Saadet’ten boykot tepkisi: İsrail’e gemilerle barut ve çelik gönderiliyor
Üç metrelik dalgaya teslim olan geminin batma nedeni olarak taşıdığı 1250 ton mermer tozunu örten brandanın düzgün konulmaması, dalgalar ve sağanakla mermer tozunun ağırlaşmasıyla yükün dengeyi bozmuş olması ihtimali öne çıktı.
Marmara Adası Badalan Limanı’ndan Gemlik Limanı’na gitmek üzere 1250 ton mermer tozu yüklenerek yola çıkan Batuhan A isimli gemi 15 Şubat sabahı 6.32’de acil durum sinyali vermiş, bir saat sonra gemiden sinyal kesilmişti.
Karacabey ilçesinin kuzeyinde dört mil açıkta batan gemiyi arama kurtarma çalışmaları için Bursa’da AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekiplerinden oluşan bir kriz timi kurulsa da geminin Marmara’nın derinliklerine gömülmüş olması çalışmaları zorlaştırdı.
BATUHAN-A isimli kargo gemisindeki altı kişilik mürettebatı arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Deniz Kuvvetleri’nin sonar cihazıyla gemiyi 51 metre derinlikte tespit ettiği belirtildi. Su altından kaydedilen görüntülerde geminin yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanına düz oturduğu görüldü. Battığı pozisyonun arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracağı değerlendirilen geminin üç boyutlu modellemesi de yapıldı.
Batan kargo gemisinin makine dairesinde kayıp mürettebattan bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. ‘BATUHAN A’ isimli ticari geminin makine dairesinde olaydan altı gün sonra cenazesi bulunan gemicinin yağcı Hüseyin Tutuk olduğu belirlendi. Cenazesi Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu’na götürülen Tutuk ailesine gönderdiği son görüntülerde geminin su aldığını söylemiş ve o anları kayıt altına almıştı.
Görüntülerde altı saattir aynı yerde olduklarını söyleyen ve “beşinci, altıncı elbisem gece saat 01.00’den bu yana. Allah’ım sen yardım et ya Rabb’im. Altı saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabb’im gemi batıyor” diyen Tutuk’un eşine saat 06.09’da internetten içinde bulundukları durum hakkında mesaj yazdığı ve saat 06.19’da video paylaşımı yaptığı belirlenmişti.
Aramalar Bursa’nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi’nde kurulan kriz merkezinden koordine edilirken dokuz gemi, iki uçak, bir helikopterle 571 personelin katıldığı çalışmalarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın özel eğitimli 19 dalgıcı da görev alıyor. Kıyı Emniyeti’ne bağlı 11 dalgıç da müdahale için Nene Hatun römorköründe bekletiliyor.
Deniz Kuvvetleri personeli, batık geminin enkazına üç günde dokuz dalış yaptı. Aşçı Zeynep Kılınç’ın cenazesinin bulunduğu kaptan köşkü ile gemicilerin kamaralarının olduğu güvertenin sancak koridoru arandı. Daha önce de yerinin sonar cihazlarıyla tespit edildiği belirtilen ikinci gemicinin dışında batma anına kadar güvertede fırtınadan havalanan brandayı kontrol altına almaya çalıştığı değerlendirilen dört kişinin izine rastlanmadı.
Geminin eski ancak bakımlı olduğu, en büyük sorunun eşyaların sabitlenmemesi olduğu belirtildi. Olası kaza ya da batma durumu düşünülmeyerek gemideki eşyaların sabitlenmemesi nedeniyle dolapların depremdeki gibi sarsılmayla devrilip alanı daralttığı, bu yüzden enkazdaki çalışmaların güçlükle yürütüldüğü öğrenildi.
Geminin batma nedeni de araştırılıyor. Olayla ilgili dört savcının yürüttüğü soruşturma için deniz kaza kırımında yetkin bilirkişi de görevlendirildi. GSM şirketlerinden geminin mürettebatının telefon görüşmeleri ve mesajlarına ilişkin HTS kayıtları istendi. Mürettebatın neden yardım istemediği, bu süreçte kimlerle telefon görüşmesi yapıldığı HTS kayıtlarıyla belirlenecek.
İki-üç metre boyundaki dalgalara dayanıklı olan geminin batması için olağanüstü durum olması gerektiği belirtilirken yetkililer bir kez daha brandayı işaret etti. Normal şartlarda yükün güverte üstünde kapalı kasalarda taşınması gerekirken 1250 ton mermer tozunun üstüne örtülen ve sabitlenmeyen brandanın fırtınayla havalanarak deniz suyunu yükün üstüne taşıdığı, sağanakla da ıslanan ve ağırlığı artan yükün geminin batmasında en büyük etken olduğu değerlendiriliyor. Öte yandan geminin seyir halindeyken mi yoksa durduktan sonra su almaya başlayarak mı battığı enkazda yapılacak incelemeyle belirlenecek.