Liderlerin memleketinde sandık performansı: Erdoğan ve Bahçeli düşüşte

Türkiye bugün sandık başındaydı. Yerel seçimlerde liderlerin memleketlerinde sandık performanslarını inceledik.

Gündem 1 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye bir yılın ardından yine sandık başındaydı. Bu kez yerel seçimler için oylar kullanıldı. Sonuçlar önceki seçimlere kıyasla farklıydı. Kesinleşmemiş sonuçlara göre liderlerin memleketlerindeki yerel seçim performanslarına bakıldığında da ortaya alışılmışın dışında bir tablo çıkıyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de 2019 yerel seçimlerinde AK Parti 35 bin 626 oyla oyların yüzde 72.7’sini almıştı.
2023’te ise milletvekili seçiminin sonuçlarına bakıldığında oyların yüzde 53.4’ünü toplamıştı. AK Parti Rize’de yine oyların çoğunluğunu aldı. Ancak bu kez yüzde 55.66’sını alabildi. Yüzde 17.75 oyla Yeniden Refah Partisi ikinci sırada yer aldı.

Özgür Özel memleketinde CHP’ye

CHP seçimlere yeni genel başkanı Özgür Özel’le girdi. İlk kez genel başkan sıfatıyla seçimlere giden Özel memleketi Manisa’da partisi yüzde 57 oy aldı.

CHP 2019 seçimlerinde il belediye başkanı için aday çıkarmazken ortağı İYİ Parti’nin adayını destekledi. İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 38 (332 bin 210) olmuştu.
2023 milletvekili seçimlerinde ise CHP oyların yüzde 29.4’ünü almıştı.

Osmaniye’de MHP oyları düştü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 2019’da AK Parti’nin aday çıkarmadığı memleketi Osmaniye’de yerel seçimlerde yüzde 54,4  (61 bin 788) oranda oy almıştı. 2023 genel seçimlerinde ise Bahçeli partisine memleketinden yüzde 28,4 oy çıkarabilmişti.

Bahçeli’nin bu seçimlerde memleketindeki performansında düşüş yaşandı. Yine AK Parti’nin aday çıkarmadığı memleketinde partisinin oy oranı yüzde 40’ta kaldı.

İYİ Parti Kocaeli’nde yüzde 5 oy aldı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ittifak teklifini reddetmesinin ardından parti içinde istifalar seçim gecesi de sürerken ülke genelinde düşük oy oranları nedeniyle eleştirilerin hedefinde. Partinin ekonomi politikaları başkanı görevinden istifa eden Bilge Yılmaz, Akşener’i de istifaya davet etti. Akşener’in partisi  memleketi Kocaeli’nde yüzde 5’te kaldı.

Son iki seçimde Kocaeli’nde İYİ Parti’nin performansı şöyleydi: 2019 yerel seçimlerinde yüzde 32,7 (359 bin) oy almış ve AK Parti’nin (yüzde 55,5) ardından ikinci olmuştu. Geçen yıl milletvekili seçimlerinde ise İYİ Parti yüzde 9,5 oy oranında kalmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.