Suudi Aramco 12 milyar dolarlık hisseyi birkaç saatte sattı
Bloomberg'e göre Türkiye geçen yıl BAE ile yaptığı 8.55 milyar dolarlık sukuk anlaşmasını askıya alarak daha ucuz seçeneklere yöneldi. İki ülke arasındaki sukuk anlaşması Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yapılmıştı.
Türkiye geçen yaz başlattığı Körfez seferlerinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaptığı 8.5 milyar dolarlık sukuk anlaşmasını askıya alarak daha ucuz seçeneklere yöneldi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen ancak görüşmeler konusunda detaylı bilgi sahibi kişilerin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre Ankara, Birleşik Arap Emirlikleri’nin varlık fonu “Abu Dabi Development Holding Co PJSC” tarafından talep edilen getirileri elverişsiz buldu.
Turkey places an $8.5 billion sukuk deal with the UAE on hold, exploring cheaper options in the global bond markets https://t.co/m2tJO0MPh8
— Bloomberg (@business) February 19, 2024
Yatırımcıların büyük merkez bankalarının bu yıl içinde faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentileri gelişmekte olan piyasa borçlarına olan iştahı artırıyor. Bu da hükümeti ve Türk şirketlerini elverişli koşullara borç arayışına yönlendiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2023 Kasım’ında verdiği bir demeçte Abu Dabi varlık fonuna yapılacak ilk tahvil satışının 2023 sonuna kadar başlayacağını söylemişti.
BAE ile Türkiye arasındaki sukuk anlaşması, geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yeniden imar çabalarına yönelik finansman aramak için yapılmıştı. Hükümete göre, depremlerin hasarı 100 milyar doları aşıyor.
Yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan sukuk, Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. İslam’ın hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan sukuk “İslami finansman kaynaklı bono” olarak da biliniyor.