İstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyor

İstanbul tarihi bir yapısına daha kavuştu. Yedi tepeden Marmara Denizi'ne bakan Kocamustafapaşa Tepesi'ndeki Bulgur Palas kapılarını açtı. Üstelik İBB ve Magnum Photos'un uzun soluklu işbirliğiyle.

Magnum İstanbul'da sergisiyle açılan Bulgur Palas'ta Emin Özmen'in İstanbul fotoğraflarının yanı sıra Robert Capa ve Henri Cartier Bresson gibi efsanelerin çektiği kareler de yer alıyor. Sergi 31 Ağustos'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir.

Kültür Sanat 29 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bulgur Palas, Magnum Photos sergisiyle açıldı.

İstanbul tarihi semtlerinden Cerrahpaşa’da yıllarca kaderine terk edilen görkemli yapıya artık sadece kapısının önünden bakılmayacak. İstanbul’un yedi tepesinden Kocamustafapaşa’daki Bulgur Palas uzun yıllar boyunca kapalı bir vaziyette adeta kaderine terk edilmişti. Mimarisiyle büyüleyen yapı şimdi bir sanat merkezi olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı. Tarihi yapının en üst katındaki cihannuma ile tarihi yarımada, Anadolu yakası ve Beyoğlu’na bakıp geçmişi ve bugünü görmek artık mümkün. 1912’de inşa edilen tarihi yapının cihannumasından bir kat indiğinizde Magnum Photos’un Türkiye’deki iki fotoğrafçısından biri Emin Özmen’in İstanbul fotoğrafları karşılıyor.

Bulgur Palas İtalyan mimar Gilulio Mongeri imzası taşıyor.

Magnum Photos Bulgur Palas ile İstanbul’da

Dünyanın fotoğrafçılık alanındaki en önemli kuruluşlarından Magnum Photos’un 2022’den beri daimi üyesi olan Emin Özmen’in Taksim, Karaköy, Sirkeci, Marmara Denizi kıyıları gibi farklı noktalarda çektiği fotoğraflar 360 derecelik bir İstanbul mazarasına sahip cihannumanın alt katında ziyaretçilerini bekliyor. Dünyanın dört bir yanında kişisel sergiler açan ve çok sayıda da ödül kazanan Emin Özmen’in İstanbul seçkisinde şehir-insan ilişkisi ön planda.

Emin Özmen’in bir İstanbul fotoğrafı.

Dört katlı Bulgur Palas’ın alt katlarına indikçe İstanbul manzarasının görkemi eşliğinde Magnum Photos’un 1947’den günümüze uzanan arşivinin zengin seçkisini de  görmek mümkün. Hemen belirtelim, sergi ücretsiz. Serginin ikinci katında Ara Güler’in de bir fotoğrafı bizleri karşılıyor. Sergide, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, Marilyn Silverstone, Elliotr Erwitt ve David Seymour’un da aralarında bulunduğu 70 Magnum Photos üyesinin çektiği ikonomik fotoğraflar, Magnum İstanbul’da sergisiyle 31 Ağustos’a kadar görülebilir.

Serginin en üst katında Magnum Photos üyesi Emin Özmen’in İstanbul fotoğrafları sergileniyor.

‘Uzun soluklu bir işbirliği hedefliyoruz’

Bulgur Palas’ın açılışı için İstanbul’a gelen Magnum Photos Baş İşletme Yetkilisi Marine Mérindol ve İşbirlikleri Direktörü Clara Berbessou 10Haber’e tarihi yapıda açılan sergi ve geleceğe dair projeleri hakkında konuştu. Marine Mérindol İstanbul’a defalarca geldiğini ve Emin Özmen ile birlikte gerçekleştirdikleri çekimler esnasında bu şehirden çok etkilendiğini dile getirdi. Böylesi bir tarihi yapının Magnum Photos’un seçkisiyle ziyarete açılmasından kıvanç duyduğunu da sözlerine ekledi.

Clara Berbessou ise mekânda açılan sergiyle geçmişin izini sürdüklerini ifade etti. Magnum Photos’un geniş fotoğraf arşivini ve bu arşivden İstanbul’a ait bir seçkiyi ziyaretçilere sunduklarını belirten Berbessou, İBB ile birlikte önümüzdeki süreçte de Magnum Photos olarak yeni çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirtti. Bu sergide 20. yüzyılın toplumsal tarihine dair de detayların yer aldığını hatırlatan Clara Barbessou, İstanbulluların da bu seçkiyi mutlaka görmesini arzuladıklarını söyledi.

31 Ağustos’a kadar devam edecek sergide efsane fotoğrafçıların çektiği kareler yer alıyor.

Bulgur tüccarı Habib Bey binayı Mongeri’ye yaptırmıştı

1912 yılında bulgur ticaretinden kazandığı servetinin ardından kendisine bir ev yaptırmak isteyen Bolulu Habib Bey İstanbul’da pek çok esere imza atan İtalyan mimar Giulio Mongeri ile kendisine bir konak yapması için anlaşır. Büyükada’da günümüze ulaşan pek çok örneği bulunan cihannumadan da konağından isteyen Habib Bey konağında uzun süre yaşayamaz. 1926 yılında borçların nedeniyle o döneme kadar yer yer Bolulu Habib Bey Konağı olarak da anılan Bulgur Palas Osmanlı Bankası tarafından haczedilir. Bir dönem banka çalışanları için lojman olarak kullanılan bu görkemli yapı sonrasında uzun yıllar kaderine terk edilmiş bir yapı olarak kalır.

2021’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan Bulgur Palas İBB Miras’ın kapsamlı restorasyonuyla bir sanat merkezine dönüştürüldü. Kütüphanesinin yanı sıra bir İstanbul Kitapçısı ve kafenin de yer aldığı tarihi yapı çok amaçlı bir fonksiyona sahip. İBB Kültürel Diplomasi Müdürü Ozan Şakar tarihi yapının satın alındığı andan itibaren bu amaca yönelik bir şekilde restore edildiğini söyledi. Kiptaş’ın müşavirliğinde ve İBB Miras’ın titiz çalışmasıyla restorasyonun tamamlandığını belirten Ozan Şakar, tarihi yapının Magnum Photos ile uzun soluklu bir işbirliği yapılacağının müjdesini verdi. Tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleştirildiğini vurgulayan Şakar, eşsiz bir İstanbul manzarasına sahip Bulgur Palas’ın fotoğraf tutkunlarına yönelik atölye çalışmalarına da evsahipliğini yapacağını belirtti.

Bulgur Palas’taki sergi Magnum Photos’un 1947’deki kuruluşundan günümüze ikonik fotoğraflarına evsahipliği yapıyor.

Yenikapı metro istasyonuna yürüyerek 15 dakika mesafedeki Bulgur Palas Yusufpaşa tramvay ve otobüs durağına da 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Ayrıca Taksim ve Eminönü’nden Kocamustafapaşa’ya giden otobüsler de tarihi yapıya çok yakın bir mesafeden geçmekte.

Haliç kıyısında Tate Modern koleksiyonu: Artİstanbul Feshane'de sanat tarihine yolculukHaliç kıyısında Tate Modern koleksiyonu: Artİstanbul Feshane’de sanat tarihine yolculuk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.