İliç’teki maden faciasının ardından Anagold’un lisansı iptal edildi

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan dokuz işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madenin lisansının iptal edildiğini duyurdu.

Gündem 17 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 Aralık’tan beri altın üretimi yaptığı Çöpler maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat’ta saat 14.28’de kaydı. Çevre ve şehircilik bakanlığı, maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bakanlık, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından, Erzincan İliç’te toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağının lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir” dedi.

Altı şüpheli tutuklandı

Öte yandan, dün sabah saatlerinde İliç Adliyesi’ne çıkarılan şüphelilerden, savcılıktaki ifadelerinin ardından altısı tutuklanma ikisi de adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde hakim karşısına çıkan şüphelilerin yaklaşık 15 saatlik yargılamasının ardından baş mühendis Murat Bayraktar, mühendis Şenol Demir, vardiya amiri Soysal Doğan, saha sorumlusu Abdülkadir Cansız, saha yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve şirket vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklandı. Titreşim kaydı alan A.R.K ve saha görevlisi M.T., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

‘Üç kardeşimizin manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz’

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, AFAD Başkanı Okay Memiş ve diğer yetkililerle çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmalarının beşinci gününde düzenlediği basın toplantısında “Bizim hesaplarımıza göre dere yatağına beş milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Heyelan iki yönlü gerçekleşiyor. Dere yatağına yüzde 80’i akıyor, bir kısmı da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru akıyor. Burada da 1,5 milyon metreküpe yakın toprak söz konusu. Bu olayın esnasında ifade etmiştik dokuz çalışanımız kayıp. Onların altısının dere yatağına gelen büyük toprak alanı içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve o şekilde çalışıyoruz. Üç kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘Lanet olsun madene’

Kazada yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın altında kalan dokuz işçi hala kayıp. İşçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli’nden gelen AFAD ekipleri de çalışıyor.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan dokuz işçiden üçünün, “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde durulması üzerine çalışmalar yoğunlaştırıldı. Ekipler, iş makineleriyle bölgede çalışma yürüttü.

Mahsur kalan işçilerden birinin yeğeni olan Ahmet Öz, ANKA Haber ajansına verdiği röportajda “Lanet olsun madene. Huzur bitti, komşuculuk bitti. Allah versin de bu çocukların cenazeleri bulunsun başka diyecek bir şey yok. Bu adamların kurtluma şansı var mı?” diye isyan etti.

O madenden rüşvet almış, Ergenekon’da gizli tanık olmuştu: Meşhur İliç savcısı şimdi nerede?O madenden rüşvet almış, Ergenekon’da gizli tanık olmuştu: Meşhur İliç savcısı şimdi nerede?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.