Hindistan’da Müslüman mültecilere hızlı vatandaşlık yok

Hindistan'da Müslümanları ötekileştireceği düşüncesiyle yapılan protestolar nedeniyle uygulanmayan vatandaşlık yasası sonunda yürürlüğe girdi. Buna göre Aralık 2014'ten önce üç ülkeden gelen göçmenlere Müslüman değillerse hızl vatandaşlık verilecek.

Dünya 12 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Hindistan'da 2019'daki protestolardan. Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da Hindu milliyetçisi Narendra Modi iktidara geldiğinden beri Hindular ile Müslümanlar arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor. Yeri geldi 30 yıl önce yıkılmış bir caminin yerine tapınak inşa edildi. Şimdiyse Müslüman halkın daha da dışlanmasına neden olacak vatandaşlık tasarısının kuralları açıklandı.

Hindistan’da seçim dönemi ilkbaharda açılıyor, Modi üçüncü dönem hazırlığı içinde. Ülkenin İçişleri Bakanlığı dün vatandaşlık yasasında yapılması amaçlanan değişikliklerin nasıl olacağını gösteren maddeleri açıkladı.

Yasa tasarısına göre Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan Hindistan’a 31 Aralık 2014’ten önce gelen göçmenlere Müslüman olmamaları şartıyla hızla vatandaşlık verilmesinin önü açılıyor. Tartışmalara yol açan yasa hükmü bu Müslüman ülkelerde azınlıkta olan Hindu, Sih, Budist, Jain, Parsi ve Hıristiyanlar için geçerli olacak.

Tasarı 2019 yılında Hindistan parlamentosundan geçip kanunlaşmış ancak kurallar resmen bildirilmediği için yürürlüğe girememişti. Hükümet o zamanlar kuralları belirleyememiş çünkü ülke genelinde protestolar patlak vermişti. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah “bir sözünü daha tutarak ve anayasayı yapanların bu ülkelerde yaşayan Hindulara, Sihlere, Budistlere, Jainlere, Parsilere ve Hıristiyanlara verdiği sözü gerçekleştirdiğini” söylediği Modi’ye övgüler döşedi.

İktidarı boyunca Hinduları ve Müslümanları ayrıştırıcı adımlar atan Modi tasarıyı olumlu karşılarken muhalefet partileri anayasaya aykırı olduğunu ve Hindistan’ın 200 milyonluk Müslüman nüfusunun ötekileştirildiğini iddia ederek yasaya itiraz etti. Toplamda 1.3 milyarlık nüfusu olan Hindistan’da 200 milyon nüfusu olan Müslümanlar azınlık olarak geçse de bu sayı Türkiye’nin nüfusunun iki katından fazla.

Peki hükümetin bu itirazlara karşı savunması ne? Hükümet yasanın Müslüman karşıtlığı taşımadığını, yasanın Müslümanların çoğunlukta yaşadığı ülkelerdeki dini azınlıkların uğradığı zulümden kurtulması için gerekli olduğunu savunuyor. Ayrıca yine hükümete göre yasa birilerine hak tanımayı amaçlıyor, yani insanların sahip olduğu haklar elinden alınmış olmayacak. Dolayısıyla muhalefetin itirazlarının sadece siyasi amaçlı olduğunu söylüyor.

Modi hükümetinde Müslüman karşıtı eylemler arttı

Tasarıyı eleştirenler Modi ve Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) 1.3 milyar insandan oluşan laik Hindistan’da Hindu milliyetçiliğinin Müslümanlar üstündeki baskısının yeni bir örneği olduğunu söyledi. BJP’nin kökeni Hindu sağcılığı hareketine dayanıyor. Hareketin takipçileri Hindistan’ı sadece Hindulara ait bir ülke olarak görüyor.

Modi’nin iktidara gelmesiyle hareketin amaçları doğrultusunda davranmasının önü açılmış oldu. Eleştirmenler dünyanın nüfus açısından en büyük demokrasisinin bir zamanlar laik ve demokrat olan prensiplerinin BJP yönetimi altında endişe verici bir hızla yıkıldığını, hükümeti hedef alan her tür eleştirinin sansür ve cezayla karşılaştığını söylüyor.

Modi ve Hindular Ayodhya’daki Ram Janmabhoomi Mandir’in açılışını da kutladı. Yeni tapınağın tartışmalı olmasının sebebi tam 30 yıl önce radikal Hinduların saldırılarında yıkılan 16’ncı yüzyıldan kalma caminin yerine inşa edilmiş olması. Tapınağın açılacağı gün yaklaşırken Müslümanların en büyük endişesi 30 yıl önceki olayların tekrar etme ihtimaliydi. Modi döneminde Hinduların kutsal kabul ettiği inekleri korumak bahanesiyle linç suçlarının sayısı da arttı.

Açılış bugün: Saldırıda yıkılan mescidin yerine Hindu tapınağıAçılış bugün: Saldırıda yıkılan mescidin yerine Hindu tapınağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.