TL’de sert değer kaybı Tether’i yeniden gözde yaptı

TL’deki hızlı düşüş ve döviz alım satımındaki zorluklar nedeniyle Türkiye'de Tether başta olmak üzere kripto varlıklara ilgi hızla arttı. Tether’in BTCTürk’teki işlem hacmi ise yüzde 20 oldu.

Ekonomi 12 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tether, TL'nin hızlı ve sert şekilde düştüğü Türkiye'de yatırımcılar için sığınacak liman oldu.

Türkiye’de dolara çıpalanmış (endekslenmiş) bir kripto varlık olan ve sabit coin olarak bilinen Tether’e yönelik iç talep, mayıs ayı başında artarak seçimin ardından da yüksek seviyesini korudu.  Kripto varlıkların küresel piyasada değeri toparlanmaya çalışırken TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle Türkiye’deki kripto talebi artarak devam etti. Türk lirası geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın arka kapı satışlarına rağmen dolar karşısında büyük oranda değer kaybederek haftayı 23,3610 TL’den kapattı.

TL’nin payı arttı

TL’deki sert değer kaybı ise yatırımcıları alternatif alanlara yöneltti.  Bloomberg’in kripto varlık veri sağlayıcısı Kaiko’nun verilerinden aktardığına göre, kripto piyasasında TL ile yapılan işlemler haziran başlarında toplam kripto varlık ticaret hacminin yüzde 10’unu oluşturdu. Bu oran 2023’ün başında yüzde 4 düzeyindeydi. Küresel kripto varlık işlem hacmi ise günlük 1 trilyon doların üzerinde bulunuyor.

Öte yandan CoinMarketCap’in verilerine göre, Tether’in Türkiye merkezli BTCTürk’teki işlem hacmi oranı, Binance’teki yüzde 1’in çok üzerinde yüzde 20 civarında seyrediyor. Bu da Türkiye piyasalarında stablecoin’e talebin güçlü seyrettiğini gösteriyor.

10 milyar dolarlık Tether piyasadan çekildi10 milyar dolarlık Tether piyasadan çekildi

‘TL ile döviz ve altın almak zorlaştı’

Bloomberg’e konuşan eski bankacı ve öğretim görevlisi Ebru Güven, düzenleyici kurumların döviz ticareti üzerinde yaptığı düzenlemelerin lira ile dolar veya altın almayı zorlaştırdığını söyledi. Güven, “Stabilcoin’lere yatırım yapmak, insanların servetlerinin değerini korumalarına olanak tanıyor ve enflasyon bu kadar yüksekken varlıkları korumanın yollarından biri olarak görülüyor. İnsanların şu anda sabit coin satın almaları için tek motivasyon bu” dedi.

En yüksek seviyede bulunuyor

Veri sağlama şirketi Kaiko’nun analisti Dessislava Aubert konu ile ilgili değerlendirmesinde, yerel pazarlarda Tether’in işlem hacimlerindeki payının 2023 Mayıs ayında 2020’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Aubert, “Tarihsel olarak düşük hacimlere rağmen, Türk piyasalarında sabit coinlere talebin güçlü kalması göze çarpıyor” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.