Husilerin Kızıldeniz’deki son hedefi Norveç tankeri oldu
ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan'ı da içeren 95,3 milyar dolarlık yardım paketini onayladığını duyurdu. Şimdi gözler Temsilciler Meclisi'nde.
Demokratlar Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosundan 95,34 milyar dolarlık yardım paketini geçirdi. Demokratların liderliğindeki ABD Senatosu Salı günü Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’ndeki yasanın akıbetiyle ilgili şüpheler artmışken Ukrayna, İsrail ve Tayvan için desteği öngören 95,34 milyar dolarlık yardım paketini kabul etti. Milletvekilleri 70’e karşı 29 oyla meclisin 60 oyluk onay eşiğini aştı, tasarıyı onayladı ve Temsilciler Meclisi’ne gönderdi. Daha önce bu paranın ülke güvenliği için kullanılmasını talep ederek tasarıya engel olan Cumhuriyetçilerden 22 üye Demokratlara katılarak destek verdi. Senato çoğunluk Lideri Chuck Schumer “Senato sadece ulusal güvenliğimizi değil, sadece müttefiklerimizin güvenliğini değil, Batı demokrasisinin güvenliğini de bu denli etkileyen böyle bir tasarıyı yıllardır, belki on yıllardır ilk kez kabul etmiş oluyor” dedi.
Senato’daki oylama Ukrayna’ya yardıma karşı çıkan sekiz Cumhuriyetçinin altı saatten fazla süren ayak diretmeleri ardından yapıldı. Biden’ın yasayı imzalayabilmesi için Temsilciler Meclisi’nin de yasayı onaylaması gerekiyor. Schumer tasarının Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulması halinde de aynı desteği alacağına inandığını söyledi. Ancak Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson’ın ABD-Meksika sınırındaki göçmen akınını durdura ak hükümler içermediği gerekçesiyle eleştirdiği tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilme ihtimali oldukça düşük.
ABD’nin Demokrat Partili Başkanı Joe Biden Kongre’yi aylardır Ukrayna’ya ve Tayvan dahil ABD’nin Hint-Pasifik’teki ortaklarına yeni yardımı onaylaması konusunda acele edilmesi çağrısı yapıyordu. Biden’ın bu çağrısındaki en büyük etken de sürekli mühimmat bittiğinden yakınıp Washington’a baskı yapan Kiev yönetimiydi. Nitekim bu yardımlar en çok da Ukrayna için hayati önem taşıyor. Yasanın onaylanması sayesinde kullanılabilecek para mühimmat ve hava savunma sistemleri dahil Ukrayna’nın Rusya’nın saldırısından sonra son derece ihtiyaç duyduğunu söylediği ABD yapımı savunma ekipmanını satın almasını sağlayacak.
Ancak paket Temsilciler Meclisi’nde son derece belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Ukrayna’ya verilen desteği eleştiren eski Başkan Donald Trump’la aynı çizgide olan katı Cumhuriyetçiler yasaya karşı çıkıyor.
Yasa Ukrayna için 61 milyar dolar, İsrail için 14 milyar dolar ve Tayvan dahil Hint-Pasifik’teki müttefikler için 4,83 milyar dolar yardım içeriyor. Gazze ve Batı Şeria, Ukrayna ve dünyadaki diğer çatışma bölgelerindeki sivillere de 9,15 milyar dolarlık insani yardım sağlanmasını öngörüyor.
Cumhuriyetçiler aylardır dış yardım tasarısının sınır kısıtlamalarını da içermesini talep ediyordu. Ancak aylardır müzakere edilen iki partili sınır anlaşması partinin önde gelen Beyaz Saray adayı Donald Trump tarafından reddedildikten sonra Senato’daki Cumhuriyetçilerin çoğunluğuyla ters düştü. Meksika’dan gelen göç akını konusunu kasım ayındaki seçimlerde Biden’a karşı kullanmayı uman Trump o tarihten sonra eleştirilerini dış yardım tasarısına yöneltti.
Ukrayna’ya yardım Cumhuriyetçilerin daha büyük etkili olduğu Temsilciler Meclisi’nde güçlü hayır rüzgarıyla karşı karşıya.