Kırmızı Bülten’le aranıyordu, Adana’da yakalandı, 20 bin lira verdi, serbest bırakıldı!
İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan tek ülke Macaristan baharı işaret etti. Orban Münih Güvenlik Konferansı'na gitmedi ama ülkesinden oradaki liderlere tarih verdi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasındaki Soğuk Savaş’ın gerdiği ipler 60’lı yıllarda Almanya’nın bir inisiyatif almasına neden olmuştu. İki kutuplu dünyanın yarattığı bu tansiyona karşılık Almanya 1963 yılında Münih Güvenlik Konferansı’nı başlattı. O yıllarda bu atılım güvenlik sorunlarının çözümünde diyalog ve karşılıklı etkileşim yollarının aranmasını amaçlıyordu. Bu hafta sonu da 60’ncısı düzenleniyor.
Gündem ana hatlarıyla Ukrayna’dan Gazze’ye tüm çatışmalara dair kritik meselelerin görüşülmesi üzerine kuruluydu. Ancak uzun süredir NATO üyeliğinin yollarını gözleyen İsveç için de bir haber çıktı konferanstan.
Başbakanı Viktor Orban Macaristan’ın İsveç’in NATO üyeliğini onaylama yolunda olduğunu söyledi. Macaristan’ın Türkiye ile beraber İsveç’in NATO üyeliğini sürüncemede bırakması Batı dünyasında hayal kırıklığı yaratmıştı. İsveç Türkiye’den gerekli vizeyi geçen haftalarda aldı, ancak Macaristan onayı hâlâ beklemede. Aslında Budapeşte’nin NATO onayı sürpriz de olmayacak çünkü zaten adım atmak için Ankara’nın hamlesini beklediklerini açıklıyorlardı. Bu hamle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden 23 Ocak’ta gelmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da onaylamıştı.
Rusya’nın yakın müttefiklerinden olan Macaristan’ın Ukrayna’ya yardımları engellemesindeki sebepler anlaşılabilir. Bunlardan biri Putin faktörü diğeri de Ukrayna’daki etnik Macarlara yönelik ırkçı tutumlar… İsveç engelinde Macaristan için Putin kartı öne çıksa da işin aslı pek öyle değil.
Türkiye ile ilişkilerini baya ilerleten Budapeşte, Ankara’yı yalnız bırakmak istemedi, sonrasında da İsveç’in Macar demokrasisiyle ilgili eleştirilerini gerekçe göstererek üyeliği sürüncemede bıraktı.
Ankara’dan çıkan onayın ardından Orban İsveç konusunda gelen baskılar karşısında tamamen yalnız kalmış oldu. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun ülke üzerinde yoğunlaşan baskıları bertaraf etmek için çok kez tekrarladığı bir vaat vardı: “Macaristan İsveç’in üyeliğini parlamentosunda kabul eden son ülke olmayacak.”
Ama öyle oldu ve bu baskının sonucu olarak kendisi Münih’te bulunmasa da Macaristan Başbakanı cumartesi günü İsveç ile güvenin yeniden inşası için önemli adımlar atıldığını ve ülkesinin İsveç’in üyeliğini parlamentosunun bahar oturumunun başında onaylayacağını söyledi. Macar parlamentosunun bahar dönemi önümüzdeki hafta başlayacak.
Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Kover geçen haftalarda İsveç onayı için meclisi özel olarak toplamak konusunda “özel bir acelesi olmadığını” söylemişti.