Okullardaki ÇEDES uygulaması ilkokul öğrencilerini ‘cemaat’ yaptı. Müftülük çocukları Teğmen Kubilay'ın katledildiği Menemen ayaklanmasında yargılanıp ceza alan Esad Erbili’nin mezarına götürdü.
Tartışmaların odağındaki ÇEDES Projesi kapsamında sınıfa mezar maketi getirilmesinin ardından ilköğretim okulu öğrencileri bu kez de türbelere götürülüyor. Menemen’deki türbe ziyaretinden ise skandal çıktı. Çocuklar 23 Aralık 1930 yılında Teğmen Kubilay’ın şehit edildiği Menemen’deki irticai ayaklanmaya karıştığı için müebbet hapis cezası alan Esad Erbili’nin mezarına götürüldü. Menemen İlçe Müftüsü Mehmet Seven’in organize ettiği ziyarete İzmir İl Müftü Yardımcısı Oğuzhan Kadıoğlu da katıldı.
Oğuzhan Kadıoğlu Erbili’nin mezarı başında “Menemen ilçemizde çocuk cemaatimizle buluştuk. Cami çocukla dolu olunca onların seviyesine çıkmamız zor oldu, ama hafta sonunda güzel bir program oldu. Programın Safa Cami ve haziresinde bulunan Nakşibendi şeyhlerinden Esad Erbili hazretlerinin manevi huzurlarında gerçekleşmesi ayrıca güzeldi. Mekanı cennet olsun” dedi.
1847 yılında Musul’un Erbil kasabasında doğdu. Asıl adı Muhammed Esad olup Esad Efendi diye de tanınır. Dedesi Hâlidiyye’nin kurucusu Hâlid el-Bağdâdî’nin Erbil’de inşa ettirdiği tekkeye şeyh olarak tayin ettiği halifesi Hidâyetullah Efendi, babası daha sonra aynı tekkede şeyhlik görevinde bulunan Muhammed Said Efendi’dir. Medrese tahsilini doğduğu bölgede tamamlayan Esad Erbili İstanbul’da Cağaloğlu’nda Beşir Ağa Dergâhı’nda bir süre kaldı. Daha sonra Çarşıkapı’daki Molla Pîrî Camii’nin müezzin odasına yerleşti. Fâtih Camii’nde Hâfız divanını okuttu. Bu sırada Beyazıt Camii imaretinin meydanı gören bir odasına taşındı. II. Abdülhamid’in damadı Hâlid Paşa kendisini saraya davet ederek sohbetlerine katıldı. 1900 yılında II. Abdülhamid tarafından memleketi Erbil’e sürgüne gönderildi. II. Meşrutiyet’ten sonra İstanbul’a döndü. Sultan Mehmed Reşad tarafından surre emini olarak hacca gönderildi. Tekkeler kapatıldıktan sonra Erenköy Kazasker’deki evinde gizli olarak çalışmalarını sürdürdü. Menemen ayaklanmasıyla ilgisi tespit edilerek oğlu ile birlikte İstanbul’da gözaltına alındı. Oğlu Mehmed Ali Efendi ile birlikte Menemen’e götürülüp idam talebiyle yargılandı. Hakkında verilen idam cezası yaşlılığı sebebiyle müebbet hapse çevrildi. Oğlu Mehmed Ali Efendi ise idam edildi.
Esad Erbili 1931 yılında öldükten sonra cumhuriyet yönetimi tarafından Menemen’de defnedildi. Müritleri Esad Erbili’nin gömüldüğü yeri bularak araziyi 1952 yılında satın aldı. 1963 yılında ise buraya Sefa Camisi’ni yaptılar. Esad Erbili’nin mezarının burada olduğunu bilen müritleri düzenli olarak ziyarete geliyordu. 2017 yılında ise Esad Erbili’nin mezarı türbe haline getirilerek görünür hale getirildi.