Kütahya’da arsenik iddiası: Musluklardan ölüm mü akıyor?

CHP Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap, Emet ve Hisarcık'ta köylülerin kullandığı suda yüksek miktarda arsenik bulunduğunu ve birçok yurttaştan alınan kan ve idrar örneklerinde korkunç değerlere rastlandığını iddia etti.

Çevre 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, şehri ile ilgili çok çarpıcı bir iddiayı dile getirdi.

Kasap, Kütahya’nın Emet ve Hisarcık bölgelerinde birçok köyün arsenikli su kullanmak zorunda kaldığını ve bölgede yaşayan yurttaşlar ile Eti Bor işletme Fabrikası’nda çalışan işçilerin kan değerlerinde normalin 30 katı yüksekte arsenik olduğunu söyledi.

‘Zehirli suyu insanlara içirmeyin’

Kasap, şöyle konuştu:

“Emet ilçemiz yıllardır arsenikli suya mahkum ediliyor. İnsanlarımız burada zehir içiyor desem azdır. Borun bulunduğu bu arazide maalesef arsenik de var. Bütün sularda çok yüksek düzeyde insanların içemeyeceği düzeyde bor ve arsenik içeriyor. Yıllardır söylüyoruz, bu ikinci dönem milletvekilliğimiz. 5 yıl önce de söylemiştik. Bu suyu, bu zehirli suyu insanlara içirmeyin.”

‘Normal değerlerin 50 kat fazlası’

Kasap, Emet Belediyesi’nin ilçe merkezine yaptığı çeşmede suyun akmadığını da göstererek Kasap sözlerine şöyle devam etti:

“Ne yaptılar? Dağ suyu getiriyoruz dediler. Bakın Emet Belediyesi’nin icraatı, bakın su yok. İnsanlar, arsenikli su içtikleri için kan değerlerinde normalin 50 katı, 20, 30 katı yükseklikte, idrar ve kan numunelerinde ETİ Bor’da çalışan ve Emet’te yaşayan insanların çok yüksek düzeyde arsenik içeriyor. Bu insanların zehirlenmesine artık göz yummayın. Kanser oranı çok yüksek. Emet, Hisarcık ilçelerimiz bu borla birlikte bulunan arsenikten dolayı çok ciddi düzeyde sağlıkları tehdit altında. Bu insanları hastalığa ve ölüme mahkum etmeyin. Buraya düzgün su getirin yoksa büyükşehir belediyelerinden tankerlerle su getirin. Bu insanlarımızı zehirlemeyin. ‘Yeter artık’ diyoruz.”

Danıştay, Koç Holding'in siyanürle arama yaptığı madenine 'Dur' dedi ama köylülerin endişesi sürüyorDanıştay, Koç Holding’in siyanürle arama yaptığı madenine ‘Dur’ dedi ama köylülerin endişesi sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.