Musk’ın süper uygulama hedefini temsil eden ‘X’, yasal sorunlarla karşılaşabilir
ABD'li milyarder Elon Musk, Neuralink'in ilk hasta insana beyin çipi yerleştirmesinden haftalar sonra hastanın durumunu açıkladı. Hastanın tamamen iyileştiğini aktaran Musk, onun düşünce yoluyla bilgisayar faresini kontrol edebildiğini anlattı.
ABD’li milyarder Elon Musk haftalar önce heyecan verici haberi verdi: Nöroteknoloji şirketi Neuralink ilk kez hasta bir insana beyin çipi takmıştı. Peki ya hastanın son durumu nasıldı? Elektronik cihazları kontrol edebilecek miydi, iyileşme yolunda mı ilerliyordu yoksa bir şeyler ters mi gitmişti? Milyarder bu soruların yanıtlarını verdi.
Öncelikle beyin çipi takılan hastanın tamamen iyileştiğini belirten Musk hastanın zihin yoluyla bilgisayar faresini kontrol ettiğini belirtti. Kendi sosyal medya platformu X’te canlı yayın sırasında konuşan Musk “Gidişatı iyi, hasta tam olarak iyileşmiş görünüyor. Bildiğimiz kadarıyla çipin hiçbir kötü etkisi olmadı. Hasta düşünce yoluyla fareyi hareket ettirebiliyor” dedi. Musk’ın anlattığına göre Neuralinkle şimdi hastanın daha farklı şeyler yapabilmesi için çabaladıklarını belirtti.
Musk fareyi hareket ettirirken tuşa basılı tutmak gibi çoklu eylemlerin bilgisayarda farklı eylemlerin kilidini açmanın anahtarı olabileceğini belirtti.
I asked Elon Musk about the progress of Neuralink’s first human patient and the answer was pretty incredible.
Listen here: pic.twitter.com/uPHNyOn0rk
— ⭕ Brock Pierson (@brockpierson) February 20, 2024
Firma ABD Gıda ve İlaç Ajansı’ndan (FDA) insanlı deneyler için eylül ayında izni kapmasının ardından altı ay bile geçmeden geçen ay ilk hastasına beyin çipini taktı. İşlem sırasında beynin hareket etme niyetini kontrol eden bölgesine cerrahi olarak beyin-bilgisayar arayüzü implantı yerleştirildi. Çalışmanın iyi gidip gitmediğini anlamalarının ilk aşaması ise hastanın düşünce yoluyla bilgisayar imlecini ya da klavyeyi kontrol edip edemeyeceğini görmekti.
Neuralink’in hedefleri çok daha büyük. Kişilerin felç kaldığı durumlarda iletişimi kolaylaştırmak; obezite, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarını hızlı cerrahi işlemlerle hastalara yerleştirebilmeyi planladıklarını söylüyor.
Neuralink’in “Telepathy” adını verdiği cihazın amacı akıllı telefon ya da bilgisayarların düşünce yoluyla kontrol edilmesini sağlamak. Neuralink’in çipinde cihaza bağlı küçük ip gibi elektrotlar yerleştirilmiş. Bu ipliksi yapı nöronlardan gelen elektrik sinyallerini iletici işlev taşıyor. Esas sorulardan biri çip yerleştirilmiş beynin bu ipliksi yapılara zaman içinde nasıl tepki vereceği. Bu elektrotların yaşayabileceği olası sorunlardan biri etrafındaki dokunun zamanla büyümesi ve yakaladığı elektrik sinyallerinin bozulması.
Neuralink insanlar üzerinde deney yapma izni aldıktan kısa süre sonra ürününü tanıttığı videoda iki maymunun beyinlerine takılı çip aracılığıyla fare imlecini oynattığını ve video oyunu Pong’u oynadığını göstermişti.
Neuralink hâlâ test ve geliştirme aşamasında. Bu teknolojinin insanlar üzerindeki etkisinin olumlu olması ALS gibi ciddi hastalıkları olan insanların sevdikleriyle iletişim kurma becerisi kazanması anlamına geliyor ve Neuralink bu yarışta tek başına da değil.
Synchron adındaki rakip şirket beyin dokusu içine olmasa da hastanın beynindeki damara yerleştirilebilecek stent benzeri bir cihaz geliştirdi. Precision Neuroscience adındaki başka bir şirket ise test verilerini elde etmek için altı hastaya geçici olarak kendi mikroelektrot dizisini taktı. Sinir sinyallerinin elde edildiği, sinirleri elektronik devrelere bağlayan bu cihaz insan saçının beşte biri kalınlığında ve beynin üstüne oturacak şekilde tasarlanmıştı. Blackrock Neurotech’in ise hastanın düşünce yoluyla harekete geçirip yemek yiyebileceği, e-posta gönderebileceği başka bir cihazı var.