İstanbul Caz Festivali Günlüğü: Efsane Boğaz’da

Fatoumata Diawara, bitimine iki gün kala festivale konuk oluyor. The Marmara Esma Sultan Yalısı'ndaki özel buluşmada Diawara, Afrika'nın toplumsal sorunlarını pozitif bir bakış açısıyla dile getirdiği şarkılarını seslendirecek.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
19 Temmuz'da sona erecek olan festivalin bu akşamki konuğu Afrika'dan. Fatoumata Diawara, The Marmara Esma Sultan Yalısı'nda sahne alacak.

İstanbul Caz Festivali, sona yaklaşıyor. 7 Temmuz’da başlayan maraton bu akşam çok özel bir ismin performansıyla devam edecek. The Marmara Esma Sultan Yalısı’ndaki konserde Afrika müziğinin yaşayan en önemli sanatçılarından biri olan  Fatoumata Diawara sahnede olacak. Malili solist 2011’deki çıkışı sonrası müzik dünyasında sağlam bir yer edinmeyi başardı. Festival izleyicisinin karşısına ilk kez çıkacak olan sanatçı, seyirciye Boğaz esintileri eşliğinde zengin bir müzikal birikim vaat ediyor.

Fatoumata Diawara büyük sorunları umutla çözüyor

Fatoumata Diawara, ileri görüşlülüğü ve zaman kavramını aşan müzikal vizyonuyla Afro-pop’a yeni bir pencere açıyor.  2011’de yayınladığı ilk albümü ‘Fatou’ sonrası istikrarlı bir biçimde müzik dünyasında varolmayı başaran Malili müzisyen, 2018’de ‘Fenfo’ ile de büyük beğeni topladı. Kıtanın makus talihinin yanı sıra daha pek çok toplumsal konuya değinen şarkılarıyla müzisyen, dünyanın dört bir yanından büyük beğeni topladı.

Toplumsal sorunlar dediysek aklınıza hemen bir karamsar tablo gelmesin. İstanbul Caz Festivali’nin en önemli konuklarından Fatoumata Diawara, Mali’de konuşulan Bambaraca dilinde seslendirdiği şarkılarda aşkı, tutkuyu ve umudu asla eksik etmiyor. Şarkılarında pozitif fikirlerden taviz vermeyen sanatçı, insanı ve insana dair konuları en yalın haliyle yansıtmaya çalışıyor.

Elinde gitarıyla bir modern çağ ozanı görüntüsüne sahip olan Fatoumata Diawara, solo çalışmalarındaki başarıların yanı sıra farklı ülkelerden ve müzik türlerinden sanatçılarla yaptığı işbirliğiyle de dikkat çekiyor. Kariyeri boyunca Herbie Hancock, Bobby Womack, Flea ve David Crosby gibi isimlerle sahneye çıkıp kayıt yapan müzisyen, Brit-pop efsanesi Blur’un solisti Damon Albarn’ın Africa Express projesinde de yer aldı. En yalın haliyle cazdan popa kadar geniş bir skalada müzikal üretimini sürdüren sanatçı, son olarak 12 Mayıs’ta ‘London Ko’ adını taşıyan albümünü dinleyiciyle buluşturdu. Pek çok izleyici için unutulmaz bir keşif anlamına da gelecek olan konser, festivalin merakla beklenen buluşmalarından da biri olma özelliği taşıyor.

Gezgin Salon Festivali Parkorman'da müzikseverlerle buluşuyorGezgin Salon Festivali Parkorman’da müzikseverlerle buluşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.