İstanbul’a bir sanat mekanı daha: Dünyanın en eski tersanesi İstanbul Sanat Müzesi oldu

İstanbul bir hafta içinde üçüncü kültür sanat mekânına kavuştu. Önce Cerrahpaşa'daki Bulgur Palas, ardından Silahtarağa'daki Minyatürk ve bugün de Haliç Tersanesi'nde açılan İstanbul Sanat Müzesi.

Türkiye'de sergilenen tek Rönesans tablosu Bellini atölyesinden çıkma 15. yüzyıla ait Fatih Sultan Mehmet ve oğlu Cem Sultan tablosuna da evsahipliği yapan müzede 300'e yakın eseri ücretsiz görmek mümkün.

Kültür Sanat 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İstanbul ilk kamusal çağdaş sanat müzesine kavuştu. Üstelik dünyanın en eski tersanelerinden birinde. İstanbul Sanat Müzesi zengin koleksiyonuyla Haliç Tersanesi’nde kapılarını açtı. Böylece sadece bir hafta içinde İstanbul’a üç farklı kültür sanat mekânı kazandırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla önce Cerrahpaşa’daki Bulgur Palas, ardından da Minyatürk’te açılan ve yine bir ilk olan İstanbul Dijital Deneyim Müzesi ve son olarak da tersanedeki yeni sanat müzesi bu hafta bitmeden şehrin kültür-sanat mekânlarına eklendi. Bitmedi! Bugün İstanbul Sanat Müzesi’nin açılışında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mekânın hemen yanında açılacak Deniz Müzesi’nin de müjdesini verdi.

İstanbul Sanat Müzesi pazartesi hariç haftanın her günü ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Rönesans eserleri İstanbul Sanat Müzesi’nde

İstanbul Sanat Müzesi, 300’e yakın tablo ve heykelden oluşan koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzenin koleksiyonundaki en eski eser iki yıl önce İBB tarafından satın alınan Bellini atölyesinden çıkma Fatih Sultan Mehmet ve oğlu Cem Sultan’ın birlikte resmedildiği 15. yüzyıl tablosu.

Müzede onun kadar eski bir diğer eser ise Fatih Sultan Mehmet madalyonu. Dünyada sadece dört adet bulunan İtalyan ressam Constanza de Ferrara imzalı madalyon da 15. yüzyıla ait. Hem tablo hem madalyon Türkiye’de sergilenen yegâne Rönesans eserleri olma özelliği taşıyor. Bu iki eserden biraz daha yeni olan 16. yüzyıla ait Kanuni Sultan Süleyman tablosu da müze koleksiyonunun en eski ve değerli parçalarından.

İtalyan ressam Constanza de Ferrara’nın imzasını taşıyan madalyonu İBB yaklaşık 40 bin sterlin karşılığında Christie’s’den satın almıştı.

İBB koleksiyonu da ortaya çıktı

İstanbul Sanat Müzesi’nin koleksiyonunda Osmanlı’nın modernleşme adımlarıyla birlikte orduda başlayan asker ressamlar dönemi eserleri de yer alıyor. Tevfik Fikret’in resmettiği ve Neyzen Tevfik’e de ait çizimlerin yanı sıra Halife Abdülmecid ve Feyhaman Duran gibi ressamların tabloları da müzede bulunuyor. Restorasyonu İBB Miras tarafından yapılan müzede eserleri sergilenen diğer bazı ressamlar Şevket Dağ, Fahrelnissa Zeid, Fikret Mualla, Hikmet Onat, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cihat Burak ve Nuri İyem.

Türk resim tarihinin bu önemli isimlerinin sergilenen tablolarının bir bölümü İBB koleksiyonuna ait. Bugüne kadar İBB’ye ait bu kapsamlı koleksiyonu bir bütün halinde görme fırsatı bulamamıştık. İstanbul Sanat Müzesi, bu açıdan da önemli bir işlevi yerine getiriyor.

‘Binlerce kişi kapasiteli performans sanatları merkezi de İstanbul’a kazandırıldı’

Müzenin açılışında 10Haber’in sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel dönüşüm sürecini anlattı. 2019 Yerel Seçimleri öncesi bölgenin bir nevi kaderine terk edilmiş vaziyette olduğunu söyleyen Özel, çalışmaların Ekrem İmamoğlu’nun İBB başkanı olmasının ardından başladığını hatırlattı. Kapsamlı restorasyon çalışmasının ardından bölgenin müzeye dönüştürüldüğünü söyleyen Özel, sergilenen eserlerin önemli bölümünün İBB koleksiyonuna ait olduğunu vurguladı.

İstanbul Sanat Müzesi İBB Koleksiyonu’nun yanı sıra özel koleksiyonlardan eserlere de ev sahipliği yapıyor.

Koleksiyonda Türk resim sanatı tarihin farklı dönemlerine ait çok sayıda tablonun yer aldığı belirten Oktay Özel bu zengin koleksiyonun ücretsiz ziyaret edilebileceğini anlatıyor. İstanbul’un kamusal ilk çağdaş sanat müzesini açtıklarını söyleyen Özel kalıcı eserlerin yanı sıra müzede İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve İyem koleksiyonu, Lale-Cengiz Akıncı Koleksiyonu, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu, Bilge Koleksiyonu, Merey Koleksiyonu, Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu ve Ulaş Değirmenci Koleksiyonu’na ait eserlerin yer aldığını belirtti.

Temelleri Fatih Sultan Mehmet tarafından 15. yüzyılda atılan ve o zamandan bu yana faaliyetini sürdüren Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi bir de performans sanatları merkezine ev sahipliği yapacak. Konser, tiyatro ve dans gösterileri yapılacak bu devasa mekân İstanbul’un kültür-sanat hayatında önemli bir yere sahip olmaya aday.

Müzede Osmanlı’nın son yılları ve Cumhuriyet döneminin ressamlarının imzasını taşıyan tablolar sergileniyor.

Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki Şişhane durağında inip Kasımpaşa çıkışından beş dakikalık bir yürüyüşle İstanbul Sanat Müzesi’ne ulaşmak mümkün. Haliç kıyısındaki müzede ziyaretçileri tarihi yarımada manzarası karşılıyor. Pazartesi hariç her gün açık olan müze 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir. Müze binası içindeki kitapçıda zengin bir sanat kitaplığı ve hediyelik eşya seçkisi de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Açılış şerefine İstanbul Haliç Festivali

Kapılarını ziyaretçilere açan İstanbul Sanat Müzesi 4-9 Mart tarihleri arasında iddialı konserlere ev sahipliği yapacak. Tamamı ücretsiz konserler kapsamında pazartesi akşamı Goran Bregoviç orkestrasıyla birlikte sahne alacak. Festival kapsamında sahne alacak diğer isimler Büyük Ev Ablukada, Bedük, Kolektif İstanbul, Köfn, Yasemin Mori, Ece Seçkin, Şanışer, Aga B, Sokrat St, Dugyu Soylu ve Hey Douglas.

İstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyorİstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.