Türkiye’nin okuma raporu açıklandı: ‘Körlük’ zirvede
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre halk kütüphaneleri sayısı 1298 oldu, kullanıcı sayısı 33 milyonu aştı. İstanbul'un en büyük kütüphanesi Rami Kütüphanesi geçen sene 2,5 milyon ziyaretçi ağırladı.
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1298 kütüphane var. Sayı artmaya da devam ediyor. Bu verileri Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu 60. Türkiye Kütüphaneler Haftası vesilesiyle paylaştı.
Cumhuriyet’in 100. yılında 100 kütüphane hedefine ulaştıklarını ve 106 yeni kütüphaneyi vatandaşların hizmetine sunduklarını söyleyen Beyoğlu “Yılbaşından bu yana açtığımız kütüphanelerle birlikte bakanlığımıza bağlı halk kütüphanesi sayısı 1298 oldu. 106 yeni kütüphane ile kapalı kullanım alanımızı bir yılda 400 bin metrekareden 510 bin metrekareye, oturma kapasitemizi 90 binden 130 bine çıkardık. 2022 yılı sonunda 26 milyon olan kullanıcı sayımız bir yılda 33 milyonu aştı” dedi.
Kütüphaneye gidenlerin sayısının artışında önemli bir etken de Rami Kütüphanesi. İstanbul’un en büyük, Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden olan Rami Kütüphanesi geçen sene 2,5 milyon kullanıcı ağırladı. Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın Halk Kütüphanesi ise geçen yıl 1,6 milyon kullanıcıya hizmet verdi.
Beyoğlu kütüphanelerin yaşam merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini söyledi. Son dönemde yeni hizmete sundukları kütüphanelerde teknoloji kullanımını en üst düzeye çıkarmaya, koleksiyon yönetiminden kullanıcıların ödünç alıp vermelerine kadar bütün sistemleri en üst seviyede kullanmaya çalıştıklarını anlattı:
“Kütüphaneler sadece kitap ödünç alınıp verilen statik yapılar değil, daha proaktif yapılar. Kütüphanelerimiz her yaş grubundan kullanıcımızın bilgi kaynaklarına erişim, sosyal, kültürel eğitsel ihtiyaçlarını karşılayan buna yönelik faaliyetler, atölyeler düzenleyen yapılara dönüştü. Bu çerçevede açtığımız kütüphaneler hem mekân hem işlev olarak çok zengin yapılar, aralarında ayrım yapmak çok zor. Son dönemde Malatya, Denizli, Kastamonu’da açtığımız ilk halk kütüphanelerimiz son dönemde açtığımız en zengin kütüphaneler arasında.”
Yeni açılan kütüphanelerin tamamında 0-3 yaş, 4-6 yaş ve 7-14 yaş gruplarına özel olarak işlevlendirilen bölümler olduğunu söyleyen Taner Beyoğlu müstakil bebek ve çocuk kütüphaneleri açtıklarını ve sayısının 80’ini geçtiğini söyledi. Sadece 0-3 yaş grubu bebeklere hizmet veren kütüphanelerin sayısının ise 20 oldu.