Putin’den Ukraynalı müzakerecilere: İstanbul’da anlaşmıştık, bunlar aptal değil de ne?

Rusya lideri Putin Ukrayna'daki savaşın ilk aylarında Dolmabahçe'de yapılan barış müzakerelerini hatırlatarak Kiev tarafı için "İstanbul'da anlaşmıştık, bunlar aptal değil de ne?" dedi.

Dünya 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. / Fotoğraf: AA

Gazze’deki savaşın başlamasıyla birlikte gündemde eskisi kadar yer bulamayan Ukrayna’daki savaş tüm cephelerde sürüyor. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin Davos’ta görüşmeler yaptığı sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de başkent Moskova’da belediye başkanlarına seslendi.

Konuşmasında Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair açıklamalar yapan Putin Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerine saldırısının “başarısız” kaldığını söyledi. Rus lider “Sadece saldırıları başarısız olmadı, inisiyatif de Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin elinde. Böyle devam ederse Ukrayna devleti çok ciddi bir darbe alabilir” dedi.

‘Zelenski’nin barış formülü müzakereyi engelliyor’

Rusya’nın Ukrayna’da elde ettiği topraklardan vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyleyen Putin “Bunu herkes anlıyor. Kiev yönetimi ile Batılı seçkinler de anlıyor. Batı ve Ukrayna’da konuşulan barış formülü Ukrayna Devlet Başkanı’nın Rusya ile müzakereleri yasaklayan kararnamesinin devamıdır. Bunlar müzakere sürecini engelleyen koşullar” diye konuştu.

Putin’in savaşın gidişatına ilişkin açıklamaları Ukrayna’nın karşı taarruzunun yerleşik Rus güçlerine karşı önemli bir kazanım elde edememesiyle son aylarda giderek daha kendinden emin ve zaman zaman da daha agresif bir hal aldı.

Rusya şu anda Ukrayna topraklarının yüzde 18’ini kontrol ediyor. Putin müzakereler için “Son bir buçuk yıldaki kazanımlardan vazgeçmeye zorluyorlar bizi. Ancak bu mümkün değil. Herkes bunun imkansız olduğunun farkında” dedi.

Zelenski tarafından ortaya atılan barış formülü diğer hususların yanı sıra Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden tesisini, çatışmaların durdurulmasını ve Rus birliklerinin geri çekilmesini içeriyor.

‘Ukrayna’da savaş 2022’de değil 2008’de başladı’

Rusya ile Ukrayna arasında savaşın ilk aylarında Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan barış müzakerelerine dikkat çeken Putin şöyle devam etti:

“Onlar (Ukrayna tarafı) müzakerelerden vazgeçti. İstanbul’da her konuda anlaşmıştık. Üstelik Ukrayna müzakere grubunun başkanı da imzasını attı. Bu belge bizde. Şimdi ise dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yapılan anlaşmaları uygulamamaya kendilerini ikna ettiğini açıkladılar. Bunlar aptal değil de ne? Rusya’dan sorunları barış yoluyla çözmeye hazır olduğuna dair sinyal vermesini ve Kiev’den birlikleri çekmesini istediler. Birlikleri bir gün sonra çektik. Sonra da tüm bu anlaşmaları çöpe attılar. Madem müzakere etmek istemiyorlar, o zaman etmesinler.

Mesele daha 1.5 yıl önce çözülürdü. Bu Ukraynalıların bağımsız olmadığını bir kez daha gösteriyor. Ukrayna’da savaş 2022’de değil 2008’de NATO’nun kapılarının Ukrayna ve Gürcistan’a açılması yönünde karar alındığında başladı. Ukrayna bağımsızlığını tarafsız bir devlet olduğuna dair bir deklarasyonla kazandı.”

Putin Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” sürdürerek Rusya’nın çıkarlarını koruyacaklarını söyledi. Ukrayna ordusunun Rusya’nın Belgorod kentine saldırdığına işaret eden Rusya lideri “Onlar bir şey yapabildiklerini göstermeye çalışıyor, askeri sorunları çözmek yerine barbarca hareket ediyor. Sivil yerleşim birimlerine silah seçmeden saldırı düzenliyor” diye ekledi.

Zelenski Davos'ta konuştu, Putin'e 'yırtıcı hayvan' dediZelenski Davos’ta konuştu, Putin’e ‘yırtıcı hayvan’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.