Ülkücüler Yargıtay seçimini kilitledi

Yargıtay'da 10. turda da başkan seçilmedi. Yargıtay'daki ülkücüler son turda geçersiz oy kullanarak seçimin 11. tura kalmasını sağladı. Seçimler sil baştan yapılacağı için milliyetçilerin adayı Muhsin Şentürk de yeniden yarışa katılabilecek.

Gündem 28 Mart 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Muhsin Şentürk (solda), Mehmet Akarca (ortada), Ömer Kerkez (sağda).

Mehmet Akarca Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020’de seçilmişti, dört yıllık görev süresi pazar günü doldu. Yüksek Mahkemenin dört yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay’da pazartesi günü sandık kuruldu ve Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.

Seçimin ilk dokuz turunda hiçbir adayın 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine Mehmet Akarca ve Ömer Kerkez’in katıldığı onuncu tur oylama yapıldı.

Oylamada Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 120, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 138 oy aldı. Seçime katılım 338 olarak kayıtlara geçerken kullanılan oylardan 9’u boş, 71’i geçersiz sayıldı. Geçersiz oylar Yargıtay’daki milliyetçilerin oylarıydı. Seçimin sil baştan yapılması için geçersiz oy kullandılar. Seçime 1 Nisan Pazartesi günü 11. tur oylamayla devam edilecek. Bu turda Yargıtay’daki milliyetçilerin adayı Muhsin Şentürk de oylamaya katılabilecek. Muhsin Şentürk cephesi pazarlıkta istediğini alamadığı için ne Akarca’yı ne de Kerkez’i destekledi.

Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor. Seçimin ilk turunu Akarca, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci turunu Kerkez, altıncı ve yedinci turunu Akarca, sekizinci ve dokuzuncu ve onuncu turunu ise Kerkez önde tamamladı. Üç aday da güçlü olduğu için seçim on birinci tura kaldı. Adaylardan biri salt çoğunluk olan 175 oyu bulana kadar seçim devam edecek. Yargıtay seçimi anlaşma olmazsa aylarca sürebilir.

Yargıtay başkanlığı seçimi 9'uncu tura kaldı: İki aday yarışacakYargıtay başkanlığı seçimi 9’uncu tura kaldı: İki aday yarışacak

Can Atalay kararı

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gezi davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımamasıyla gündemden düşmemişti.

Baroların, hukukçuların ve muhalefet partilerinin “darbe girişimi” dediği krizi Mehmet Akarca, “AYM ile görüş ayrılıkları” olarak tanımlamıştı. AYM’nin Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararını da Yargıtay’ın tanımaması üzerine 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay kararının uygulamaması nedeniyle bazı üyeler arasında Mehmet Akarca’ya tepki gösteriliyor. AYM’nin Can Atalay kararını tanımayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ü ise Yargıtay’da iktidara yakın bazı üyeler, ülkücü üyeler destekliyor. Ancak AYM kararına uymaması nedeniyle diğer üyeler, Şentürk’e mesafeli duruyor.

Başkan adaylarının 10 turda aldıkları oylar şöyle:

1.tur

Mehmet Akarca: 88

Ömer Kerkez: 71

Muhsin Şentürk: 70

Adem Albayrak: 50

Ayhan Tuncal: 47

2. tur

Ömer Kerkez: 94

Mehmet Akarca: 82

Muhsin Şentürk: 74

Adem Albayrak: 46

Ayhan Tuncal: 36

3. tur

Mehmet Akarca: 110

Ömer Kerkez: 96

Muhsin Şentürk: 96

4. tur

Ömer Kerkez: 125

Muhsin Şentürk: 105

Mehmet Akarca: 96

5. tur

Ömer Kerkez: 127

Mehmet Akarca: 105

Muhsin Şentürk: 96

6.tur

Mehmet Akarca: 131

Ömer Kerkez: 98

Muhsin Şentürk: 99

7.tur

Mehmet Akarca: 120

Ömer Kerkez: 119

Muhsin Şentürk: 94

8. tur

Mehmet Akarca: 115

Ömer Kerkez: 123

Muhsin Şentürk:96

9. tur

Mehmet Akarca: 119

Ömer Kerkez: 138

Muhsin Şentürk: –

10. tur

Mehmet Akarca: 120

Ömer Kerkez: 138

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.