İstanbul’un su kaynakları alarm veriyor

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Kazandere ve Pabuçdere'de su seviyesi yüzde 5'lere kadar düştü. Prof. Dr. Tecer, su kullanımının acilen planlanması gerektiğini söyledi.

Çevre 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İklim krizi Türkiye’yi de etkisi altına aldı ve barajlardan peş peşe kuraklık haberleri gelmeye başladı. Trakya’dan İstanbul’un su ihtiyacı karşılayan Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istancalar’da doluluk oranı da İSKİ’nin verilerine göre düştü. Buna göre; Kazandere’nin doluluk oranı yüzde 5.14, Pabuçdere’nin yüzde 3.91, Istrancalar’ın ise yüzde 33.28 ölçüldü. Pubuçdere ve Kazandere barajlarının büyük bir bölümü kururken, Kazandere’nin kuruyan bölümlerinde otlar çıktı, barajın yüzeyi yeşil renge büründü. Barajın kuruyan ve otlarla kaplanın kısmında ise besicilerin hayvanlarını otlattığı görüldü.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer de iklim krizine dikkat çekti ve “Bu iklim değişikliği ile yaşamaya ve adaptasyon geliştirmeye mecburuz. Bölgede büyük baraj var, bunlar İstanbul’u da besleyen 10 tane barajdan 2 tanesi” dedi. Kazandere ve Pabuçdere barajlarının doluluk oranlarının son 10 senenin en düşük seviyesi olduğunu vurgulayan Tecer, “Ondan sonraki 10 yıl boyunca yüzde 44’te, 49 oranına hiç düşmemiş bugüne kadar. Dolayısıyla bu artık bize şunu gösteriyor. Bu bölgede özellikle Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’mizde bu bölgede yağışlarda bir azalma su temininde bir zorlaşma meydana gelmiş durumda” diye konuştu.

Kuruyan barajlarda hayvanlar otlatılıyor.

İklim değişikliğinin temel sonuçlarından birinin de barajların kuruması olduğunu söyleyen Tecer, günlük hayatlarımızın da iklim krizine adapte şekilde kurulması gerektiğini vurguladı. Kişisel ve toplumsal olarak yapacakların olduğunu belirten Tecer, “Ülke olarak, politika geliştiriciler olarak yapılacaklar var” dedi. “Kişisel olarak biz günlük yaşantımızda kullandığımız suyu tasarruflu bir su tüketim biçimine dönüştürmek zorundayız. Günlük aktivitelerimizi düşündüğümüz zaman su tüketimimizin minimum seviye çekmeliyiz. Sonra sanayinin kullandığı, tarımın kullandığı sularda da daha teknolojik daha suyu verimli kullanan bir üretim biçimine dönüşmek zorundayız. Bu bölgede de yine kurumların ve devletlerin yapması gereken ülke seviyesinde politik olarak yapması gerekenler var” diyen Tecer, su yönetiminin çok ciddi bir mesele olduğunu vurguladı.

Kuraklığın vurduğu barajlarda otlar yetişti.

Barajların bulunduğu Aksicim Mahallesi’nde yaşayan Hüseyin Duran (34), kuruyan barajda artık hayvanlarını otlattıklarını söyledi. Kazandere Barajı’nın kuruduğunu söyleyen Duran, “Su seviyesi bitmiş durumda. Daha önce buraları yüzde 95 gibi oranlardaydı ama bu şekilde kurak yoktu. Bu seneki olan kuraklık kesinlikle yoktu. Şuan gördüğünüz üzere su seviyesi yüzde 1, belki yüzde 2 bitmiş durumda. Buradan İstanbul’a su pompalanıyor. Önceki yıllarda buralarda, derelerde balık tutuyorduk. Bin bir çeşit balığımız vardı, yüzüyorduk. Burada gördüğünüz bütün alanda yüzebiliyorduk. Ama şu an su yok. Çorak bir arazi, koyunlarım burada otluyor. Daha önceden buraya girme şansları yoktu, su doluydu” dedi.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 43.81 oldu. 2 Temmuz 2023 itibarıyla barajların doluluk oranları şöyle: Ömerli 75.18, Darlık 59.21, Elmalı 35.78, Terkos 34.68, Alibey 24.39, Büyükçekmece 26.75, Sazlıdere 28.37, Istrancalar 33.75, Kazandere 5.18, Pabuçdere 3.84.

 

Seyfe Gölü yeniden dolunca allı turnalar bayram ettiSeyfe Gölü yeniden dolunca allı turnalar bayram etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.