Faciayı yaratan liç alanı dünyanın en yüksek siyanürlü tepesiymiş
Çevre Bakanlığı İliç’te siyanürlü heyelan yaşanan madenin çevre izninin ve lisans belgesinin iptal edildiğini duyurdu, bunu da herkes madenin ruhsatının iptal olduğu şeklinde anladı. Oysa durum bu değil, maden hala Anagold'a ait ve ileride açılabilir
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Maden Sahası’ndan çıkarılıp istiflenen siyanürlü toprak 13 Şubat’ta kaydı ve dokuz işçi altında kaldı. Kayan toprak resmi açıklamalara göre yüz binlerce kamyonla ancak çıkarılabilecek büyüklükte ama bölgede heyelan tehlikesi sürdüğü için çalışma çok yavaş ilerliyor.
Madenin bu heyelanın faturasını nasıl ödeyeceği, çalışmaya devam edip etmeyeceği ise tartışma konusu.
Dün olay yerinde açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ”Çevre izin belgesi olmayan işletme ve maden çalışması söz konusu değil. Buradaki çevre izin belgesi de iptal edilmiştir. Bu çalışmalar devam ediyor. Çok ciddi anlamda çevreyle ilgili alınması gereken tedbirler vardı. Her türlü tedbiri almış durumdayız. Kontrollerimiz eş zamanlı, eş güdümlü şekilde devam ediyor” dedi.
Bayraktar’ın açıklamasından göre madenin faaliyetinin durması için çevre izninin ve lisans belgelerinin iptali yeterli olduğu izlenimi doğuyor. Oysa bu izin iptali, madenin faaliyetlerinin geçici olarak durması anlamına geliyor. Bu çapta bir faciaya sebep olan madenin facia şartlarının devam ettiği bu ortamda çevre korumayla ilgili kurallara uygun olmadığı çok belli, bu izinler iptal edilmese tuhaf bir durum ortaya çıkardı.
Ancak bu, aynı şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı maden işletme ruhsatının da iptal edilmesi anlamına gelmiyor. Yani teorik olarak eğer Anagold, İliç’teki madende yeniden ‘çevre şartlarını’ yerine getirirse çalışmaya ve altın üretmeye devam edebilir.
Nitekim bundan iki yıl önce bu çapta olmasa da ciddi bir facia yaşanmış; madenin siyanürlü su karışımı taşıyan boruları delinmiş, içinde 8 kilo kadar siyanür çözeltisi olan 220 metreküp su dışarı akıp Fırat nehrine karışmıştı. Bu olay üzerine madenin çevre izin belgesi yine iptal edilmiş, maden şirketi hep etrafı temizleyip hem de boru hattını tamir ettiğini gösterdikten sonra 16 milyon lira para cezasına çarptırılmış ama izni de yenilenmişti. Yani maden yeniden çalışmaya başlamıştı.
Nitekim, CHP de bu duruma dikkat çeken bir açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda söz konusu altın madenine Enerji Bakanlığı’nın verdiği altı ruhsatın iptal edilmediğini duyurdu.
Bir AK Parti klasiği⬇️
Erzincan İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde yaşanan felaket sonrası;
İşletmenin çevre izninin ve lisansının iptal edilmesine rağmen,
Enerji Bakanlığının Anagold’a verdiği 6 işletme ruhsatının iptal edilmediğini tespit ettik.
Kaynak: Anagold’un… pic.twitter.com/EKYb4z4sEc
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) February 18, 2024
Yavuzyılmaz’ın paylaşımı şu şekilde:
“Bir AK Parti klasiği. Erzincan İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde yaşanan felaket sonrası; İşletmenin çevre izin ve lisansının iptal edildiği açıklanmıştı. Ancak Enerji Bakanlığının verdiği altı ruhsatın iptal edilmediğini tespit ettik. Kaynak: Anagold’un %80 ortağı olan SSR Mining şirketine ait resmi teknik rapor.”