Trump’tan itiraf: Kasım Süleymani suikastında Netanyahu da planın bir parçasıydı

ABD'nin eski Başkanı Trump katıldığı bir televizyon programında Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümüyle ilgili itirafta bulundu. İsrail ve özellikle Netanyahu'nun uzun süre planın parçası olduğunu, son anda vazgeçtiğini anlattı.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Netanyahu ve Trump. Fotoğraf: AA

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump pazar günü Fox News’e konuk oldu ve ilginç bir itirafta bulundu. İtiraf 2020 yılının başlarında Irak’ta suikaste kurban giden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani hakkındaydı. Kasım Süleymani İran’ın Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü komutanıydı ve 2020 yılında ABD’nin insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü.

O zamanlar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Süleymani’nin ölümüne neden olan saldırı için Trump’ı övmüştü. Gazetecilere demeç verdiğinde “Güvenlik, barış ve meşru müdafaa konusunda verdiği haklı mücadelede ABD’nin sonuna kadar yanındayız” demişti. Netanyahu bu sözleriyle ABD’nin gerçekten de yanında olduğunu anlatmaya çalışmış.

Zira Trump’ın anlatımına göre saldırıdan birkaç gün öncesine kadar İsrail ABD’ye suikast planında destek vermiş. “Süleymani’yi saf dışı bıraktığımızda biliyorsunuz İsrail’in de bizimle işbirliği yapması gerekiyordu. Saldırıdan iki gün önce ‘Yapamayız’ dediler. Ben de ‘Ne?’ diye karşılık verdim. Onlar yine ‘Yapamayız’ dedi” diye anlatmaya başlayan Trump sözlerine, “Çok iyi bir generalimiz vardı. ‘O zaman bunu kendi başımıza yapabilir miyiz general?’ diye sordum. ‘Yapabiliriz efendim, size kalmış’ dedi. Ben de ‘yapacağız’ dedim” diye devam etti.

Özellikle de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun suikast planının parçası olduğunu vurgulayan Trump Netanyahu’nun lakabı olan Bibi’yi kullanarak “Bibi planın büyük bir parçasıydı. Her şeyi planlalamıştık, her şeyi. Çünkü Süleymani’nin yaptığı çok korkunçtu. Bize yaptığı çok korkunçtu. Çok sayıda askerimizi öldürdü. Çok fazla insan öldürdü” dedi.

Süleymani İran’ın Ortadoğu’daki faaliyetlerinin mimarıydı. Irak’taki Şii milislerin, Suriye ve Yemen’deki savaşçıların, Lübnan Hizbullahı’nın ve Batı Şeria ile Gazze’deki direniş grupları dahil bölgede faaliyet gösteren silahlı grupların silahlandırılmasına, eğitilmesine ve yönetilmesine yardımcı oluyordu. ABD Irak’taki Amerikan askerlerinin ölümünden Süleymani’yi sorumlu tutuyordu.

Axios’un 2021’deki bir haberinde Trump’ın İsrail ve Netanyahu’nun Kasım Süleymani operasyonunda daha aktif olmasını beklediğini söylediği ve gelecekte hikayenin tamamını anlatacağı belirtiliyor. Trump, Barak Ravid’in “Trump’ın Barışı: İbrahimi Anlaşmaları ve Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmek” kitabında yer alan bir demeçte “İsrail doğru olanı yapmadı. Bu konudan çok bahsedemem. Ama İsrail’e o konuyla ilgili büyük bir hayal kırıklığı duyuyorum. İnsanlar zamanı gelince gerçekleri duyacak” demişti. Şimdi görülüyor ki Trump için bu gerçeği itiraf etmenin doğru zamanı gelmiş.

İki hafta önce pazar günü Ürdün’de Amerikan askerlerinin bulunduğu ileri karakola düzenlenen saldırıda üç Amerikan askerinin ölmesi konusu da Fox News’te açıldı. İran destekli milislerin ABD güçlerine saldırıları hakkında “Ben başkan olsaydım böyle bir şey olmazdı” diyen Trump kendi yönetimi döneminde Tahran’ın herhangi bir saldırıdan önce Washington’ı bilgilendirip gerilimin tırmanmasını önlediğini iddia etti.

İsrail'den uyarı: Hizbullah için zaman daralıyorİsrail’den uyarı: Hizbullah için zaman daralıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.