Yeni haftaya pastırma yazıyla giriyoruz
Bahar havasının kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde yurdun farklı yerlerinden bahar habercileri gelmeye başladı.
Kapıdan baktırıp kazma kürek yaktıran martın sona ermesiyle bir süredir baharın en güzel ayı nisan sahnede. Yurdun doğusunda da bahar güzellikleriyle kendini göstermeye başladı.
Kış mevsiminin uzun ve çetin geçtiği Ardahan’ın Göle ilçesinde, kardelenler açmaya başladı. Türkiye’nin kışı en soğuk geçen yerleşim yerlerinden biri olan Göle’de, son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla bazı noktalardaki karlar eridi. İlçeye bağlı Çakırüzüm köyü ile Göle arasındaki Acısu mevkisinde ise “baharın müjdecisi” olarak bilinen kardelenler doğayı renklendirdi.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de ilkbahar çiçek açan çiğdemlerle geldi. Çetin geçen kışın ardından havanın ısınmasıyla kar örtüsü erimeye başladı. Tabiatın canlandığı, küçükbaş hayvanların meralara çıkarıldığı ilçede, baharın müjdecisi olarak bilinen çiğdemler çiçek açtı. Mor ve beyaz renkli çiçekler, karla kaplı Cilo Dağları’nın fonda olduğu seyrine doyum olmayan manzaralar oluşturdu.
Van’da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen Van Gölü’ndeki Akdamar Adası da badem ağaçlarının çiçek açmasıyla baharın renklerine büründü. Gevaş ilçesinden 20 dakika süren tekne yolculuğunun ardından ulaşılan ada her yıl nisan ayının ortalarında açmaya başlayan çiçeklerle baharın renklerine bürünüyor, adayı ziyaret edenler manzarayı cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle görüntülüyor.
Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yaşayan köylüler ise yörede “baharın müjdecisi” olarak adlandırılan oğlak ile kuzuları günde iki defa anneleriyle buluşturuyor. İlçenin Çakmaklı, Paşadüzü, Havuzlu, Akyayık, Şahverdi, Yarımkaya ve Gözeler köylerinde yaşayan besiciler yıllardır koyun ve keçi yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlıyor. Dört mevsim hayvanlarıyla ilgilenen köylüler, yaklaşık üç ay önce dünyaya gelen oğlak ve kuzuları büyütmeye çalışıyor. Günün erken saatlerinde keçi ve koyun sürülerini ahırlardan dışarı çıkarıp baharın gelişiyle yeşillenen meralarda otlamaya götürüyor. Bu sayede hayvanların süt verimini arttırmaya çalışan köylüler, daha sonra keçi ve koyunları günde iki defa tekrar köye getirip yavrularıyla buluşturuyor. Ahır kapılarının açılmasıyla sürünün içine karışan oğlak ve kuzular, kısa sürede annelerini bulup karınlarını doyuruyor. Köylüler, yeterli kadar beslenemeyen bazı oğlak ve kuzuları da biberonla beslemeye çalışıyor.