2023 Yolsuzluk Algı Endeksi yayınlandı: Etiyopya, Zambiya, Kolombiya’nın gerisindeyiz!
Fransa'nın başkenti Paris'te anlamlı etkinlik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şerefine Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilciliği Türk kadın besteciler Nazife Aral Güran ve Yüksel Koptagel'in eserleri piyanist Güray Başol tarafından icra edildi.
Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet’in evsahipliğinde Türkiye Cumhuriyeti’n 100. yılı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen konsere çok sayıda ülkenin UNESCO temsilcisinin yanı sıra ünlü Türk piyanist Koptagel de katıldı. Soprano Chimene Seymen ve Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Besteciler başlıklı albümü hazırlayan piyanist Güray Başol’un sahne aldığı etkinlikte Kadınların Işığında başlıklı fotoğraf sergisinin tanıtımı da yapıldı.
Küratörlüğünü Mehmet Aslan’ın üstlendiği sergide aralarında Anadolu Ajansı foto muhabirleri de olan Türk kadın fotoğrafçılarının eserleri davetlilerin beğenisini topladı. Büyükelçi Gülnur Aybet etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Besteciler’ albümüne konu olan bestecilerden Güran’ın 1921’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da dünyaya geldiğini söyledi.
Besteci Nazife Aral Güran’ın müzik eğitimine annesi Ayşe Aliye Aral’ın yanı sıra Şuşik Abbas ve Cemal Reşit Bey gibi profesörlerle başladığını belirten Gülnur Aybet İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla besteci Nazife Aral Güran’ın Türkiye’ye döndüğünü aktardı. Gülnur Aybet besteci Güran’ın Türkiye’de orkestra şefi Ernst Praetorius’tan orkestrasyon ve füg dersleri aldığını ifade etti.
Büyükelçi Aybet 1931’de İstanbul’da doğan besteci Yüksel Koptagel’in beş yaşında Rana Erksan’dan piyano dersleri almaya başladığını, ardından İstanbul Belediye Konservatuarı, Madrid Konservatuarı ve Paris’te Özel Müzik okulu Schola Cantorum’da eğitim aldığını anlattı. Gülnur Aybet Türkiye’ye 1961’de dönen besteci Koptagel’in Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda piyanist olarak sanatını icra ettiğini ve 1955’ten sonra solo piyanist olarak birçok ülkede konser verdiğini kaydetti.
İzmir doğumlu Chimene Seymen’in İtalya, İsviçre ve Belçika’daki birçok dünya müziği festivaline davet edildiğini kaydeden Gülnur Aybet Seymen’in Türkiye’de İstanbul Uluslararası Müzik Festivali’nde büyük başarı elde ettiğini belirtti.