İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ne bir ödül daha
Osman Hamdi Bey'in başyapıtı 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunun ikincisi Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nde. İstiklal Caddesi'ndeki müzede sergilenmeye başlayan eser Pera Müzesi'ndeki ilk versiyona komşu oldu.
‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin ikincisi gün yüzüne çıktı. Osman Hamdi Bey’in 1907 yılında tamamladığı tablo Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi koleksiyonuna katıldı. Ressam tablonun daha büyük ebattaki ilk versiyonunu 1906 yılında tamamlamıştı. Meşrutiyet Caddesi’nde Pera Müzesi’nde sergilenen tablonun kardeşi Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde. Böylece tablolar konum itibariyle birbirlerine neredeyse sırt sırta iki müzede artık komşu.
Osman Hamdi Bey’in aynı konuda birbirine yakın iki versiyon halinde çalıştığı tablolardan biri olan ve Kaplumbağa Terbiyecisi olarak tanınan, sanatçınınsa “Kaplumbağalı Adam” olarak adlandırdığı 1907 tarihli eserde önceki yıl yapılmış diğer tablodaki beş kaplumbağa yerine altı kaplumbağa var.
Sultan Çelebi Mehmet’in Bursa’da yaptırdığı Yeşil Türbe’deki bir odayı resmeden Osmah Hamdi Bey tabloya “Kalplerin şifası, sevgiliyle (Hz. Muhammed) kavuşmaktır” anlamındaki “Şifa’al-kulûb lika’al Mahbub” hattını eklemişti. Hemen yanındaysa Pera Müzesi’ndeki diğer tablodan farklı olarak “Muhammed” yazılı levha asılı. Yeşil akıtmalı Çanakkale testisi ise yine sadece bu tabloda yer alan bir detay olma özelliği taşıyor.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu eser için “Kültürümüze içten bakabilen biricik oryantalist ressam olarak tanımlanabilecek Osman Hamdi Bey’in, dünürü Mahmud Münir Paşa’ya Fransızca ‘muhabbetle yadigâr’ ithafıyla imzaladığı ve tarih attığı tablo sanatçının geniş imgeleminin ve evrensel esinlerinin bir yansımasıdır”dedi.
İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten Cumhuriyet’in 100. yılına armağan olarak 29 Ekim’de kapılarını ziyarete açan müzenin kısa zamanda gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını, İstanbul Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden elde edilen 20 yıla yaklaşan kıymetli bir deneyimle İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde de önceliklerinin öğrenci atölyeleri olduğunu dile getirdi. Müze’nin açılışını izleyen birkaç ay içinde kalıcı sergiye önce Mihri Hanım imzalı “Otoportre”yi, hemen ardından Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” eserini dâhil etmenin heyecan verici olduğunu söyleyen Üreten özel bir koleksiyondan Artam Antik AŞ işbirliğiyle satın alınan eserin kamusal alanda sergilenmesinin sanat tarihimiz açısından önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekti.