İsrail boykotu McDonald’s’ın satışlarını düşürdü

İsrail karşıtlarınca boykot edilen fast food zinciri McDonald's, yaklaşık dört yıldır ilk kez üç aylık satış hedefini kaçırdı. Şirket bilançosunun açıklanmasıyla hisseler gerilerken bu yıl için yıllık satış tahminleri de düşürüldü.

Ekonomi 6 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Şirketin bilançosunu açıklamasıyla hisseleri sert geriledi.

İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle pek çok müşterisinin McDonald’s’ı boykot etmesinden dolayı firma 2023’ün dördüncü çeyrek satış hedeflerini tutturamadı. Fast food zinciri yılın son çeyreğinde yaklaşık dört yıldır ilk kez üç aylık satış hedefini kaçırdığını duyurdu.
Firma İsrail-Filistin çatışmasının 2023’ün dördüncü çeyreğinde bazı denizaşırı pazarlarda performansı etkilediğini söyledi. Şirket daha önce de İsrail’deki savaşın işlerine etkisini kabul etmiş, “yanlış bilgilendirmeyi” suçlamıştı.

Bu da tarih öncesinin fast food'u: Yavru tiranozorun son yemeğiBu da tarih öncesinin fast food’u: Yavru tiranozorun son yemeği

Hisseleri düştü

McDonald’s hisseleri açıklamanın ardından yaklaşık yüzde 4 düştü. McDonalds İsrail karşıtı kampanyacıların boykot ve protestolarına maruz kalan birçok Batılı şirketten biri. CEO Chris Kempczinski dün Malezya, Endonezya ve Fransa’daki işlerinin etkilendiğini ve en büyük etkinin Orta Doğu’da hissedildiğini açıkladı. McDonald’s’ın patronu “Bu savaş devam ettiği sürece bu pazarlarda önemli bir iyileşme görmeyi beklemiyoruz” dedi.
Şirketin dünya çapındaki 40 binden fazla mağazasının çoğu bayilik sistemine dayalı. Satış noktalarının yaklaşık yüzde 5’i ise Orta Doğu’da yer alıyor.

İsrail ordusuna bedava yemek vermişti

Fast food perakendecisi İsrail’deki işletmesinin ordu mensuplarına binlerce bedava yemek verdiğini açıklamasının ardından eleştirilere maruz kalmış, İsrail’in Gazze’deki askeri müdahalesine öfkelenenler markayı boykot etmeye başlamıştı. Bu durum Kuveyt, Malezya ve Pakistan gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki franchise sahiplerinin firmayla aralarına mesafe koyan açıklamalar yapmasına neden oldu. McDonald’s’ın küresel satışları dördüncü çeyrekte yüzde 4’ün biraz altında büyürken bir önceki çeyrekteki yüzde 8,8 rakamının oldukça altında kaldı. Orta Doğu, Çin ve Hindistan’daki satışları içeren birimin satış büyümesi ise yüzde 0,7 ile piyasa beklentilerinin çok altında gerçekleşti. Geçen hafta Orta Doğu’daki mağazalarını ziyaret eden müşterilerin azalması nedeniyle yıllık satış tahminini Starbucks da kısmen düşürdü.

Türkiye’nin fast food’da favorisi döner olduTürkiye’nin fast food’da favorisi döner oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.