçı evlerini müzeye dönüştürmede öncü olmasını diliyorum. Böylece sanatçıların iç dünyalarına ve üretim pratiklerine daha yakından şahitlik edebilmemiz mümkün olacaktır.”

Feyhaman Duran yaşadığı ve tablolarını resmettiği evi ziyarete açıldı.

1886 yılında Kadıköy’de dünyaya gelen ressam Feyhaman Duran Paris’te sanat eğitimi aldıktan sonra 1919’da İstanbul’a döndü. Hattat Güzin Duran ile 1922’de evlenen ressam 1923’te de Türk Ressamlar Cemiyeti yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Atatürk’ün portresini kişisel izlenimleri ve fotoğraflardan faydalanarak çizerken İnönü’nün portresini 1939’da canlı olarak çizme imkanı buldu. Yaşamının son iki yılında görme yetersizliği nedeniyle resim yapamayan Duran 1970’te 84 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı için Sakıp Sabancı Müzesi’nde 11 Ocak – 13 Ağustos 2017’de ‘Feyhaman Duran: İki Dünya Arasında’ isimli sergi düzenlenmişti.

Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi ressamın tabloları ve dedesi Hattat Yahya Hilmi Efendi’nin hat çalışmalarının yanı sıra ev sahiplerinin günlük kullanım eşyaları, halılar, biblolar, Osmanlı Türkçesi ve Fransızca kitaplar gibi eşyaları barındırıyor.

Sadece Sothesby's 2023'te 7.9 milyar dolarlık satış yaptıSadece Sothesby’s 2023’te 7.9 milyar dolarlık satış yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.