Fransa’da dört kitap arsenik karantinasına alındı

Fransa Ulusal Kütüphanesi kapaklarında arsenik tespit edilen dört kitabı karantinaya aldı. Temasla zehirleme riski içeren kitaplar analiz için laboratuvara götürüldü.

Dünya 26 Nisan 2024
Fransa Ulusal Kütüphanesi, Paris / Fotoğraf: Shutterstock

Fransa Ulusal Kütüphanesi zümrüt yeşili kapaklarında arsenik olduğuna inanılan 19. yüzyıldan kalma dört kitabı raflarından kaldırdı.

Kütüphane yönetimi yaptığı açıklamada İngiltere’de basılan kitaplara dokunmanın muhtemelen sadece ufak bir zarara neden olacağını, ancak daha fazla analiz için eserleri götürdüklerini duyurdu.

Kütüphanenin açıklamasında “Bu eserleri karantinaya aldık ve dışarıda bir laboratuvar her ciltte ne kadar arsenik bulunduğunu değerlendirmek için eserleri analiz edecek” dendi.

Başkent Paris’teki kurum ABD’li araştırmacıların Viktorya dönemindeki yayıncıların bu kimyasalı kitap ciltlerini renklendirmek için kullandığını keşfettiğini açıkladı. Arsenik içeren yeşil pigmentler “Paris yeşili,” “zümrüt yeşili” ya da “Scheele yeşili” olarak adlandırılıyor.

Zehirli Kitap Projesi: 16 milyon kitaplık koleksiyonda tarama

2019’dan bu yana yüzlerce kitap kapağını ağır metaller açısından test eden Delaware Üniversitesi araştırmacıları da Zehirli Kitap Projesi’nde potansiyel olarak tehlikeli ciltlerin listesini çıkardı.

Fransız kütüphanesi 16 milyondan fazla kitaptan oluşan koleksiyonunda o listedeki kitaplardan dört kopya bulunduğunu tespit etti. Bunlar arasında Edward Hayes’in 1855’te yayınlanan iki ciltlik The Ballads of Ireland’ı, Henry Stanley’in 1856 tarihli iki dilli Romen şiiri antolojisi ve Kraliyet Bahçıvanlık Derneği’nin 1862-63 kitabı yer alıyor.

Fransa Ulusal Kütüphanesi Zehirli Kitap Projesi listesi dışındaki diğer yeşil kaplı kitapları da inceleyeceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) özellikle içme suyu ve gıda yoluyla inorganik arseniğe uzun süre maruz kalmanın cilt lezyonlarına ve cilt kanserine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Ancak kurum arsenik içeren nesnelerle temastan bahsetmiyor.

Zehirli Kitap Projesi arsenikli yeşil ciltlerin kütüphaneciler, kitapçılar, koleksiyoncular ve araştırmacılar için sağlık riski oluşturduğunu ve dikkatli bir şekilde kullanılması ve saklanması gerektiğini söylüyor.

Arsenik zehirlenmesi nedir, belirtileri nelerdir?

Arsenik zehirlenmesi arsenik adlı kimyasal bir elementin vücuda girmesiyle oluşan ciddi bir durum. Arsenik hem doğal hem de insan yapımı kaynaklarda bulunabiliyor ve suya, toprağa ve havaya karışabiliyor.

Arsenik zehirlenmesinin belirtileri maruz kalma miktarına ve süresine göre değişebilir. Akut (kısa süreli) zehirlenmenin belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi ve kas krampları. Kronik (uzun süreli) zehirlenmenin belirtileri ise daha yavaş ortaya çıkıyor ve cilt lezyonları, sinir hasarı, kansızlık ve kansere yol açabiliyor.

Arsenik zehirlenmesi için özel bir panzehir yok, ancak semptomları hafifletmek ve vücuttan arseniği uzaklaştırmak için çeşitli tedaviler var. Tedavi maruz kalma yoluna, zehirlenmenin şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiyor.

Harvard kütüphanesindeki kitabın insan derisi cildi ebedi istirahate uğurlanacakHarvard kütüphanesindeki kitabın insan derisi cildi ebedi istirahate uğurlanacak

Kütahya’da arsenik iddiası: Musluklardan ölüm mü akıyor?Kütahya’da arsenik iddiası: Musluklardan ölüm mü akıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.