NASA'nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdiği yedinci misyon olan Crew-7 199 gün sonra Dünya'ya döndü.
NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 199 gün geçiren Crew-7’si salı günü sağ salim dünyaya döndü. Crew-7 yörüngedeki görevlerini tamamladıktan sonra Florida’nın Pensacola ilçesinin açıklarına SpaceX’in Dragon kapsülüyle güvenli şekilde indi.
Kurtarma ekibi, uzay aracını ve Dünya’ya geri dönen astronotları SpaceX kurtarma gemilerine hızlı bir şekilde sevk etti. Mürettebat kısa süre sonra kendilerini Houston’da NASA’ya ait Johnson Uzay Merkezi’nde buldu. Tabii 199 gün uzayda kalmanın bir sonucu olarak kapsülden ilk çıkarıldıklarında yürüyemedikleri için kurtarma ekibinin yardımıyla sedyelere oturtuldular. Astronotların kapsülden çıkış anları aşağıdaki canlı yayının sonlarına denk geliyor.
LIVE: Tune in for a splashdown.#Crew7 is heading home after six months of science and discovery on the @Space_Station. Watch with us from reentry to recovery. https://t.co/2I5jf6rKLl
— NASA (@NASA) March 12, 2024
Crew -7’de NASA astronotu Jasmin Moghbeli, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Andreas Mogensen, Japon Havacılık ve Uzay Ajansı’ndan (JAXA) Satoşi Furukava ve Roscosmos kozmonotu Konstantin Borisov vardı. Yani çok farklı kültürlerden dört astronot bir araya gelmişti.
Moghbeli ve Borisov için bu ilk uzay uçuşuydu. Mogensen ise uzayda şimdiye kadar toplamda 207 gün geçirmiş. Furukava’nın ise toplamda 366 gün uzayda kalmış ve şimdiye kadar Crew-7 dahil iki göreve katılmış. Moghbeli, 1 Kasım 2023’te uzay istasyonunda Rus Soyuz uzay aracıyla tamamı kadınlardan oluşan dördüncü uzay yürüyüşünde yer almıştı.
NASA yöneticisi Bill Nelson sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mürettebatı “Crew-7 Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı aydan fazla süre kaldıktan sonra güvenli bir şekilde evlerine döndü” diye karşıladı ve şöyle ekledi:
“Dünyanın dört bir yanından astronotlardan oluşan bu mürettebat, uzayın hepimizi birleştirdiğini gösterdi. Birlikte çalıştığımızda daha fazlasını yapabileceğimiz, daha fazlasını öğrenebileceğimiz ortada. Uzayda geçirdikleri süre boyunca gerçekleştirdikleri bilimsel deneyler NASA’nın Ay, Mars ve ötesindeki cesur görevlerine hazırlanmasına yardımcı olurken insanlığa da fayda sağlayacak” dedi.
Ekip geçen yıl 26 Ağustos’ta NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden yine SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle yola çıkmıştı. Fırlatmadan yaklaşık 30 saat sonra Dragon uzay aracı uzay istasyonuna başarıyla kenetlenmişti. Ekibin dönüşünde bindikleri Dragon kapsülü de artık tüm Türkiye’nin aşina olduğu bir kapsül aslında. Dragon, geçen aylarda Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı dünyaya getiren kapsüldü.
Crew-7, halefi Crew-8’in uzay istasyonuna gelişinden kısa süre sonra uzay istasyonundan ayrıldı. Crew-8 5 Mart’ta uzay istasyonuna başarıyla kenetlenerek yeni bir maceranın kapısını açtı.
Bu arada Gezeravcı’nın yolculuğunda epey tartışma konusu olan ticari uçuş Crew-7 misyonu için de geçerliydi. Bu ekip de NASA’nın Ticari Mürettebat Programı dahilinde uzay istasyonuna gönderildi çünkü. Yani misyonun uzaya fırlatılması ve getirilmesi için özel şirketlerden faydalanıldı. NASA için araç ve ekipman göndermek için özel uzay araçlarını satın almak, kendi araçlarını inşa etmekten çok daha az maliyetli.