Haliç kıyısında Tate Modern koleksiyonu: Artİstanbul Feshane’de sanat tarihine yolculuk

Artİstanbul Feshane kapılarını dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden Tate Modern'e açtı. 19 Mayıs'a kadar ücretsiz görülebilecek Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde sergisinde Tate Modern'in koleksiyonundan eserler yer alıyor.

Kültür Sanat 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Tate Modern seçkisinden oluşan sergi 19 Mayıs'a kadar devam edecek.

İstanbul, dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden biri kabul edilen Londra’daki ünlü Tate Modern’den gelen eserlerle oluşturulan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onarımdan sonra Artİstanbul adıyla sanata kazandırdığı Haliç kıyısındaki Feshane’de açıldı.

İngiltere’deki Tate Modern’in koleksiyonundan oluşturulan Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde başlıklı sergi, 19 Mayısa kadar açık kalacak ve ücretsiz.

21 ülkeden 57 sanatçı Artİstanbul Feshane’de

21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı sergi pazar akşamı düzenlenen bir törenle açıldı. Küratörlüğünü Valentina Ravaglia üstlendiği sergide Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi önemli sanatçıların eserledi yer alıyor.

Sergi öncesinde Feshane'nin arka odalarında 4 olaySergi öncesinde Feshane’nin arka odalarında 4 olay

Optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle yeniden ele alan ve bu akımlarla yakından ilişkili sanatçıların yanı sıra modernist öncülleri ve çağdaş sanatçıları da bir araya getiren sergi, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliği taşıyor. Sergi daha önce Portekiz’in Porto şehrinde Atkinson Müzesi’nde ve Çin’in Şangay şehrinde Pudong Sanat Müzesi’nde sergilenmişti. Epey de ilgi görmüştü.

Geçen yıl kapsamlı bir restorasyon sonrası kapılarını açan Artİstanbul Feshane, güncel sanat sergilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Tate Modern seçkisinden eserler

Optik ve kinetik sanat akımı, 1950 ve 1960’larda matematik, renk teorisi, algı psikolojisi ve fizyolojisinden ilham alarak ortaya çıktı. Tekrarlayan formlar, geometrik şekiller ve göz alıcı renklerle hareket yanılsaması yaratmayı amaçlayan akım, kinetik sanat, motor ve hareketli parçalar kullanan hareket unsurları içeriyor. Optik ve kinetik sanat, sanatın bir nesneden ziyade bir deneyim olması gerektiği fikrini rehber ediniyor. Aralarında Bridget Riley, Jesus Rafael Soto ve Victor Vasarely gibi sanatçıların bulunduğu akımın savunucuları, seyirciyi sadece pasif bir izleyici olarak değil, zaman ve mekân içinde sanata angaje olan aktif bir katılımcı olarak ele almayı hedeflemişlerdi.

Artİstanbul Feshane’nin Tate Modern ile yaptığı işbirliğinin ilk adımı bu sergi.  Artİstanbul Feshane’deki sergi açılışında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “İstanbul coğrafyasıyla, kültürüyle, görkemiyle, tarihiyle, 8.500 yıllık mirasıyla, kendi başına dünyanın en güzel sanat eseri. İstanbul’da kültür ve sanat şehrin en önemli hayat kaynaklarından biridir. Hepimiz bu kaynağı beslemek, güçlendirmek ve hatta bütün dünyayla paylaşmak konusunda sorumluyuz” dedi. Beş yıl boyunca bu sorumluluk bilinciyle hizmetler yaptıklarını vurgulayan İmamoğlu “Bugün İstanbul tarihinin en çok restorasyon yapılan dönemini yaşıyor. İstanbul’un kültürel mirasına sahip çıkıyor ve bu şehrin kadim tarihini günlük hayatımızın bir parçası haline getirerek hissettiğimiz, yaşadığımız, paylaştığımız ve değerini bildiğimiz bir modele geçiyoruz. İstanbul’a daha önce hiç olmadığı kadar çok sayı ve çeşitlilikte kültür-sanat mekanları kazandırdık. Elbette kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Ekrem İmamoğlu Artİstanbul Feshane’deki sergi açılışında bir konuşma yaptı.

CRR Konser Salonu'nda yeni sezonda klasikten halk müziğineCRR Konser Salonu’nda yeni sezonda klasikten halk müziğine

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.