Venedik’teki Palazzo Gradenigo artık resmen Ahmet Güneştekin’in

Ressam ve heykeltraş Ahmet Güneştekin, Venedik’in tarihi simgelerinden Palazzo Gradenigo’yu satın almıştı. Binanın devir teslim töreni gerçekleşti. Yapı Güneştekin Art Refinery Venice adıyla 2024 sonbaharında kapılarını açacak.

Kültür Sanat 14 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ressam ve heykeltıraş Ahmet Güneştekin’in dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Venedik’in Santa Groce bölgesinde Palazzo Gradenigo’yu satın aldığını duyurmuştuk.

Yüzyıllar boyu saray bahçelerinde düzenlenen büyük kutlamalara sahne olan, 19. yüzyılda Avusturya Arşidükü Frederick’in de yaşadığı Venedik’in tarihi simgelerinden Palazzo Gradenigo’nun devir teslim töreni yapıldı. Tören dünyanın dört bir tarafından ziyaretçinin de şehre gelmesine vesile olan Venedik Karnavalı’na denk geldi.

Palazzo Gradenigo’nun Güneştekin Vakfı’na devir teslim töreni gerçekleşti.

Türkiye’nin kültür sanat politikalarına da faydası olacak

Sanatçı Güneştekin konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Venedik’in Rönesans yapılarından Palazzo Gradenigo’nun devir teslim töreninin Venedik Karnavalı’na denk gelmesi bize büyük mutluluk oldu.

Asırlardır süren bu karnaval dünyanın dört bir tarafından ziyaretçinin de ilgisini çekmekte. Rengarenk kostümler, çeşitli şovlar, danslar ve sabahlara kadar süren eğlenceler…

Yılda 40 milyona yakın ziyaretçi gelen, 365 günün tamamında kültürel faaliyetlerle dünyanın kültür ve sanat şehirlerinin en önemlilerinden biri Venedik.

Kültürel açıdan öngörülen kriterlere uygun yeterliliği aldıktan sonra Palazzo Gradenigo ile ilgili süreç hızlıca başladı bizim için. Bu sanat olayı, Venedik’te sanat çevrelerinde de heyecan yarattı!

Anahtar devir teslim törenine, bazı akademisyenlerin katılımı da bizi son derece mutlu etti. Bu önemli gelişmenin Türkiye’nin kültür sanat politikalarına faydası olacağına; kişisel tarihimde, devlet ve herhangi bir kurum desteği olmadan bu tarz önemli kültür olaylarını gerçekleştirilebileceğine de gördüm, başkalarına da ilham olacağını düşünüyorum.

Tahmininen 2024’ün sonbaharında Gunestekin Art Refinery Venice kapılarını sanat dünyasına açacak. Güneştekin Vakfı’nın desteklediği genç sanatçılarımıza sergi ve tanıtım imkanı da sağlanacak sanat merkezinde. Ayrıca, dünyadan önemli sanat kurum ve vakıflarıyla da işbirliği yaparak ortak programlar yapılacak burada.

Sanat dünyasına ufuk açması dileğiyle bu heyecanı sizlerle paylaşmaktan mutluyuz” dedi.

 

Gradenigo Ailesi için inşa edilmişti

Dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Venedik’in Santa Groce bölgesinde yer alan Palazzo Gradenigo’nun her katındaki büyük salonlar 18. Yüzyıl ressamlarına ait değerli fresk süslemeleriyle Venedik mimarisinin tipik özelliklerini taşıyor. Yapı Venedik aristokrasisinin en ünlü üyelerinden Gradenigo Ailesi için inşa edildi. Aile Venedik Cumhuriyeti’nin 24 kurucu ailesinden biri.

Palazzo Gradenigo büyük romanların da mekanı oldu: Henry James’in ‘Aspern’in Mektupları’ ile Gabriele D’Annunzio’nun James Joyce’tan övgü alan ‘Alev’ adlı eseri yapıyı mekan olarak kullanan yapıtlar. Mekan şehrin en büyük ve en kalabalık bölgesi Castello’da. Müstakil bir Venedik yapısı olan Palazzo altı katlı ve her kattaki büyük salonlarda 18. yüzyıl ressamlarına ait değerli fresk süslemeleriyle Venedik mimarisinin tipik özelliklerini taşıyor.

Palazzo Gradenigo Venedik Bienali’nin gerçekleştiği başlıca sergi alanlarından da biri. Yapı sanatçının da duyurduğu üzere Güneştekin Art Refinery Venice adıyla bu yılın sonbaharında kapılarını açacak.

Yılın sanat sürprizi: Batman’daki bir kulübeden Venedik’te Arşidük Frederik’in evine giden yol nerede açıldı?Yılın sanat sürprizi: Batman’daki bir kulübeden Venedik’te Arşidük Frederik’in evine giden yol nerede açıldı?

Ahmet Güneştekin'in en kapsamlı sergisi 2024'te Artİstanbul Feshane'de açılacakAhmet Güneştekin’in en kapsamlı sergisi 2024’te Artİstanbul Feshane’de açılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.